Bu da oldu! Glasgow’da 3.5 milyon dolarlık Rodin heykeli kayıp

British Museum'daki kayıp ve çalıntı eserlerin yankısı devam ederken bir kayıp haberi de Glasgow'dan geldi. İskoçya'nın en büyük kentinde bulunan şehir müzenin envanterine kayıtlı heykeltıraş Auguste Rodin imzalı 'Kentliler' heykelinin kaybolduğu anlaşıldı. Heykelin değeri 3.5 milyon dolar.

Kültür Sanat 17 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Bir örneği Londra’daki Parlemento Binası önünde bulunan Rodin’e ait heykelin Glasgow’daki benzeri kayıp. Fransız heykeltıraşın ‘Kentliler adlı serisinden bir parça olan ve yaklaşık 3.5 milyon dolar değer biçilen heykelinin şehir müzesinde kaybolduğu anlaşıldı. British Museum’daki kayıp ve çalıntı skandalının yankıları devam ederken bu kez de İskoçya’dan kayıp haberi gelmesi dikkatleri yeniden adaya çevirdi.

Glasgow Müzesi’nin önünde yer alan ‘Kentliler’ adlı alçıdan yapılmış heykel, 1901 ylından bu yana bu kentteydi. Fransız heykeltıraş Rodin’in en bilinen serilerinden birine ait olan heykel, İkinci Dünya Savaşı sonrası halka açık bir şekilde sergilenmeye başlanmıştı. Bu süre zarfında zamanın ve temasın da etkisiyle heykel zarar görmüş ve bakım yapılması amacıyla depoya kaldırılmıştı. İşte heykelin meçhule giden yolculuğu da bundan sonra başlıyor. Müzenin Kelvingrove Parkı’na bakan cephesinde duran heykelin akıbetinin hâlâ bilinememesine ise Paris’ten tepki var.

Rodin Komitesi: Utanç verici

Rodin Komitesi, Glasgow’da kaybolan heykelin akıbetinin bir türlü açıklığa kavuşamamasını “utanç verici” olarak nitelendirdi. Sanat eserlerine karşı hassas tavırlarıyla bilinen Fransız, heykelin ortadan kaybolmasına İskoçlardan daha çok üzülmüşe benziyor. Komite Direktörü Jerome Le Blay “Bir sanat eserini kaybettiğimizde insanlığımızdan da bir parça kaybederiz” olay karşısında duydukları üzüntüyü belirtti.

Tıpkı British Museum vakasında olduğu gibi burada da kaybolan tek eserin Rodin imzalı heykel olmadığı ortaya çıktı. Yaklaşık iki bin eserin akıbeti belirsizliğini korurken Paris merkezli komitenin başkanı Jerome Le Blay, Glasgow Müzesi yetkilerini suçladı. Le Blay yaptığı açıklamada “Müzelerde 100.000 eser olabilir, bu nedenle zaman zaman eserler düşebilir ya da nakliye sırasında kaybolabilir. Sanat eserleri genellikle savaş sırasında kaybolabilir. Ancak görevlilerin ihmali ya da kötü yönetimi sonucunda kaybolmaları son derece utanç vericidir. Glasgow’un böylesine önemli bir sanat eserini kaybetmiş olduğunu görmek gerçekten büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor” dedi.

Fransızların kayıp karşısında tepkisi büyük olurken Glasgow Müzesi yetkilileri yaptıkları açıklamada; son yirmi yılda depolama tekniklerini çok geliştirdiklerini buna rağmen yaşanan bu olay karşısında en kısa sürede durumu açıklık kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

British Museum'a Türkiye'deki STK'lardan ortak çağrı: Çalınan eserlerin listesini yayınlayınBritish Museum’a Türkiye’deki STK’lardan ortak çağrı: Çalınan eserlerin listesini yayınlayın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.