Bir Atatürk filmi daha geliyor: Son Akşam Yemeği

Cumhuriyetin 100. Yılı'nda bir Atatürk filmi daha. Levent Onan'ın yönettiği 'Son Akşam Yemeği', Cumhuriyetin ilânından önceki gece yaşananları sinemaya taşıyor. Başrollerinde Onur Tuna ve Pelin Akil'in yer aldığı film 27 Ekim'de gösterime girecek.

Kültür Sanat 17 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

28 Ekim 1923… Türk tarihinin en önemli gecelerinden biri. Çankaya Köşkü’ndeki akşam yemeğinde bir gün sonra tüm dünyaya ilân edilecek tarihi karar için Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve kurmayları bir masa etrafında toplanmıştı. O tarihi gecede Cumhuriyetin ilân edilmesine karar verilmişti. Bu tarihi kararın 100. yılında o tarihi kararın alındığı gecede yaşananları konu alan film izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Film 27 Ekim’de tüm Türkiye’de gösterime giriyor.

Onur Tuna, Mustafa Kemal Atatürk rolünde

Başrollerinde Onur Tuna, Pelin Akil, Engin Şenkan, Necip Memili, Mustafa Avkıran ve Aslı Tandoğan’ın yer aldığı ‘Son Akşam Yemeği’ filmi, 28 Ekim 1923 gecesi, Çankaya Köşkü’nde yaşananları konu alıyor. Tarihi değiştiren o bir gecede yaşananların anlatıldığı filmde Mustafa Kemal Atatürk’ü Onur Tuna, Latife Hanımı ise Pelin Akil canlandırıyor. Filmin yönetmenliğini  Levent Onan üstleniyor.

Çankaya Köşkü’nde Mustafa Kemal Atatürk ve yanındakiler, Lozan Anlaşması sonrası yeni bir yönetim şekline geçmeyi tartışmak üzere toplanmıştır. Köşkün üst katında bu tarihi karar tartışılırken alt katındaki mutfakta ise o tarihi anlara tanıklık eden aşçısından, yamağına mutfak çalışanlarına kadar herkes bu büyük olaya tanıklık ediyordu. Cumhuriyetin ilânına giden bu süreçte yaşanan son 24 saati konu eden filmin hazırlıkları yaklaşık iki yıl sürmüştü.

Yaratıcı yapımcılığını Esra Seyrekbasan’ın yaptığı ‘Son Akşam Yemeği’ filminin senaryosunu Ayla Hacıoğulları ile Vilmer Özçınar kaleme aldı. Mustafa Kemal Atatürk ve kurmaylarının 28 Ekim 1923 gecesi yaşadıklarını anlatan filmin dekor ve kostüm tasarımı konusunda uzman kişiler danışmanlık verdi.

Zübeyde, Analar ve Oğullar, Kanada'daki festivalde açılış filmiZübeyde, Analar ve Oğullar, Kanada’daki festivalde açılış filmi

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.