İstanbul 2023’te turizmcilerin yüzünü güldürdü
British Museum, Sasaniler dönemine ait tarihi kabartma eseri İran'a iade etti. Kaçırıldıktan yaklaşık 35 yıl sonra İran'a iade edilen tarihi eser, başkent Tahran’daki Ulusal Müze’de sergilenmeye başladı. Kabartma figürü milâttan sonra üçüncü yüzyıla ait.
British Museum, dünyanın üzerinde en çok konuşulan müzelerinden biri. Sahip olduğu zengin koleksiyonun kökleri tartışma konusu olan müze, aralarında Türkiye, Yunanistan ve Mısır’ın yer aldığı çok sayıda ülkeyle tarihi eserlerin iadesi konusunda sorunlar yaşıyor. Öyle ki Yunanistan’daki seçimlerde Parthenon’a ait stelin iadesi seçim sürecinde vaade bile dönüşmüştü. Müzenin simgesi olan ve Datça’daki Knidos Antik Kenti’nden kaçak yollarla götürülen dev aslan heykeli de Türiye tarafından iadesi talep edilen eserler arasında. Tartışmaların gölgesinde Londra’daki müze, 35 yıl önce ülkeden kaçırılan tarihi bir kabartmayı İran’a iade etti. 1700 yıllık kabartma, şimdi ait olduğu yerde sergilenmeye başlandı.
British Museum tarafından İran’a iade edilen Sasaniler dönemine ait tarihi kabartma figür, başkent Tahran’daki Ulusal Müze’de sergilenmeye başlandı. 28 Haziran’da ülkeye iade edilen eserlerin teslimi sonrası müzede bir tören düzenlendi. Sasani dönemi asker figürünü gösteren kabartma eser, gerekli kontrollerin yapılarak orijinalliğinin tasdik edilmesinin ardından bugün ziyarete açıldı.
İran Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Bakan Yardımcısı Ali Darabi, ülke dışına kaçırılan tarihi eserleri dikkatle takip ederek bunları İran’a geri getirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Dışişleri Bakanlığı, yargı, cumhurbaşkanlığı, kültür teşkilatları ve emniyet kurumunun işbirliğiyle 30 tarihi eseri ülkeye geri getirdiklerini kaydeden Darabi, British Museum tarafından iade edilen 3. yüzyıldan kalma Sasani dönemi asker figürünün de bu önemli eserlerden biri olduğunu söyledi.
Darabi, bu eserin Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) İngiltere’ye götürülürken hasar gördüğünü, British Museum’da restore edildikten sonra İran’a iade edildiğini aktardı. İran Ulusal Müze Müdürü Nukende ise kireç taşından yapılma, Sasani dönemine ait eserin 102 santim yüksekliğinde ve 81 kilo ağırlığında olduğu bilgisini verdi. Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Bakanlığından yapılan açıklamada, tarihi eserin 1988’de ülkenin güney sularından kaçak yollarla BAE’ye götürüldüğünün tahmin edildiği belirtildi.