Murat Daltaban, Nilüfer Belediyesi’yle yollarını ayırdı

Bursa Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Murat Daltaban görevinden ayrıldı. Daltaban kararın gerekçesinin 31 Mart seçimlerinde yönetimi değişen belediyeyle yaşadıkları fikir ayrılıkları olduğunu duyurdu.

Kültür Sanat 24 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Murat Daltaban, 2005 yılında Özlem Daltaban'la birlikte DOT Tiyatro'yu kurmuştu.

Oyuncu ve tiyatro yönetmeni Murat Daltaban Bursa Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu’nun (NKT) genel sanat yönetmenliğini üstlendiğinde takvimler 2021 yılını gösteriyordu. Nilüfer Belediyesi başkanı Turgay Erdem’in döneminde göreve gelen Daltaban görevini tiyatro oyuncusu Ali Düşenkalkar’dan devralmıştı.

Genel sanat yönetmenliği boyunca  ‘Öksüzler’, ‘1984’, ‘Yüz Yıllık Söz’, ‘Vur Yağmala Yeniden’ ve ‘Yangınlar’ gibi yapımlara imza attı. 31 Mart yerel seçimlerinde Nilüfer Belediyesi yönetimi değişti. CHP’li  Şadi Özdemir yeni belediye başkanı oldu. Yeni yönetimin ardından Daltaban NKT genel sanat yönetmenliği görevinden ayrıldı.

Haberi sosyal medya hesabından duyuran Daltaban, ayrılık kararının gerekçelerini uzun uzun anlatacağını söyledi ama sitemli olduğu her halinden belliydi. Zira paylaşımında “Yönetimin de arzusunun ‘Yeni Kadrolar’la çalışmak olduğunu zorlayarak öğrenebildim” dedi. Ayrıca “NKT pırlanta gibi ekibine aşkım devam edecektir”  diyerek ekibine veda etti.

 

Daltaban göreve geldiği günden itibaren çıkarttığı prodüksiyonlarla birçok başarıya imza attı. Geçen sene NKT’nin ‘1984’ oyunuyla Afife Tiyatro Ödülleri’nde Yılın En Başarılı Yönetmeni, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Ödülleri’nde ise En İyi Oyun Ödülü’nü almıştı. Daltaban ve ekibi ayrıca Bursa Balat Atatürk Ormanı’nda yer alan Ormandaki Kulübe Sahnesi’ni de tiyatro sahnesine dönüştürmüştü.

Balat Atatürk Ormanı’ndaki Ormandaki Kulübe.

‘Tiyatroyu özgür bir alan olarak korumak zordur’

Daltaban göreve geldiği günlerde Medyascope’tan Edanur Tanış’a verdiği röportajda göreve gelişini şu sözlerle anlatmıştı: “İki sene önce ‘Yangınlar’ı sahnelerken buradan güzel anılarla ayrıldım, sonra genel sanat yönetmenliği teklifi gelince çok fazla düşünmedim. Aslında ben kurum tiyatrosundan istifa eden bir oyuncuyum, İstanbul Şehir Tiyatroların’dan. Kurum tiyatrosunun zorluklarını, siyasetten gelen hiyerarşisini bilirim, zorludur. Sanatın bağımsızlığını ve özgürlüğünü anlatmak, tiyatroyu özgür bir alan olarak korumak zorludur.”

Daltaban’ın paylaşımından, göreve geldiği günlerde söylediği bu sözlerin üç yıl sonra genel sanat yönetmenliğini bırakma kararının gerekçesi olduğu anlaşılıyor. Nilüfer Belediyesi, Daltaban’ın görevine devam etmesine engel olduğu iddialarına ilişkin konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Devlet Tiyatroları Frankfurt Türk Tiyatro Festivali'ndeDevlet Tiyatroları Frankfurt Türk Tiyatro Festivali’nde

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.