OMM’deki sergi erken kapandı! İddialar muhtelif, müze ise sessiz

Eskişehir Odunpazarı Modern Müzesi'nde 10 aydır devam eden 'Yas ve Haz’ sergisi tartışma yarattı. Serginin, LGBTİ+ propagandası yaptığı gerekçesi nedeniyle açılan soruşturma sonucu erken kapatıldığı iddia ediliyor. 10Haber olarak iddiaları müze yetkilerine sormak istedik. Müze sessiz kalmayı yeğledi

Sergi hakkında soruşturma başlatıldı mı, erken kapanma gerekçesi nedir? Bu soruları OMM'ye sorduk, ancak OMM'den cevap alamadık.

Kültür Sanat 21 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Filip Custic’in sergideki x=y=z (2019) isimli çalışması.

Eskişehir’deki Odunpazarı Modern Müzesi, yaptığı bir duyuruyla (OMM) 7 Temmuz 2022 tarihinde ‘Yas ve Haz’ isimli serginin kapılarını açtığını ve 30 Temmuz 2023’e kadar ziyarete açık olacağını açıklamıştı. Yerli ve yabancı 38 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, “insan olmaya dair mutluluk, üzüntü, öfke, korku, şaşkınlık, iğrenme, küçümseme ve utanç gibi duygularla birlikte aynı bedende yas ve haz gibi çelişkili halleri de eşzamanlı olarak mümkün kılan tüm mekanizmaları odağına alıyor” şeklinde tanıtılmıştı.

Ancak şu an OMM’ye giderseniz ‘Yas ve Haz’ sergisini ziyaret edemeyeceksiniz. Hatta müzeye bile giremeyeceksiniz. Zira serginin, sosyal medyada LGBTİ+ propagandası yaptığı iddiasıyla başlayan süreç Eskişehir İl Kültür Müdürlüğü’nün soruşturma başlatması ve müzenin “yeni sergi hazırlıkları” gerekçesiyle 24 Ağustos’a kadar ziyarete kapalı olduğunu duyurmasıyla sonuçlandı. Müze, serginin kapanış tarihi ilan ettiği 30 Temmuz tarihini hem internet sitesi hem de sosyal medya duyurularında 18 Temmuz olarak güncelledi.

Serginin paylaşılan ilk afişinde kapanış tarihi 30 Temmuz olarak duyuruluyor. Ancak daha sonra 18 Temmuz şeklinde değiştirildi.

Sanattaki ahlak bekçiliği İstanbul’dan Eskişehir’e sıçradı

Benzer bir hedef gösterme, temmuz başında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Artİstanbul Feshane’de açılan ‘Ortadan Başlamak’ sergisinde de yaşanmıştı. Bir grup, ‘LGBTİ+ propagandası’ yapıldığı iddiasıyla Feshane’nin kapısına dayanmıştı. OMM’de yaklaşık 10 aydır devam eden sergi için de süreç aynı şekilde başladı.

İddialar sosyal medyadaki paylaşımlarla yayılmaya başladı. Kimileri  ‘Ayşe, Fatma’yı seviyor’ yazısını, kimi bir heykeli öne sürerek “Çocuklarımızın ahlaklarını bozuyorlar”, “LGBT’nin adı sanat olmuş’ diyordu. Sergi kapsamında gerçekleşen çocuklara özel sanat atölyelerini, “Sergiye 7-14 yaş aralığındaki çocukların da özellikle davet edildiği görüldü” şeklinde hedef gösterenler de vardı.

OMM’den cevap yok

Ortada iki iddia var. İlk iddia, sergiye yönelik hedef göstermelerin ardından Eskişehir İl Kültür Müdürlüğü tarafından soruşturma başlatılması ve bu nedenle müzenin, serginin kapanış gününü 12 gün öne çekmesi. Diğer iddia ise müze zaten yeni sergi hazırlığı nedeniyle kapanacaktı. Ancak sosyal medyada yükselen hedef göstermeler netice vermiş gibi yansıtıldı.

Sergi hakkında soruşturma başlatıldı mı, erken kapanma gerekçesi neydi? Bu soruları 10Haber olarak OMM’ye sorduk, ancak OMM ısrarlı olmamıza rağmen cevap vermedi.  LGBTİ+ların, sanatçıların ve eserlerin hedef gösterildiği Türkiye’de, sanata sansür ve baskı politikalarına bir yenisi daha mı eklendi yoksa sadece talihsiz bir zamanlama hatası mı oldu sorusunun yanıtı elbette merak ediliyor. Bu basit soruyu yanıtlaması gereken OMM ise sessiz kalmayı tercih ediyor.

Hedefteki Artİstanbul Feshane'nin kapısı Tate Modern'e açılıyorHedefteki Artİstanbul Feshane’nin kapısı Tate Modern’e açılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.