British Museum’dan Yunanistan’a teselli: Su testisini ödünç verdiler

Elgin mermerleri Yunanistan ile İngiltere arasında diplomatik krize dönüşmüşken dikkat çekici bir gelişme yaşandı. 18'inci yüzyılda İngiltere'ye kaçırılan Hidria adlı testi, 250 yıl sonra ait olduğu topraklara, Yunanistan'a ödünç dönüyor.

Kültür Sanat 7 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Elgin mermerleri Yunanistan ile İngiltere arasında siyasi bir kriz olmaya devam ediyor. Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in Londra ziyaretinde de gündeme gelen konu, mevkidaşı ile olan görüşmesinin iptal edilmesine yol açmıştı. Bu gerginlik devam ederken, Elgin mermerlerine ev sahipliği yapan British Museum, Yunanistan’a binlerce yıllık bir testiyi ödünç vereceğini açıkladı. 18. yüzyılda İngiltere’ye kaçırılan Hidria adlı testi, 250 yıl sonra ait olduğu topraklar geçici bir süreliğine dahi olsa döndü.

Yunanistan, Elgin mermerleri için umutlu

18. yüzyıldan bu yana bulunduğu British Museum tarafından Yunanistan’a ödünç verilen Antik Yunan dönemine ait büyük testi Hidria, Atina’da Akropolis Müzesi’ndeki ‘Noimata’ sergisinde ziyaretçilerle buluştu. Testi, 14 Nisan 2024’e kadar Atina’da görülebilecek. Akropolis Müzesi Müdürü Nikolas Stambolidis, serginin tanıtımı için düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, kültürün sadece sanatla değil, aynı zamanda ilişkilerle de ilintili olduğunu belirtti.

Stambolidis, Elgin mermerlerinin de yakın zamanda Atina’ya dönmesini umduklarını ifade etti. Yaklaşık 250 yıl sonra Yunanistan’a dönen ve üzerine bir dizi mitolojik sahnenin resmedildiği Hidria yaklaşık 50 santimetre uzunluğunda. Antik Yunan döneminden Modern çağa dek geniş bir yelpazede yapılmış tarihi heykeller, testiler, paralar, tablolar, ikonalar ‘Noimata’ isimli sergide sanatseverlerle buluşuyor.

Konu Elgin Mermerleri olunca İngiltere başbakanı randevudan kaçtı!Konu Elgin Mermerleri olunca İngiltere başbakanı randevudan kaçtı!

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.