İskoçya’nın ilk Müslüman Başbakanı Yusuf istifa etti

İskoçya'nın ilk Müslüman Başbakanı Hamza Yusuf görevi bıraktı. Basında yer alan haberlere göre Yusuf iki kritik güven oylamasıyla yüzleşmek zorunda kalmamak için bu yolu seçti.

Dünya 29 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
İskoçya'nın ilk Müslüman Başbakanı Hamza Yusuf. / Fotoğraf: Shutterstock

Göreve geldiği ilk gün dünya basınında İskoçya’nın ilk Müslüman başbakanı olarak büyük ün kazanan Hamza Yusuf istifa etti. Yusuf’u istifaya iten neden karşı karşıya kalacağı iki zorlu güven oylamasıydı.

Yusuf SNP’nin (İskoç Ulusal Partisi) İskoç Yeşilleri ile yaptığı güç paylaşımı anlaşmasının geçen perşembe günü aniden sona ermesinin ardından başbakan olarak adeta hayatta kalma mücadelesi veriyordu.

Diğer bir muhalif güç olan Alex Salmond’un partisi Alba ile anlaşmayı reddettiği anlaşılan Yusuf’un liderliğine yönelik bir güven oylamasından sağ çıkma ihtimali İskoç Yeşillerine bağlıydı. İskoç politikacının çarşamba günü erken saatlerde yapılması planlanan oylamadan sağ çıkabilmesi için muhalefetten en az bir üyenin desteğine ihtiyacı vardı.

Başkan ve ana partilerden oluşan parlamento bürosu oylamanın ne zaman yapılacağına bu hafta karar verecekti. Fakat buna gerek kalmadan zaten Edinburgh’tan istifa haberi geldi.

Yusuf’u görevi bırakmaya götüren süreç

Yeşillerle yapılan ve ‘Bute House Anlaşması’ olarak bilinen anlaşmanın rafa kaldırılması Yusuf’un hükümetteki eski ortaklarının öfkeli tepkisine neden oldu. Yusuf hafta içinde biri İskoç Muhafazakarları’nın başbakan olarak kendi liderliğini, diğeri de İskoç İşçi Partisi’nin tüm hükümeti istifaya zorlayacak iki güvensizlik önergesiyle karşı karşıya kalacaktı.

Yeşiller kişisel oylamada kendisini desteklemeyi defalarca reddetmişti. İskoç Muhafazakarları, İşçi Partisi ve Liberal Demokratlar ise başbakana karşı oy kullanacaklarını açıklamışlardı. Ekstrem bir değişiklik olmazsa başbakan güven oylamasında yenilgi ya da peşinen istifa seçenekleriyle karşı karşıya kalacaktı.

SNP’nin 129 sandalyeli parlamentoda 63 vekili var. Dolayısıyla Yusuf yedi Yeşiller vekilinin kendisine karşı oy kullanması halinde görevine devam etmek için Alba partisi vekili Ash Regan’ın desteğine ihtiyaç duyacaktı. Bu durumda oylama 64’e 64 eşitlikle sonuçlanır ki bu da meclis başkanının statükonun korunması yönünde oy kullanması beklentisi yaratacaktı.

Şüphesiz Yusuf güven oylamalarını kaybetmesi halinde istifa etmesi için yoğun baskı altında kalacaktı. Hükümet oylamasını kaybetmesi halinde de milletvekillerinin yeni bir başbakan seçmek ya da bir yeni parlamento seçimine karar vermek için 28 gün süreleri olacaktı.

Yusuf’un yerine geçmesi muhtemel isimler ise Eğitim Bakanı Jenny Gilruth, Kültür Bakanı Angus Robertson, Sağlık Bakanı Neil Gray ve Ekonomi Bakanı Mairi McAllan.

Hamza Yusuf kimdir?

İskoç Ulusal Partisi’nin (SNP) yeni lideri Hamza Yusuf 2023’ün Mart ayında parlamentodaki oylamanın ardından İskoçya’nın ilk Müslüman başbakanı olmuştu.

Birinci nesil Pakistanlı göçmen olan bir aileden gelen Hamza Yusuf 7 Nisan 1985 tarihinde İskoçya’nın Glasgow şehrinde doğdu. Ailesi 1960 yılında İskoçya’ya geldi ve babası bir fabrikada işçi olarak çalıştı.

Yusuf,Glasgow Üniversitesi’nde siyaset okudu. 2011 yılında milletvekili seçilmeden önce SNP’nin İletişim Direktörlüğü’nü üstlendi. Yusuf 2011’de partisinin milletvekili adayı oldu ve İskoçya seçimlerinde Glasgow milletvekili seçildi.

İskoç Ulusal Partisi’nin (SNP) yeni lideri olarak seçilen Yusuf 2021’den bu yana Sağlık ve Sosyal Hizmet Bakanı olarak görev yapıyordu. Yusuf 2018’den 2021’e kadar ise adalet bakanıydı.

Ailesi Gazze’de mahsur kalmıştı

İskoçya Başbakanı Yusuf’un eşinin ailesi, 7 Ekim’de İsrail’in saldırılarının başladığı Gazze Şeridi’nde bölgedeki akrabalarını ziyareti sırasında mahsur kalmıştı.

Yusuf’un eşinin annesi ve babası Elizabeth ve Maged El Nakla tam 28 gün sonra güneydeki Refah Sınır Kapısı’ndan çıkış yaparak Gazze’den ayrılabilmişlerdi.

Olayın ardından açıklama yapan Yusuf ve eşi Nadia El Nakla “Her ne kadar derin bir rahatlama hissetsek de Gazze halkının devam eden acıları nedeniyle kalbimiz kırık” demişti.

11 bin sterlinlik fatura istifa getirdi: İskoçya Sağlık Bakanı görevini bıraktı11 bin sterlinlik fatura istifa getirdi: İskoçya Sağlık Bakanı görevini bıraktı

İskoçya başbakanının Erdoğan ile görüşmesi İngiltere'yi karıştırdıİskoçya başbakanının Erdoğan ile görüşmesi İngiltere’yi karıştırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.