Classic FM tüm zamanların en iyi film müziklerini sıraladı: Zirvede ‘Yüzüklerin Efendisi’ var

Klasik müzik dünyasının en etkili radyolarından Classic FM, tüm zamanların en iyi film müziklerini sıraladı. John Williams, Ennio Morricone ve Hans Zimmer gibi bestecilerin eserlerinin yer aldığı listenin zirvesinde 'Yüzüklerin Efendisi' var.

Kültür Sanat 31 Ağustos 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Müzikler olmadan film olur mu? Bu sorunun cevabı pek çok sinemasever için “hayır”dır. Klasik müziğin en önemli mecralarından Classic FM, film müziklerinin peşine düşüp tüm zamanların en iyilerini sıraladı. Listenin zirvesinde Oscar ödüllü Kanadalı besteci Howard Shore var. Oscar rekortmeni ‘Yüzüklerin Efendisi’ serisinin müziklerine atan Shore, Classic FM’in En İyi Film Müzikleri listesinde zirvede yer aldı. Bu, aslında bir ilk değil. Shore daha önce de ‘Yüzüklerin Efendisi’yle Classic FM tarafından “en iyi” seçilmişti.

Howard Shore 10 bin oy aldı

Howard Shore’un Orta Dünya’ya dair epik müziği, Classic FM Movie Music Hall of Fame 2024’te 10 binden fazla oyla John Williams ve Hans Zimmer ile giriştiği zorlu rekabette birinci olmayı başardı. Peter Jackson’ın J. R. R. Tolkien’in fantastik eserinden sinemaya uyarladığı seri, 2001 yılında ‘Yüzük Kardeşliği’nin gösterimiyle başlamıştı. Serideki üç filmin de müziklerinde imzası bulunan Howard Shore 2001 ve 2003’te Oscar kazanmış 2011’de de Martin Scorsese’nin ‘Hugo’ filmine bestelediği müziklerle adaylık elde etmişti.

Listede birinci olan ‘Yüzüklerin Efendisi’nin bestecisi Howard Shore yaptığı açıklamada: “Classic FM Film Müziği Onur Listesi’nin zirvesindeki tacımı koruduğum için gurur ve mutluluk duyuyorum. Oy veren çok sayıda Classic FM dinleyicisine çok teşekkür ederim” dedi.

John Williams listeyi domine ediyor

Classic FM Movie Music Hall of Fame’in ikinci ve üçüncü sırada ise sırasıyla ‘Schindler’in Listesi’ ve ‘Star Wars’ için yaptığı müziklerle John Williams yer aldı. Çağın büyük bestecisi zirveyi kaçırmasına rağmen bu yılki listede altısı ilk 20’de olmak üzere toplam 12 eseriyle 100 bestelik listede yerini aldı. ‘Jurassic Park’, ‘Harry Potter’, ‘Indiana Jones’ ve ‘Er Ryan’ı Kurtarmak’ 92 yaşındaki bestecinin listede yer alan diğer eserleri. Williams ilki 1972 yapımı ‘Damdaki Kemancı’ olmak üzere tam beş eseriyle En İyi Film Müziği’ Oscar’ı kazandı.

Listenin dördüncü sırasında ikincisini izlemek için seyircinin gün saydığı ‘Gladyatör’ var. Oscarlı besteci Hans Zimmer’in bu başyapıtı aradan geçen yıllara rağmen tarihin en sevilen film müziklerinden biri olmayı sürdürüyor. Kevin Costner’ın yönettiği 1990 yapımı sinema klasiği ‘Kurtlarla Dans’ın müziklerine imza atan John Barry listenin beşinci sırasında. 2011 yılında hayatını kaybeden Barry, ‘Out of Africa’ filminin müzikleriyle altıncı sıranın da sahibi oldu.

Ennio Morricone de listede

John Williams yedinci sıradaki ‘Jurassic Park’ ile ilk 10’daki üçüncü bestesiyle dikkat çekiyor. Sekiz ve dokuzuncu sıralardaysa İtalyan besteci Ennio Morricone var. 2020’de hayatını kaybeden besteci sırasıyla ‘The Mission’ ve ‘İyi, Kötü ve Çirkin’ filmlerinin müzikleriyle listede. Başrolünde Clint Eastwood’un yer aldığı ‘İyi, Kötü ve Çirkin’ tüm zamanların en ikonik film müzikleri arasında olmayı sürdürüyor. 10. sıradaysa Vangelis2in olimpiyatlarda da sık sık karşımıza çıkan başyapıtı ‘Chariot of Fire’ var. Sinemanın bir diğer klasiği ‘Baba’ filminin müzikleriyse 15. sırada. Nina Rota’nın başyapıtı aradan geçen yıllara rağmen listelerde yer almayı sürdürüyor. 2024 Paris Olimpiyatları’nın yıldızı Celine Dion’un 1998 tarihli ‘Titanic’ filmi için seslendirdiği ‘My Heart Will Go On’ da Classic FM’in listesinin 20. sırasında yer aldı.

1. ‘Yüzüklerin Efendisi’ – Howard Shore

2. ‘Schindler’in Listesi’ – John Williams

3. ‘Star Wars’ – John Williams

4. ‘Gladyatör’ – Hans Zimmer

5. ‘Kurtlarla Dans’ – John Barry

6. ‘Out of Africa’ – John Barry

7. ‘Jurassic Park’ – John Williams

8. ‘The Mission’ – Ennio Morricone

9. ‘İyi, Kötü ve Çirkin’ – Ennio Morricone

10. ‘Chariots of Fire’ – Vangelis

11. ‘Harry Potter’ – John Williams

12. ‘Doctor Zhivago’ – Maurice Jarre

13. ‘Wilde’ – Debbie Wiseman

14. ‘Karayip Korsanları’ – Klaus Badelt

15. ‘Baba’ – Nino Rota

16. ‘Interstellar’ – Hans Zimmer

17. ‘Indiana Jones’ – John Williams

18. ‘Ladies in Lavender’ – Nigel Hess

19. ‘Er Ryan’ı Kurtarmak’ – John Williams

20. ‘Titanic’ – James Horner

'Ekonomi tıkırında'! Türkiye'de bu yaz 'Cıstak Cıstak' geçti‘Ekonomi tıkırında’! Türkiye’de bu yaz ‘Cıstak Cıstak’ geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.