Sahnede, TV’de, beyazperdede… Bu sezon Haluk Bilginer her yerde

Usta oyuncu Haluk Bilginer bu sezon tiyatro sahnelerinde, dizilerde, filmlerde oyunculuğunu icra edebileceği her yerde karşımıza çıkacak. Uluslararası alanda tercih edilen belki de tek oyuncumuz olan, 69 yaşındaki usta aktörün üretkenliğine ancak şapka çıkartılır...

Kültür Sanat 12 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Bilginer, 'Şahsiyet'te Agah Beyoğlu rolünde.

Unutmanın verdiği güçle ertelediği bir cinayetin peşine düşen bir adliye memuru Agâh Beyoğlu, armatör ve iş insanı Aristotle Onassis, bir İngiliz burjuvası Bay Smith, İstanbul’u mesken tutan dedektif Müfettiş Çetin İkmen… 69 yaşındaki usta oyuncu Haluk Bilginer bu sezon tüm bu karakterlerle izleyicilerin karşısına çıkacak.

Bugüne kadar birçok uluslararası projede yer alan Bilginer için Türkiye’nin dünya çapındaki tek yıldızı demek yanlış olmaz. ‘Acemi Askerler/Buffalo Soldiers’ (2001),’The Reluctant Fundamentalist’ (2012), ‘Rosewater’ (2014) ve ‘Ben-Hur'(2016) gibi yapımlarda rol alan Bilginer’in bu alanda tek olmasının birkaç nedeni var.

İngiltere’nin alanındaki en iyi okullarından London Academy of Music and Dramatic Art’ta  eğitim alması, dil engelinin olmaması, yeteneği, belki şansı… Ya da bunların hepsi. Bilginer bu konuda kendisine sorulan bir soruyu “Kafanızdaki hedefleriniz, planlarınız yaratıyor şansı. İstanbul’da oturup Devlet Tiyatrosu’nda memur olsaydım beni İngiltere’den kim arardı ki?” diyerek yanıtlamıştı. Ona göre bu başarısının sırrı kendine koyduğu hedeflerdi.

Bilginer, kendine koyduğu hedefler doğrultusunda kariyer yolculuğuna devam ediyor. Üstelik bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjiyle, dört koldan. Onu tiyatro sahnesinde beyazperdede, dijital platformlarda, kısacası her yerde izleyeceğiz.

Agâh Beyoğlu adres değiştiriyor

Emekli adliye memuru Agâh Beyoğlu’na Alzheimer teşhisi konulmasıyla hayatı değişir. Agâh, unutmanın kendisine verilmiş bir şans olduğunu fark eder. Yıllardır planladığı ancak sürekli ertelediği bir cinayeti işlemek için bir fırsat bulur. Haluk Bilginer’in Agâh Beyoğlu’nu canlandırdığı ‘Şahsiyet’ 12 bölümüyle 15 milyondan fazla izleyiciye ulaşmıştı. Kadrosunda Cansu Dere, Metin Akdülger, Şebnem Bozoklu, Hüseyin Avni Danyal, Necip Memili, Müjde Ar, Şenay Güler, Ayhan Kavas, İbrahim Selim, Fırat Topkorur’un yer aldığı dizi ikinci sezonuyla geri dönüyor. Üstelik adres değiştirerek. İlk sezonu BluTV’de yayınlanan dizinin yeni adresi GAIN oldu.

Hakan Günday’ın kaleme aldığı Onur Saylak’ın yönettiği dizinin yeni sezonunu Saylak, Instagram hesabından duyurdu. Yeni sezonun 10 bölüm olacağı ve Agâh Beyoğlu’nun kızıyla ilişkisine odaklanacağı gelen bilgiler arasında. Ayrıca ikinci sezonun kadrosunda Erdal Özyağcılar, İlker Aksum ve Burhan Öçal gibi isimler de yer alacak. ‘Şahsiyet’, Bilginer’e Uluslararası Emmy Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandırmıştı.

1992’de evlenen 2004’te evliliklerini noktalayan Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay en son 2003’te ‘Dolu Düşün Boş Konuş’ oyununda aynı sahneyi paylaşmıştı.

Zuhal Olcay ile 20 yıl sonra yeniden sahnede

Bu sezon Bilginer’i tiyatro sahnesinde de izleyeceğiz. Son olarak 2003’te ‘Dolu Düşün Boş Konuş’ta rol alan Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer; Eugene Ionesco’nun yazdığı, Muharrem Özcan’ın yönettiği ‘Kel Diva’ ile buluşacak. İki usta oyuncunun oyunu öylesine büyük ilgi gördü ki biletlerin satışa çıktığı gün, biletlerin satın alındığı internet sitesi çöktü, gişeden bilet almak isteyenlerin Oyun Atölyesi’nin önünde kuyruk oluşturdu.Geleneksel tiyatronun hiçbir unsurunu barındırmayan tiyatronun ilk örneği olan oyunun kadrosunda Olcay ve Bilginer’e Yiğit Özşener, Özlem Zeynep Dinsel, Gözde Kırgız ve Kıvanç Kılınç eşlik ediyor. Oyun, 22-23 Ekim ve 8 Kasım’da Oyun Atölyesi’nde sahnelenecek.

Jolie ve Bilginer’i buluşturacak, yönetmen Pablo Larrain imzalı filmi çekimleri Ekim’de Budapeşte’de başlayacak.

Angelina Jolie Maria; Bilginer Aristotle Onassis

Uluslararası birçok yapımda rol alan Bilginer’in son partneri Angelina Jolie oldu. Haber geçen hafta geldi. Haluk Bilginer, yönetmen Pablo Larrain’in yeni filmi ‘Maria’nın kadrosuna katıldı. Yunan asıllı Amerikalı soprano Maria Callas’ın hayatını beyazperdeye taşıyacak filmde Bilginer, filmde Yunan asıllı armatör ve iş insanı Aristotle Onassis’i canlandıracak. Maria’nın çekimleri bu ay içinde Budapeşte’de başlayacak.

Bir Türk dedektif

Başrollerinde Haluk Bilginer, Yasemin Kay Allen ve Ethan Kai’nin yer alacağı ‘The Turkish Detective’ dizisinin çekimleri geçen yıl başlamıştı. Günümüz İstanbul’unda geçecek dizi, İngiliz polisiye yazarı Barbara Nadel tarafından yaratılan, dedektif Çetin İkmen ve Mehmet Süleyman karakterlerinin yer aldığı kitabın uyarlaması. İlk sezonu sekiz bölüm sürecek dizide Bilginer, Müfettiş Çetin İkmen rolünü canlandıracak.

Zuhal Olcay ile Haluk Bilginer yıllar sonra aynı sahnedeZuhal Olcay ile Haluk Bilginer yıllar sonra aynı sahnede

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.