Bu da oldu kaymakam sergi yasakladı

Depo'da açık olan Dön-Dün Bak: Türkiye’de Trans Hareketinin Tarihi başlıklı sergi Beyoğlu Kaymakamlığı kararıyla yasaklandı. 27 Temmuz'a kadar açık olan sergi dün kaymakamlıktan Depo'ya gelen bir tebligatla kapatıldı.

Kültür Sanat 12 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Sergide özellikle yasakların anlatıldığı bir bölüm var.

İstanbul Beyoğlu’ndaki Depo, daha birkaç ay önce Esra Carus’un, Yas, Yasa, Yasak başlıklı sergisine ev sahipliği yapmıştı.  sergisinin kamusal programı kapsamında üç etkinlik gerçekleşecek. Carus, bu üç kelimenin saçtığı tahribatın tarihle, şimdiyle, politikayla, ırkçılıkla, kadın haklarıyla, iş cinayetleriyle ve nihayet adalet/sizlikle birbirine bağlandığı bir aksı gösteriyordu.

Sergi Shakespeare karakterleri, Taksim Meydanı, hapishane, ölüm, eksiklik, sofra, kafes gibi birçok kavram ve motif aracılığıyla hem Türkiye’nin hem de başka coğrafyaların yasına bakıyor; dün ve şimdi arasındaki güzergâhını adalet terazisi eşliğinde belirliyordu.

Depo’nun yeni sergisi 10. Trans Onur Haftası Sergi Kolektifi’nin düzenlediği Dön-Dün Bak: Türkiye’de Trans Hareketinin Tarihi başlığını taşıyordu. Sergi 1980’li yıllardan günümüze Türkiye’deki trans hareketinin dönüm noktalarını arşiv kayıtları aracılığıyla gün yüzüne çıkarıyordu.

Sergi, trans hareketinin tarihine ve mücadelesine dair kapsamlı bir arşivi ortaya koyuyor.

Serginin mekanı gizli tutulmuştu

Serginin açılışı duyuruldu ama serginin nerede açıldığı gizli tutuldu. Bunun da sebebi sergi mekanına baskı yapılmasının önüne geçmekti. İstanbul Pride ve Trans Pride Instagram hesaplarına mesaj gönderirseniz onlar da serginin konum bilgisini sizinle paylaşıyordu.

Sergi  27 Temmuz’a kadar açık kalacaktı. Lakin dün Depo bir açıklama yaparak Beyoğlu Kaymakamlığı’nın gönderdiği bir tebligatla serginin yasaklandığını duyurdu. Açıklamada “Depo ekibi olarak, bu yasaklama kararına karşı yasal yollara başvurarak itiraz edeceğiz. Yargısal süreçteki gelişmeleri ilerleyen günlerde kamuoyu ile paylaşacağız” denildi.

Beyoğlu Kaymakamlığı iki ay önce de ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin Fransız Kültür Merkezi’ndeki gösterimini yasaklamıştı.

Unutma, unutturma, bilmiyorsan tanış: 'Dön-dün Bak'Unutma, unutturma, bilmiyorsan tanış: ‘Dön-dün Bak’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.