Erdoğan konuştu, Kızılay Başkanı Kınık istifa etti

Kahramanmaraş depremlerinin ardından çadır ve konserve gıda satmasıyla gündeme gelen Kızılay Başkanı Kerem Kınık, üç aydır sessizliğini koruyan Erdoğan’ın açıklaması üzerine istifa etti. İstifanın seçime 40 saat kala gelmesi dikkat çekti. Daha önce çok sayıda AK Partili istifa çağrısı yapmıştı.

Gündem 13 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Kahramanmaraş depremlerinin ardından Kızılay’a ait bir şirket depremin ilk günlerinde Ahbap Derneği’ne çadır sattı. Bu olayın ortaya çıkmasıyla birlikte Kınık’a istifa çağrıları yapılmaya başlandı. Ardından başka çadır satışları, konserve gıda satışları zincire eklendi ve istifa çağrıları çığ gibi büyüdü.

Kınık Kızılay’ın çadır satmasına ilişkin yaptığı bir açıklamada, “Bu konu tabii beni de ciddi manada üzmüştür. Kızılay böyle bir çadır satma fiiline, işine giremez. Süratle de tabii bu yanlışı düzeltmesi gerekir” dedi.

İstifa çağrılarına iktidar kanadından yükselen sesler de eklendi.

İktidardan  gelen eleştirilere kulağını tıkadı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank geçen ay TV 100’de katıldığı bir canlı yayında yaptığı açıklamalarla Kınık’ı eleştirdi. Varank, Kızılay Başkanı’nın görevde olmasının kişisel olarak kendisini rahatsız ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Kınık’ı eleştiren hükümet yetkililerinden birisi oldu. Kalın, “Çadır satma meselesi yanlıştı. Bunu daha sonra Kerem Bey de söyledi. Kendi kurumunu ve arkadaşlarını savunmak için yaptığı ilk açıklama yanlıştı. Eleştirileri anlıyorum” dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, TBMM Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Bülent Turan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da farklı zamanlarda yaptıkları açıklamalarla Kınık’a istifa çağrısı yaptı.

Erdoğan da Kızılay'a kızdı... Bakalım Kerem Kınık'ın koltuk bu kez kırılacak mı?Erdoğan da Kızılay’a kızdı… Bakalım Kerem Kınık’ın koltuk bu kez kırılacak mı?

Son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kınık’a istifa çağrısında bulundu. Koca, “Gereğini yapmalıyız, orada durmamalıyız” dedi.

Kınık’ın istifa taleplerine karşın yaptığı, “Ortaya böyle bir başarı konulmuşken goygoycuların lafı ile hareket edemem” açıklaması, yeni tartışmaları da beraberinde getirdi ve Kızılay’ın afet konusundaki başarısı tartışıldı.

Kınık’ın eleştirilere karşı Instagram hesabından kendi  fotoğrafını “Yarışmayan bir insanı yenemezsiniz” notuyla paylaşması da çok konuşuldu.

Öte yandan son dönemde Kızılay’a kan bağışları da azaldı. Bundaki temel neden de kuruma duyulan güvenin sarsılması olarak gösterildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu vatandaşlara kan bağışı çağrısı yaptı.

Erdoğan’ın açıklaması 24 saat geçmeden etki etti

Önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan Kızılay’a ilişkin yaptığı açıklamada, çadır satışı ile ilgili “Bu konu tabii beni de ciddi manada üzmüştür. Kızılay böyle bir çadır satma fiiline, işine giremez. Süratle de tabii bu yanlışı düzeltmesi gerekir. Çünkü biz Kızılay’ı özellikle çadır üretiminde çok daha aktif hale gelmesi için sürekli teşvik ettik. Kızılay’ın çadır dendiği zaman en ufak bir sıkıntısının, probleminin olmaması gerekir” dedi.

Erdoğan’ın açıklamasının üzerinden 24 saat geçmeden Kızılay Yönetim Kurulu olağanüstü toplanarak oybirliğiyle genel kurula gitme kararı aldı. Kerem Kınık ise, Twitter’daki bio’sundan “Kızılay Başkanı” ifadesini çıkararak yerine “Kızılay gönüllüsü” ibaresini ekledi.

Kızılay’dan yapılan açıklamada, “Türkiye Kızılay Derneği Yönetim Kurulu 12.05.2023 tarihinde yapmış olduğu olağanüstü toplantıda oybirliği ile Olağanüstü Genel Kurul’a gitme kararı almıştır. 2016 yılından bu güne Genel Başkanlığı yürütmekte olan Dr Kerem Kınık’ın talebi ile alınan karar çerçevesinde Olağanüstü Genel Kurul’a kadar tüzük gereği 1. Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz Yönetim Kurulu Başkanlığına vekalet edecektir” denildi.

Ardından Kınık, “Rabbim! Gireceğim yere dürüstlükle girmemi; çıkacağım yerden de dürüstlükle çıkmamı sağla! Bana tarafından yardım edici bir güç ver! İsra 80” paylaşımı yaptı.

İstifanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Kızılay ile ilgili sözlerinin yer aldığı videoyu Twitter hesabından paylaştı.

Fatma Meriç Yılmaz vekalet edecek

Kızılay Tüzüğü’ne göre, Olağanüstü Kızılay Kongresi’nin 60 gün içinde yapılması ve yeni yönetimin belirlenmesi gerekiyor.

Olağanüstü kongreye kadar vekaleten Kızılay Başkanlığı koltuğuna Fatma Meriç Yılmaz oturacak.

Kerem Kınık kulağının üstüne yattı: İktidar içinden istifa çağrıları artıyorKerem Kınık kulağının üstüne yattı: İktidar içinden istifa çağrıları artıyor

Kerem Kınık kimdir?

1970 yılında Malatya’da doğan Kerem Kınık 1993 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.

Kınık, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde “Afet Tıbbı” doktora programını tamamladı.

Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde idarecilik yaptı.

İstanbul 10. Dönem İl Genel Meclisi’nde meclis üyeliği ve Sağlık Komisyonu Başkanlığı görevlerini yürüttü.

Ulusal ve uluslararası teknoloji firmalarında genel müdürlük görevi de yapan Kınık, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı görevini de yürütüyor.

Kerem Kınık’ın Kızılay’daki görevi ise 2004 yılında gönüllülük ile başladı.

Kınık, 2015 yılında Kızılay Genel Başkan Yardımcısı 2016 yılında Kızılay Başkanı seçildi.

2015’ten Kasım 2017’ye kadar IFRC Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonunda yönetim kurulu üyeliği yapan Kınık, 6 Kasım 2017 tarihinde Antalya’da gerçekleştirilen 21. IFRC Yasal Toplantılarında Avrupa ve Orta Asya Bölgesi’nden sorumlu IFRC Başkan Yardımcısı seçilmişti.

Kızılay yönetimi bayramdan sonra Kerem Kınık'a istifa çağrılarını görüşecekKızılay yönetimi bayramdan sonra Kerem Kınık’a istifa çağrılarını görüşecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.