Sait Faik, Çağan Irmak’a göz kırptı: ‘Gözümden Deliler Taştı’ ödüle aday!

Sait Faik Abasıyanık anısına verilen Sait Faik Hikâye Armağanı bu sene 70. kez düzenlenecek. Doğan Hızlan başkanlığındaki jüri 10 isimlik kısa listeyi açıkladı. Listede, 'Gözümden Deliler Taştı’ adlı ilk öykü kitabıyla Çağan Irmak da var.

Kültür Sanat 16 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Irmak, kitabı uzun süredir beslendiği edebiyata bir gönül borcu olarak sunduğu ilk kitabı olarak tanımlamıştı.

Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl bir öykücüye verilen Sait Faik Hikâye Armağanı bu sene 70. kez düzenlenecek. Darüşşafaka Cemiyeti ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle hayata geçirilen ödülün jürisi bu sene yarışmaya başvuran 117 öykü kitabı arasından seçilen 10 kitaplık kısa listeyi açıkladı.

Listede bu sene ilk öykü kitaplarıyla okurla buluşan iki yazar var: Çağan Irmak ve Rıdvan Hatun. 10Haber okurları her iki kitaba da aşina.

Türk sinemasının üretken yönetmenlerinden Çağan Irmak 23 yıllık kariyerinde rotasını ilk kez edebiyata kırmış ve ‘Gözümden Deliler Taştı’ adlı bir öykü kitabı yazmıştı. Haberi ilk olarak 10Haber duyurmuştu. Öyküleri ­Notos,­ Sözcükler, ­Varlık, ­Kitaplık, Trendeki Yabancı­ dergilerinde­ yayınlanan Rıdvan Hatun’un ilk kitabı ‘Billur Örüntüler’ de bu senenin başında okurla buluşmuştu. 13 öyküden oluşan kitapla hayatta kalmaya çabalayanlar, başkalarının hayatta kalması için çabalayanlar, aile denen taşıması zor yükü sırtlananlarla tanışıyor okur. Yazar Hatun’u yakından tanımak isteyenleri böyle alalım.

Kısa listeye kalan yazarların tam listesi ise şöyle:

Barlas Özarıkça, Hay, Metinlerarası Kitap

Nihan Eren, Nefeshane, Yapı Kredi Yayınları

Çağan Irmak, Gözümden Deliler Taştı, Doğan Kitap

Emrah Öztürk, Evine Dönemeyen Adam, Yapı Kredi Yayınları

Gökhan Yılmaz, Boşlukdikeni, Yapı Kredi Yayınları

Gürcan Banger, En Uzak Şehir, Mythos Kitap

Güzin Yalın, Küçük Meseleler, İletişim Yayınları

Merve Koçak Kurt, Söz Sandığım, İthaki Yayınları

Polat Özlüoğlu, Sahi Adım Neydi, İthaki Yayınları

Rıdvan Hatun, Billur Örüntüler, Can Yayınları

Kazanan 11 Mayıs’ta açıklanacak

Bu sene Hikâye Armağanı’nın jürisine Doğan Hızlan başkanlık ediyor.  Jüride Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Prof. Dr. Jale Parla, Beşir Özmen, Metin Celal ve Jale Özata Dirlikyapan da yer alıyor. Kitaplarının telif haklarını ve mal varlığını Darüşşafaka’ya bağışlayarak annesi ve/veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz çocukların eğitimine destek veren, Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından Sait Faik Abasıyanık’ın anısına 1964 yılından bu yana düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın bu seneki kazananı Sait Faik’in vefat yıldönümü olan 11 Mayıs’ta açıklanacak.

 

Raf Gezgini: Gizemli cinayetler, soluksuz gerilimlerRaf Gezgini: Gizemli cinayetler, soluksuz gerilimler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.