Çok yönlü sanatçı Yılmaz Gruda yaşamını yitirdi

Şair, çevirmen, romancı, oyuncu, yönetmen... Birçok şapkası vardı Yılmaz Gruda'nın. Bir süredir hastanede tedavi gören Gruda'dan acı haber gece yarısı geldi. Sanatçı 93 yaşında yaşamını yitirdi.

Kültür Sanat 26 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin çok yönlü ender sanatçılarından biriydi Yılmaz Gruda. Bir ayağı edebiyat dünyasının diğer ayağı  sinema ve tiyatro dünyasının içindeydi. Attila İlhan ile ekol başlatacak kadar şairdi, romancıydı ve çevirmendi. Tiyatrocuydu, ama aynı zamanda yönetmendi. Birçok filmde ve dizide rol almıştı.

Böbrek yetmezliği ve yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları nedeniyle bir süredir Özel Güngören Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Gece yarısı menajeri Tümay Özokur sanatçının 93 yaşında yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Balkan göçmeni bir baba ve İstanbullu bir annenin oğlu olarak dünyaya gelen Yılmaz Gruda annesi ve babasının ayrılması sonrasında babasıyla Ankara’ya taşınmış ve başkentte büyümüştü. Küçük yaşta hikayeler yazmaya başlayan sanatçı Ankara Ticaret Lisesi’nde okurken devlet memuru olarak işe girmiş ama memurluğun kendisine uygun olmadığı anlayınca yayın dünyasına geçmişti.

Ankara’nın sanatçısı

Şiirler yazan Gruda 1956 yılında Cep Tiyatrosu’nda oyunculuğu başladı. Sonra oyunculuk serüveni, Ankara Devlet Tiyatrosu’na ait Küçük Tiyatro’da devam etti. Ankara Meydan Sahnesi ve Nisa Serezli topluluklarında görev yaptı. Bir dönem sahneleri bırakıp memurluğa dönen sanatçı daha sonra Muammer Karaca Tiyatrosu’nu yönetti.

Oyuncu Tolga Tiğin ve Ayşen Gruda’nın eski eşi olan sanatçı, aynı zamanda Attilâ İlhan ile beraber mavi hareketini yaratan şairlerdendir. Seyirlik tiyatro oyunları da yazıp çeviriler yapan Gruda’nın eserlerinde geleneksel Türk tiyatrosu ve Çehov etkisi açıkça görülür. Ki Çehov en sevdiği yazarlardan biridir. 25 Ekim 2020’de Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda, Çehov’un ‘Evliliğin Halleri’ni hem yönettiği hem de rol aldığında 90 yaşındaydı.

Bir zarafet ikonu ve aktivist sanatçı: Ve Tanrı Jane Birkin'i geri aldıBir zarafet ikonu ve aktivist sanatçı: Ve Tanrı Jane Birkin’i geri aldı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.