Coldplay’den yeni turne: Geliri kapanma tehlikesi yaşayan konser mekânlarına

Son yılların en popüler topluluklarından Coldplay yeni albümünün heyecanını yaşıyor. İngiliz topluluk şimdiden yaz konserlerinin bir bölümünü duyurdu. Grup turne gelirinin bir bölümünü kapanma tehlikesi yaşayan konser salonlarına bağışlayacak.

Kültür Sanat 19 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Coldplay bir süredir ısınma turu niyetine müstakbel albümünden tekliler yayınlıyor. Grubun 10. stüdyo albümü ‘Moon Music’ 4 Ekim’de dinleyiciyle buluşacak. Ancak İngiliz grup albüm daha yayınlanmadan 2025 konser programının ayrıntılarını duyurmaya başladı. Şimdilik sadece İngiltere ayağını açıkladıkları bir Avrupa turnesine hazırlanan topluluk bu konserlerden elde edeceği gelirin bir bölümünü bağışlayacak.

İngiliz grup 18 ve 19 Ağustos 2025 tarihlerinde Hull’daki Craven Park stadyumunda ve 22, 23, 26, 27, 30 ve 31 Ağustos tarihlerinde Wembley Stadyumunda sahne alacak. Şimdilik sadece İngiltere’yi kapsayan turne gelirinin yüzde 10’unu bağışlama kararı alan grup üyeleri bu bağışı İngiltere’deki Music Venue Trust’a yapacak.

İngiltere’de 2023’te 125 konser mekânı kapandı

Son yıllarda dünyanın önde gelen stadyum konseri grubu olan Coldplay her yıl milyonlarca müzikseverlere dev organizasyonlarla ulaşıyor. Kuzey Londra’daki küçük barlardan dev stadyum konserlerine giden yolda grup üyeleri vefa örneği göstererek Music Venue Trust’a bağış yapma kararı alırken sadece İngiltere’de 125 küçük konser mekânının kapandığı gerçeğini göz önünde bulundurdu. Üstelik bu sadece 2023’e ait rakam.

Coldplay dünyanın dört bir yanında verdiği konserlerle her yıl milyonlarca müziksevere ulaşıyor.

Coldplay’in bu girişimi Şubat 2024’te OVO Wembley Arena’da verecekleri konser için satılan her biletten 1 Sterlin bağışlayan İngiliz metal grubu Enter Shikari’nin girişiminin devamı. Music Venue Trust başkanı Mark Davyd yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Coldplay dünya çapında stadyumları dolduran başarıya giden yolda tabandan gelip zirveye çıkan mükemmel bir örnek. Grubun Wembley’e giden yolda kendilerine destek olan müzik mekânlarına gösterdiği bu vefa davranışını görmek harika.”

Coldplay dokuz milyon ağaç dikmiş

Coldplay devam eden ‘Music of the Sphere’s turnesinin 2016-17’deki bir önceki turnelerinde verdikleri emisyon azaltma sözünü yüzde 50 oranın da üstüne çıkarak yüzde 59’a ulaştığını ve bu rakamın MIT Çevre Çözümleri Girişimi tarafından onaylandığını söyledi. Grup üyeleri bu süreçte dokuz milyon ağaç diktiklerini de belirtti.

İngiliz grup onuncu stüdyo albümleri ‘Moon Music’ aynı zamanda çevreci girişimlerini de ilerletiyor. Her 140g’lık plak dokuz geri dönüştürülmüş şişeden üretiliyor. Grup normal 140g’lık plak üretimine kıyasla karbon emisyonlarını yüzde 85 oranında azaltacaklarını ve 25 ton işlenmemiş plastik üretimini önleyeceklerini söylüyor. cd kopyaları ise yüzde 90 geri dönüştürülmüş plastikten üretilecek ve geleneksel cd üretimine kıyasla emisyonlarda yüzde 78’lik bir azalma sağlanacak.

Belki sizin plastik şişeleriniz de döner dolaşır Coldplay plağı olurBelki sizin plastik şişeleriniz de döner dolaşır Coldplay plağı olur

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.