Cemal Süreya ile edebiyat, hayat ve Türkiye

Cemal Süreya, şiirleriyle bilinse de kendisi aynı zamanda başarılı bir çevirmen, deneme yazarı ve eleştirmen ve iyi bir okur. Can Yayınları 'Günübirlik', '99 Yüz' ve 'Şapkam Dolu Çiçekle'yi yeniden okurla buluşturarak Süreya'nın yazarlığının bu yönünü bir kere daha gün yüzüne çıkarıyor.

Kültür Sanat 23 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Edebiyatın usta isimlerinden Cemal Süreya, şiirleriyle bilinse de kendisi aynı zamanda başarılı bir çevirmen, deneme yazarı ve eleştirmen ve iyi bir okur. Can Yayınları, yayınladığı üç yeni kitapla Süreyya’nın yazarlığının bu yönünü bir kere daha  spot ışıkları altına çıkarıyor.

Bu vesileyle okurlarla buluşan kitaplardan ilki ’99 Yüz: İzdüşümler / Söz Senaryosu.’ Kitap, şair Cemal Süreya’dan başka, “bürokrat Cemal Süreya ile tanıştırıyor okuru. Türkiye’nin derdiyle dertlenen yazar, Süleyman Demirel, İbrahim Tatlıses, Çetin Altan, Deniz Baykal, Metin Oktay, Sakıp Sabancı, Sezai Karakoç… Siyasetten spora, bürokrasiden sanat dünyasına, işi insanlarına, gazetecilere yüzden fazla ismi yazdı.

Bu kitaptaki yazıların hemen hepsi 1975-1976 yıllarında Politika gazetesinde yayımlanmış.

Edebiyat tarihine bir bakış

İlk olarak 1982’de kitap olarak basılan ‘Günübirlik’ de yeni baskısıyla raflarda. Kitap, edebiyat olaylarına, ünlü edebiyatçılarına dair incelikli yazılardan oluşan önemli bir seçki. Kitap edebiyata dair; kâğıda, kitaba, kalem adamlarına, onların telif hakkına, elbette Türkçeye, elbette ilk göz ağrısı şiire, ve dergiciliğe hiç de günübirlik olmayan bakışlar sunuyor. Sadece yazıldığı döneme değil, bugüne de seslenen ‘Günübirlik’ edebiyat tarihi meraklılarının her daim iştahını kabartacak türden. Son olarak, Cemal Süreya’nın özellikle Türk şiiri üzerine yazdığı kapsamlı yazılarının derlendiği ‘Şapkam Dolu Çiçekle’ de yeni baskısıyla okurlarla buluşuyor. Fazıl Hüsnü Dağlarca, Tevfik Fikret, Oktay Rifat gibi devlerin şiirleri bu yazılarda enine boyuna inceliyor.

Raf Gezgini: Anılar, mektuplar, günlükler...Raf Gezgini: Anılar, mektuplar, günlükler…

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.