Bir İstanbul değeri BİFO 25. yılını kutladı

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) 25 yaşında. İstanbul'un kültür sanat yaşantısına yaptığı katkının yanı sıra yurtdışında da önemli konserlere imza atan orkestranın 25. yılı özel bir gecede kutlandı.

Kültür Sanat 22 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Aydın Dorsay, Carlo Tenan, Zeynep Hamedi, Gürer Aykal ve Ahmet Erenli bu özel gecede birlikte fotoğraf çektirdi.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) çeyrek yüzyılı geride bıraktı. 1999’da ilk konserini veren ve o tarihten bu yana her sezon istikrarlı bir biçimde dünya çapında solistlerle aynı sahneyi paylaşan orkestra 25. yılını İstiklal Caddesi’ndeki Borusan Müzik Evi’nde düzenlenen özel bir geceyle kutladı. Tarihi bina çok sayıda davetlinin katıldığı gecede özel anlara da tanıklık etti. Onlarca konserle geçen bu 25 yıla tanıklık edenler ve bu sürecin birer parçası olanlar kutlama gecesinde yerini aldı.

Orkestranın bugünlere gelmesinde büyük pay sahibi olan Borusan Kocabıyık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi yaptığı konuşmada “25 yıl önce yolculuğumuza Ahmet Kocabıyık’ın hayaliyle başladık. Mutluyuz ve gururluyuz. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası yetenekli ve coşkulu bir topluluk. Çalışmalarına aynı heyecan ve kararlılıkla devam ettiği sürece, gururla bahsedilen bir senfonik topluluk olarak var olacak. BİFO’nun 25 yıldır devam ettirdiği başarısı orkestranın arkasında inanç ve kararlılıkla duran Borusan’a da 80. yıldönümü hediyesi” dedi.

BİFO’nun hikâyesi 1993 yılına uzanıyor

BİFO demek biraz da şef Gürer Aykal demek. Bu özel geceye katılan Prof. Dr. Gürer Aykal BİFO’nun kuruluş sürecini ve bu süreçte yaşananları duygusal bir konuşmayla anlattı. 25. Yıl için hazırlanan video sonrası bir konuşma yapan Aykal böyle bir orkestrayı kurmak kadar ayakta tutmanın da önemini vurguladı. Bu yıl 80. yaşını kutlayan Borusan’ın bir orkestra kurma çalışmaları Borusan Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık önderliğinde 1993 yılında başladı ve orkestranın şefliğine Prof. Saim Akçıl getirildi. Türkiye’nin ilk özel orkestralarından olan Borusan Oda Orkestrası Ahmet Kocabıyık ve Gürer Aykal’ın girişimleriyle 1999 yılında BİFO’ya dönüşerek yolculuğuna başladı.

Şef Gürer Aykal ile başlayan süreçte 25 yıl boyunca BİFO üç daimi şefe emanet edildi. Avusturyalı şef Sascha Goetzel 2009-2020 boyunca orkestrayı yönetirken bu görevi geçen yıldan itibaren de İtalyan şef Carlo Tenan üstlendi.

‘BİFO İstanbul’un kültür yaşamanın vazgeçilmez bir unsuru oldu’

Gecede sahneye çıkan bir diğer isim BİFO’nun bugünlere gelmesinde önemli bir paya sahip Borusan Kocabıyık Vakfı Genel Müdürü Ahmet Erenli’ydi. Erenli yaptığı konuşmada “Türkiye’nin önde gelen senfonik topluluklarından biri olan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, 25 yıl içinde İstanbul’un kültür yaşamının vazgeçilmez unsurlarından biri haline geldi. Avrupa’da da takip edilen ve beğenilen bir orkestra olan BİFO’nun daha nice başarılarına tanıklık etmek dileğiyle” dedi.

BİFO yeni sezonunu geçen hafta açıklamıştı. Yeni sezonun ilk konseri 10 Ekim’de Zorlu PSM’de.

BİFO yeniden Avrupa yolcusu

Bugüne kadar 40’a yakın konuk şef ve 500’ü aşkın solist ile aynı sahneyi paylaşan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası titizlikle yürüttüğü başarılı çalışmalarla zaman içinde İstanbul’un kültür yaşamının vazgeçilmez unsurlarından biri haline geldi. Etkinliklerini Ankara, İzmir, Eskişehir, Bodrum, Diyarbakır, Erzurum ve daha birçok şehre taşıyan BİFO yurtdışında da çok sayıda konsere imza attı.

Salzburg, Montpellier, Atina, Viyana, Friedrichshafen, Frankfurt, Nürnberg, Hong Kong, Stuttgart, Amsterdam, Paris, Londra, Zürih, Ljubljana ve Essen’de konserler veren orkestra 2025’te İngiltere, İskoçya ve Almanya’da konserler vermeye hazırlanıyor.

Aydın Dorsay’dan istikrar vurgusu

Bu dev organizasyonun arkasındaki isimlerden biri diğeri de Borusan Sanat Müdürü Aydın Dorsay. Gecede bir konuşma yapan Aydın Dorsay “Borusan Sanat’ta çalışmaya başladığım 2010 yılından bu yana Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın müzik yolculuğuna dahil oldum. Geçen 15 yılda birlikte çokça konser, turne ve albüm kaydı gerçekleştirdik. Orkestramızın ilk günden bu yana çizgisini hep daha da yükselterek, bu başarıyı 25 yıl boyunca sürdürebilmesi çok değerli. Nice 25 yıllara” dedi.

Konuşmaların ardından davetliler tarihi ve modern çizgileri buluşturan Borusan Müzik Evi’nin terasında 25. Yıl coşkusunu birlikte yaşadı.

BİFO 25 yaşında: İstikamet İngiltere ve İskoçyaBİFO 25 yaşında: İstikamet İngiltere ve İskoçya

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.