British Museum’daki hırsızlığın mazisi 30 yıl öncesine dayanıyor olabilir
Londra'daki British Museum adli bir vakayla gündemde. Dünyanın dört bir yanından getirilen eserlerin sergilendiği müzede yıllar boyunca çalışan bir görevlinin bazısı 3 bin 500 yıl öncesine dayanan mücevherleri çaldığı ortaya çıktı. Müze, çalışanından şikâyetçi olurken polis soruşturması sürüyor.
British Museum, dünyada en çok gündem olan müzelerden biri olsa gerek. Başta Türkiye, Yunanistan, Mısır ve İtalya olmak üzere pek çok ülkeden tarihi eserlerin tartışmalı bir biçimde getirilip sergilendiği Londra’nıın bu ünlü müzesi, bir kayıp skandalıyla çalkalanıyor. İngiltere’nin en çok ziyaret edilen müzesilerinden biri olan bu önemli kurumda çok sayıda eserin kayıp olduğunun ortaya çıkması ülkenin ana gündem maddelerinden biri haline geldi.
İngiltere’nin en büyük turistik merkezlerinden biri olan müzede kaybolanlar arasında altın, mücevher ve yarı değerli taşlar da bulunuyor. Antik Mısır’a ait gösterişli mücevherlerin ortadan kaybolmasıyla gün yüzüne çıkan olay sonrası British Museum’da uzun yıllardır çalışan bir görevlinin işine son verildi. Ancak görevden uzaklaştırılan kişinin kimliği skandalın boyutunu daha da büyüten bir gelişme oldu.
Müzede 30 yılı aşkın bir süredir çalışan ve uzun süredir de küratörlük görevini yürüten Peter John Higgs’i görevden uzaklaştıran British Museum’a her kesimden tepki yükseliyor. Higgs’in ailesi, görevden uzaklaştırılma kararı sonrası bir açıklama yaptı. Ailesi, küratörün masum olduğuna yürekten inandıklarını belirtirken müze yönetimi de konunun güvenlik boyutu üzerinde duran açıklamalarda bulundu.
British Museum direktörü Hartwig Fischer, kayıp eserlerin geri getirilmesi için yoğun bir mesai harcadıklarını ifade ederek “Bu son derece sıra dışı bir olay. Bakımımız altındaki tüm eserlerin korunmasını son derece ciddiye alıyoruz. Güvenlik düzenlemelerimizi şimdiden sıkılaştırdık ve kayıp, hasarlı ve çalınan eşyalarla ilgili kesin bir açıklama yapmak üzere dışarıdan uzmanlarla birlikte çalışıyoruz” dedi. Skandala dair bu ilk açıklama sonrası müze, işten çıkardığı küratör hakkında polisin soruşturması dışında bir de bağımsız bir kurum tarafından farklı bir araştırma yapılması için profesyonel yardım alıyor.
İngiliz basınında da büyük tepkiyle karşılanan olayda henüz bir tutuklama yok. British Museum direktörü Hartwig Fischer, milâttan önce 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar tarihlenen eserlerin hiçbirinin yakın zamanda sergilenmediğini, öncelikle akademik ve araştırma amaçlı olarak müze envanterinde yer aldığını söyledi. Araştırmalar sonucu elde edilen bulgulara göre kayıp ya da çalıntı eserler 2023’ten çok önce ortadan kaybolmuş.
Soruşturma süreci devam ederken konuya dair en yetkili ağızdan da bir açıklama geldi. British Museum Mütevelli Heyet Başkanı George Osborne, konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “British Museum’un mütevelli heyeti olarak bu yılın başlarında koleksiyona ait parçaların çalındığını öğrendiğimizde son derece endişelendik. Polisi çağırdık, güvenliği arttırmak için acil önlemler aldık, olanlara ve çıkarılacak derslere ilişkin bağımsız bir inceleme başlattık ve sorumlu olduğuna inandığımız kişiyle ilgilenmek için elimizdeki tüm disiplin yetkilerini kullandık” dedi.