Contemporary Istanbul’u su bastı! Eserler zarar gördü, galeriler tepkili

İstanbul'u etkisi altına alan sağanak yağış sanatı da vardu. Haliç kıyısındaki tarihi Tersane İstanbul'da gerçekleşleştirilen 18. Contemporary Istanbul'u su bastı. Fuarın ziyarete açık olduğu saatlerde gerçekleşen su baskınında eserler zarar görürken sanatseverler de zor anlar yaşadı.

Kültür Sanat 1 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İstanbul’u etkisi altına alan sağanak yağış, hayatı olumsuz etkilediği gibi Tersane İstanbul’da düzelenen 18. Contemporary Istanbul’da sanat eserlerinin zarar görmesine neden oldu. Sanatseverlerin büyük bir heyecanla beklediği ve dünyanın dört bir yanından sanat galerinin de katıldığı fuardaki pek çok eser, yağış sonrası meydana gelen selden ötürü zarar gördü.

Contemporary Istanbul’da eserler sağanak kurbanı

Fuara katılan ve eserleri zarar gören galeriler bu durumun şaşkınlığını ve üzüntüsünü yaşarken, fuar yönetimi yaptığı açıklamayla, sağanak yağış nedeniyle oluşan hiçbir zararı karşılamayacağını duyurdu. Çünkü fuar yönetimi ortada bir mağduriyetin oluşmadığı görüşünde:

“Dün saat 14.00 itibarıyla başlayan yağış nedeniyle iki farklı noktadan kaynaklanan su akıntısı sorunu yaşandı. Bu durum dört inisiyatif, bir sanat kurumu ve iki galerinin bulunduğu 200 metrekare alanda su birikmesine yol açtı.

Operasyon ekibimiz, ağırlıklı fotoğraflardan oluşan eserlerin zarar görmemesi için hızla harekete geçti ve eserleri depolara, galeri ve inisiyatif kurucuları ile taşıdı. Akabinde galeri sahipleri ve inisiyatif kurucuları ile alanı hukukçularla gezerek alan fotoğraflandı. Aynı zamanda Tersane Istanbul inşaat ekibi, çatıdaki drenaj sistemini kontrol edip gerekli kontrol ve tamiratları gerçekleştirdi. Su tahliyesi yapılarak alan temizliği yarım saat içinde tamamlandı. Çatı izolasyon kontrolü akabinde gerçekleştirildi.”

 

Türkiye’nin yanı sıra dünyanın dört bir yanından toplam 69 galeri katıldığı sanat fuarında şu an kaç eserin zarar gördüğü açıklanmadı. Eserleri su baskınında zarar gören dünyanın dört bir yanından gelen galericilerden bazıları yaşanan çaresizlikten ötürü üzgün ve zararları karşılanmadığı için de tepkili. Tepkilerini fuar yönetimine ilettiklerindeyse aldıkları cevaptan şaşkınlar.

British Museum'a Türkiye'deki STK'lardan ortak çağrı: Çalınan eserlerin listesini yayınlayınBritish Museum’a Türkiye’deki STK’lardan ortak çağrı: Çalınan eserlerin listesini yayınlayın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.