Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin aynısı artık Çatalca’da

Atatürk'ün Selanik'te doğduğu, çocukluğunu geçirdiği evin aynısı Ata'nın doğumunun 100 yılı vesilesiyle 1981'de Ankara'da inşa edilmiş müze haline getirilmişti. Cumhuriyet'in 100. yılındaysa Çatalca'da bir ev inşa edildi ve müze olarak hizmete girdi.

Kültür Sanat 20 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Çataşca Cumhuriyet Parkı'na inşa edilen Atatürk Evi.

Apostolou Pavlou Cadddesi no 17, Selanik. Bu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği evin adresi. Bugün Selanik’te Türk Başkonsolosluğu olarak hizmet veren binanın hemen yanında yer alan bu sivil Türk mimarisi örneği evin aynısı Çatalca’ya inşa edildi. Çatalca’daki Atatürk Evi Ankara’daki Atatürk Orman Çiftliği içindeki Atatürk Evi’nden sonra Türkiye’de yapılan ikinci ev.

Kaleiçi 100. yıl Cumhuriyet Parkı’nın yanında yapılan Çatalca Belediyesi Atatürk Evi 300 metrekare iç kullanım alanından oluşuyor. Yapıda Atatürk köşesi, sergi odası, askerlik dönemi sergi bölümü, Cumhuriyet dönemi sergi odası ve kişisel eşyaların bulunduğu vitrinler yer alıyor. Pazartesi günleri hariç haftanın her günü açık olan Atatürk Evi saat 10.00-18.00 arası ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

Atatürk’ün evindeki eşyaların benzerleri burada.

Cumhuriyetin 100. yılında inşa edildi

Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamaları kapsamında açılan üç katlı evle ilgili Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner yapının bulunduğu alanın önceden çok harap bir halde olduğunu ve alanı kurtarmak için güzel bir proje yapmak istediklerini, Atatürk Evi projesinin bu amaçla hayata geçirildiğini söyledi.

Anlattığına göre Üner’in kökeni de Selanik’e dayanıyor. Dedeleri Kurtuluş Savaşı sonrasındaki mübadelede Türkiye’ye gelmiş: “1924-1926 arasında Çatalca vilayetti. 1924’te dedelerimiz o zaman Selanik’ten Çatalca’ya gelmiş. Çatalca’daki Rumlar da Selanik’e gitmiş. Biz buralara geldikten sonra hepimiz birlik beraberlik içinde olduk.”

Yunanistan sınırları içindeki Atatürk Evi’nde yer alan eşyaların benzerini de tasarlamaya çalıştıklarını anlatan Üner antikacıların yanı sıra birçok kişinin evde sakladığı materyali müzeye bağışladığını söylüyor. Üner sadece eski bir sobanın müzede eksik kaldığını anlatıyor: “Mutfakta kullanılan o bakraçlar, Atatürk’ün yatağı birebir aynı değil ama benzeri burada. Kendisinin balmumu heykeli de çok güzel yapıldı ve evde yerini aldı.”

Atatürk’ün odası.

İlki 1981’de inşa edilmişti

Selanik’e gitmek isteyen ama gidemeyen büyükleri için Atatürk Evi’ni Çatalca’ya getirmek istediğini anlatan Üner “Yaptığımız Atatürk Evi şu anda Selanik’teki evin birebir aynı. 37 mahalle, köy ve iki de merkezle beraber 39 mahalleyiz Çatalca’da. Yüzde 70’i mübadil ve göçmen olan bir ilçeyiz. Bunun neticesinde köylerden minibüslerle yaşlılarımızı alıp buraya getiriyor ve Atatürk Evi’ni gezdiriyoruz” diyor.

Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği içinde bulunan Atatürk Evi Atatürk’ün 100. Doğum Yıldönümü etkinlikleri içinde Ankara Ticaret Odası’nın girişimi ile Çarmıklı Kardeşler tarafından yaptırılarak 10 Kasım 1981’de hizmete açılmıştı.

Aynı yıl doğdular, ikisi de yetimdi, asker oldular ve Çanakkale'yi geçilmez kıldılarAynı yıl doğdular, ikisi de yetimdi, asker oldular ve Çanakkale’yi geçilmez kıldılar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.