National Gallery, saldırılar sonrası müzeye sıvıyla girmeyi yasakladı
British Museum'daki hırsızlık soruşturmasında bağımsız kurul raporunu açıkladı. 2 bin eserin çalındığı kesinleşirken eserlerin bir kısmının hurdacıya gittiği anlaşıldı. Bu süreçte sadece 351 eser müzeye geri döndü.
Geçen ağustos ayından bu yana hırsızlık skandalıyla çalkalanan British Museum’la ilgili bağımsız soruşturmanın sonucu belli oldu. Hırsızlık skandalının ardından yapılan incelemede 1500’den fazla objenin hâlâ kayıp olduğu tespit edildi. Müze mütevelli heyeti tarafından da kabul edilen rapora göre çalınan 2 bin eserden sadece 351’i müzeye dönmüş. Müze koleksiyonundaki yaklaşık 351 eser kayıp, 140’ı ise zarar görmüş. Soruşturmanın şeffaf şekilde yürümesi için müze yönetimi sürece dair her ayrıntının yer aldığı bir internet sitesi açmıştı. Hırsızlık olayının ortaya çıkması üzerine 2016 yılından bu yana görevde bulunan müze müdürü Hartwig Fischer istifa etmişti.
British Museum’dan yapılan açıklamada “Çalınan tarihi eserlerin önemli bölümünün muhtemelen hurda olarak satıldığı için geri getirilemeyeceğine inanıyoruz” dendi.
BBC’nin haberine göre müzeden çalınan bazı parçalar da açık arttırma sitesi eBay’de birkaç sterlin gibi düşük bir fiyata satıldı. Müze tarafından kurtarılan 351 eserden biri hariç hepsi Şubat 2021’de bir hırsızın müzeden bir şeyler çaldığına dair ilk uyarıyı yapan eski eser tüccarı Ittai Gradel tarafından iade edildi. O dönem Gradel’in uyarıları müze yönetimince dikkate alınmamıştı.
Eski eser tüccarı Ittai Gradel müzenin başkan yardımcısı Jonathan Williams’a e-posta göndererek British Museum’a ait üç antik mücevherin eBay’de satışa çıkarıldığını fark ettiğini bildirmişti. Gradel skandal ortaya çıktıktan sonra BBC’ye verdiği demeçte şöyle demişti: “Sonunda Jonathan Williams’tan tüm iddialarımın yanlış olduğu ve yapılan araştırma sonucu kesinlikle hırsızlık vakası yaşanmadığı yanıtını aldım.”
Bu yanıttan sonra Ittai Gradel aynı ihbarı bu kez müzenin mütevelli heyet başkanı George Osborne’a iletti ve dünya skandaldan böyle haberdar oldu. Gelen ihbarı prosedüre uygun biçimde incelemediği ortaya çıkan müzenin başkan yardımcısı Jonathan Williams da önceki gün görevinden istifa etti.
Hırsızlıkla suçlanan British Museum’un eski küratörü Peter Higgs’in kaybolan tarihi eserlerin bulunması konusunda işbirliği yapmadığı da bildiriliyor. Yunan ve Roma sanatı kıdemli küratörü olarak görev yapan Higgs’in altın mücevherlerden değerli taşlara kadar pek çok eseri yıllar boyunca çaldığı ve eBay’de satışa çıkardığı iddia ediliyor. Skandalın ortaya çıkmasından sonra görevinden kovulan Higgs müze yönetimiyle işbirliği yapmama tutumunu sürdürüyor.