Büyük İskender’in taç giydiği 2300 yıllık saray ziyarete açıldı

Tarihin gördüğü en büyük komutanlardan Büyük İskender'in taç giyerek kral ilan edildiği 2300 yıllık Aigai Sarayı artık ziyarete açık. Yunanistan’ın en büyük antik binası olarak bilinen yapının restorasyonu 16 yıl önce başlamıştı.

Kültür Sanat 8 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Tarihin gördüğü en büyük komutanlardan Büyük İskender’in taç giyerek kral ilan edildiği 2300 yıllık Aigai Sarayı artık ziyarete açık.

Yunanistan’ın Selanik kenti yakınlarındaki yapı İskender’in babası 2. Philip’in Sarayı olarak da biliniyor. MÖ 4. yüzyılda inşa edilmiş sarayı MÖ 148’de Romalılar yıktı. Siteyi ortaya çıkarmak için yapılan kazılar 1865’te başladı ve 20. yüzyıla kadar devam etti. Sarayın kalıntıları 15 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor ve klasik Yunanistan’ın en büyük binası olarak biliniyor. Avrupa Birliği yardımıyla restorasyon projesi ise 2007 yılında başlamıştı.

16 yıllık restorasyon 20 milyon euroluk bir yenilemenin ardından nihayet dün bitti, saray açıldı. Pazar günü de genel ziyarete açılacak. Açılış törenine Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis de katıldı. Başbakan Miçotakis sarayın tarihi önemini vurgularken şunları söyledi:

“Az önce gördüklerimden çok etkilendiğimi söylemeliyim, çünkü bu saray gerçekten çok özel bir mimari eser. Philip’in ihtişamını ve gücünü yansıtan birçok mozaik ve fresk içeren, iki katlı bir sanat eseri. Bugün yaptığımız şey küresel öneme sahip bir olay.”

Saray ve yakındaki mezarlar UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde. Bu restorasyon çalışması Yunanistan’ın son dönemde turizm gelirlerini artırmak için yaptığı birçok yatırımdan yalnızca biri. Ülke son olarak otuz yıldır British Museum’da bulunan ve Parthenon’dan alınan heykellerin iadesini de talep ediyor.

Yer Adana: Büyük İskender 2356 yıl önce tam burada kurban kesmişYer Adana: Büyük İskender 2356 yıl önce tam burada kurban kesmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.