Bu işte ve sahnede bir kadın var!

İstanbul Tiyatro Festivali iki yıldır 'Bu İşte Bir Kadın Var' temasıyla kadın üretimini daha da görünür kılmayı amaçlayan oyunları sahneleniyor. Bu sene de Wajdi Mouawad’ın 'Kız Kardeşler’i ile yerli yapımlardan 'Flu Lysistrata' ve 'Sen Hamlet Değilsin' tema kapsamında izleyiciyle buluşacak.

Kültür Sanat 26 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
festival programında Türkiye’den 11; Almanya, İngiltere, Danimarka, Fransa, Gürcistan, İrlanda ve Yunanistan’dan toplam 8 yapım izleyiciyle buluştu.

Takvimler 2021’i gösterirken İstanbul Tiyatro Festivali, 25 yıllık tarihinde bir ilki duyurmuştu. Konusunu kadın hikayelerinden alan ve/veya yazarı, yönetmeni, oyuncusu kadın olan oyunların yer aldığı “Bu İşte Bir Kadın Var” bölümü.

İki yıldır bu tema altında, sanat alanında kadın üretimini daha da görünür kılmayı amaçlayan oyunlar sahneleniyor. 27. İstanbul Tiyatro Festivali’nde de Wajdi Mouawad’ın ‘Kız Kardeşler’i ile yerli yapımlardan ‘Flu Lysistrata’ ve ‘Sen Hamlet Değilsin’ bu tema kapsamında izleyiciyle buluşacak. Bu sene festivalde kadın hikayelerine öncelik vermek isteyenlere duyurulur.

Sürgünde bir kadın öyküsü: ‘Kız Kardeşler’

Biri Kanada’dan biri Lübnan’dan gelen, birbirinden farklı coğrafyalarda farklı gerçekliklerde yetişmiş iki kadının yolları, tarumar haldeki bir otel odasında kesişirse ne olur? İki kadının dostluğunu, tek kişilik performansıyla Kanadalı usta Annick Bergeron sahneye taşıyarak bu sorunun cevabını veriyor. 20 dile çevrilen oyunları Türkiye’de de sahnelenen Wajdi Mouawad yazıp yönettiği oyunda, kızkardeşi Nayla Mouawad’dan ilhamla bir sürgün kadın öyküsü anlatıyor. Oyun 21 Kasım Salı saat 20.00’de Zorlu PSM Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak. Detaylı bilgi ve bilet almak için tıklayınız.

Yüzyıllık sorulara, sahneden yanıtlar: Flu Lysistrata

Yanı başımızda bir savaş ve katliam yaşanırken İstanbul Tiyatro Festivali vesilesiyle sahneden sorulanlarla  bir kere daha düşünüyoruz: Tiyatro tarihinin ilk savaş karşıtı oyunlarından ‘Flu Lysistrata’ çağımızın sorularına yanıt verebilir mi?

‘Lysistrata’ kocalarının savaştan dönmesini beklemekten usanan kadınların barışı sağlamak için erkeklere karşı başlattıkları direnişle gelişen olayları anlatıyor. Ödüllü yönetmen Barış Arman, Bakırköy Belediye Tiyatroları ile Aristofanes’in klasik metnini türler arası bir yorumla yeniden ele alarak kimlik, cinsellik, iktidar ve statüko ile tüm bunların sahne üzerindeki temsiliyetini sorguluyor. Üstelik seyirciler de bu sürecin bir parçası oluyor.

Bakırköy Belediye Tiyatroları, 27. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında bu kez Anadolu yakasının gözdelerinden  Alan Kadıköy’de 27 Ekim saat 20.00’de izleyicilerle buluşacak. ‘Flu Lysistrata’ aracılığıyla çağımızın sorularını düşünmek isteyenler detaylı bilgi ve biletler için tıklayabilir.

Hamlet’e sevgilerle: ‘Sen Hamlet Değilsin’

Yazar, yönetmen, çevirmen, oyuncu ve tiyatro eğitmeni kimlikleriyle 1980’lerden bu yana Türkiye tiyatrosuna katkı sunan Nesrin Kazankaya, ‘Sen Hamlet Değilsin’ ile festivale konuk oluyor. Oyun,  Shakespeare’in ünlü trajedisindeki karakterler ve aralarındaki ilişkilerle paralellikler kurarak karavanda yaşayan bir anne, oğul ve kızının hikâyesi üzerinden günümüz sosyoekonomik koşullarının yarattığı bunalımlara eğiliyor.

Oyun, küçük benzerlikler taşısa da ‘Hamlet’teki olay örgüsünü takip etmiyor. Zaten pek çok olayın tetikleyicisi de özellikle anne oğul arasındaki sevgi-nefret ilişkisi. Müzik ve absürt güldürü öğeleriyle bezeli; ‘Hamlet’ten tiratları da çağdaş bir perspektife yerleştiren oyun, yer yer izleyicilerin de katılacağı bir diyalog ortamı yaratıyor.

Perde bugün açılıyor, 27. İstanbul Tiyatro festivali başlıyor: 10Haber'den kaçmaz denilen 10 oyunPerde bugün açılıyor, 27. İstanbul Tiyatro festivali başlıyor: 10Haber’den kaçmaz denilen 10 oyun

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.