Robotlar ev süpürebilir, hesap yapabilir ve hatta orkestra bile yönetebilir

Bir robot, ulusal bir orkestrayı yönetebilir mi? Neden olmasın! İnsansı robot EveR 6, Seul'de ülkenin ulusal orkestrasını yönetti. Böylece ilk kez bir robot orkestra şefliği yapmış oldu. Orkestranın 'insan' şefi, "Bu resital, robotlar ve insanların birbirini tamamladıklarını gösteriyor" dedi.

Kültür Sanat 4 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Kore Endüstriyel Teknoloji Enstitüsü tarafından tasarlanan robot, konserdeki beş parçanın üçünü yönetti.

Robotlar ev işlerinde yardımcı olabilir, hayatımızı kolaylaştırabilir ve hatta bir orkestra bile yönetebilir. Sonuncusunu ilk kez duymuş olabilirsiniz, zira bu yeni bir gelişme. EveR 6 adlı android robot, geçen hafta Seul’de ulusal bir orkestrayı yönetti. Böylece ilk kez bir robot orkestra şefliği yapmış oldu.

Güney Kore’nin ulusal orkestrasını yöneten robot, Kore Endüstri Teknolojisi Enstitüsü tarafından tasarlandı. EveR 6’nın iki kolu, insana benzer bir yüzü ve belli ki orkestra yönetme adabı vardı. Sahneye çıktıktan sonra eğilerek seyircileri selamladı sonra konseri yönetmek için kollarını kullanmaya başladı. Konserdeki beş parçadan üçünü yönetti.

‘İnsanlar ve robotlar birbirlerini tamamlıyor’

EveR 6 ile birlikte performansı yöneten Choi Soo-yeoul da ekip arkadaşının performansından memnundu, “Bir orkestra şefinin hareketleri çok ayrıntılıdır, Robot, bu ayrıntılı hareketleri hayal ettiğimden çok daha iyi bir şekilde sergileyebildi” dedi. Ancak robotun en kritik zayıflığının dinleyememesi olduğunu da söyledi. Bu yorum, “Robotlar her şeyi ele geçirecek mi?” paniğine de bir yanıt oldu. Zira Soo-yeoul, Bu resital, robotlar ve insanların bir arada olabileceklerini ve birbirlerinin yerini aldıklarını değil, birbirlerini tamamladıklarını gösterdi” dedi.

‘Başlangıç seviyesinde bir performans’

Seyirciler ise  robot şefin performansını başlangıç seviyesinde bulmuş. Konseri izleyen Geleneksel Kore müziği araştırmacısı Lee Young-ju, robotun hareketlerinin ritim tutmada konusunda kusursuz olduğunu ancak orkestrayı topluca ve anında çalışmaya hazır tutma yeteneğinden yoksun olduğunu söyledi. Bir başka seyirci ise EveR 6’nın performansının başlangıç seviyesinde olduğunu belirterek, “Müziği anlamak ve analiz etmek için yapay zeka ile donatıldığında şefliği tek başına yapabileceğini tahmin ediyorum” dedi.

Norveç Ulusal Gençlik Korosu Türkiye’ye GeliyorNorveç Ulusal Gençlik Korosu Türkiye’ye Geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.