Robot, senfoni orkestrasını yönetecek

Robot, senfoni orkestrasını yönetecek. Kore'de tasarlanan bir robot Kore Ulusal Senfoni Orkestrası'nı yönetecek. Kore için bir ilk olan bu konser 30 Haziran'da gerçekleşecek. Robot şefler daha önce İsviçre ve Japonya'da da konser vermişti.

Kültür Sanat 9 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Robot şefler daha önce İsviçre ve Japonya'da da senfoni orkestralarını yönetmişti.

Robot orkestra yönetecek. Evet, yanlış okumadınız. “Robotlar dünyayı ele geçirecek mi?” sorusu uzun yıllardır tartışılırken sanat dünyasında ilginç bir teknolojik meydan okuma yaşanacak. Kore Endüstriyel Teknoloji Enstitüsü’nün (KITECH) geliştirdiği bir robot, Kore Ulusal Senfoni Orkestrası’nın başkent Seul’de vereecği konseri yönetecek. ‘Absence’ adlı konseri ‘EveR 6’ adı verilen robot şef yönetecek.

Robot şef görev başına

Robot şefin üstleneceği bu görev, klasik müzik dünyası açısından da oldukça ilginç bir gelişme. Daha önce futbol oynayan, güreşen hatta satranç oynayan robotlara da tanıklık eden insanlık bu sefer tarihe geçecek bir olayla karşı karşıya. Robotlar daha önce İsviçre ve Japonya’da orkestra yönetmişti. EveR 6, bu açıdan ülkede senfoni orkestrası yönetecek ilk robot şef unvanına da sahip olacak. Güney Kore resmi haber ajansının paylaştığı bilgiye göre tarihi konser 30 Haziran’da başkent Seul’de gerçekleşecek.

Görüntüsü insanı andıran EveR 6 robotu, ‘Absence’ adlı konserde Kore’nin en önemli topluluğu olan Kore Ulusal Senfoni Orkestrası’nı yönetecek. İnsan formuna uygun bir biçimde tasarlanan robot şef bu sayede boynunu ve kolunu esnek biçimde kullanabiliyor. Tıpkı gerçek bir orkestra şefi gibi. Kore Endüstriyel Teknoloji Enstitüsü’nün tasarladığı robot şef, batonun yönü ve hareket hızını kayıt altına alan hareket yakalama teknolojisi sayesinde baton hızını doğru şekilde algılaması kolaylaşıyor. 30 Haziran’daki bu özel konserde Ever 6, sahneyi gerçek bir şefle paylaşacak. Konserde Kore Ulusal Senfoni Orkestrası’nın şefi Choi Soo-Yeol da sahnede olacak.

Gustavo Dudamel için Paris bahane New York şahaneGustavo Dudamel için Paris bahane New York şahane

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.