Coppola da ‘Barbenheimer’cı çıktı

Takvimler 1972 yılını gösterirken gösterime giren 'Baba', tüm zamanların en ikonik filmlerinden biri olmanın yanı sıra yönetmen Coppola sayesinde Hollywood'daki film anlayışını da değiştirdi. Bu bir nevi sinemanın zaferiydi. Aradan yıllar geçti. Sinema yeni kahramanlara ve zaferlere ihtiyaç duyuyor.

Ve bir zamanlar sinemaya zafer kazandırmış Coppola, şimdi büyük bir açık yüreklilikle yeni kahramanları kutluyor. Yönetmen iki filmin rekor kıran açılış hafta sonunun ardından 'Barbenheimer'i övüyor. Hatta onları sinemanın yeni zaferi olarak görüyor.

Kültür Sanat 31 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Coppola, 'Barbie' ve 'Oppenheimer'ın özgün iki yapım olarak bu kadar ilgi görmesine dikkat çekiyor.

Tüm zamanların en iyi filmlerine verilen cevaplar muhtelif ancak seçenekler arasında ‘Baba’ ile karşılaşma olasılığını çok yüksek. Francis Ford Coppola imzalı üçleme, geniş bir seyirci kitlesine ulaşıp tüm zamanların en ikonik filmlerinden biri olmanın yanı sıra Hollywood’daki film anlayışını da değiştirdi. Yönetmenlerin, fikirlerinin arkasında durduğunda ve pek tabii bu fikirler yeterince iyi olduğunda yapımcılar karşısında dimdik durabileceğini gösterdi.

‘Baba’yı ‘Baba’ yapan oydu

Zira Coppola ‘Baba’ filminde oyuncu seçimlerinden, senaryoya kadar pek çok konuda yapımcılarla zıtlaştı ancak günün sonunda sözünü kabul ettirip ‘zafer’ kazanmayı bildi. Yani ‘Baba’ en çok da onun sayesinde ‘Baba’ ve sinema tarihinin en özel yapımlarından biri olarak bugün hala önemini koruyor.

Yıllar geçti, sinema endüstrisi dijital platformların yaygınlaşması, pandeminin seyircilerin ayağını sinemadan çekmesi gibi birçok sorunla karşılaştı, mücadelesine de devam ediyor. Bu mücadele süreci kimi zaman kahramanlar da yaratıyor. Örneğin Tom Cruise’lu ‘Görevimiz Tehlike’ serisi izleyicilerin yolunu yeniden sinema salonlarına düşürmüş, gişe hasılatlarıyla yüzleri güldürmüştü.

Tüm dünyada iki filmin ilk hafta hasılatı toplam 788 milyon dolara ulaştı.

Takvimler 2023 yılını gösterirken bu kez sinemayı kurtarması beklenen kahraman sayısı ikiye çıktı. Greta Gerwig imzalı ‘Barbie’ ve  Christopher Nolan’ın ‘Oppenheimer’ı filmler daha vizyona girmeden büyük bir reklam kampanyasıyla dikkat çekti. 21 Temmuz’da vizyona giren iki filmin rüzgarı tüm hızıyla devam diyor. Yıl boyunca merakla beklenen her iki film de daha ilk haftada gişe sonuçlarından memnun. Rakamlar da memnun olunmayacak gibi değil. ‘Barbie’ ve ‘Oppenheimer’ ilk haftasında tüm dünyada 788 milyon dolar hasılat elde etti. ‘Barbie’ 549 milyon, ‘Oppenheimer’ ise 239 milyon dolarlık gişe hasılatıyla sinemacıların ve yapımcıların yüzünü güldürdü. Türkiye’de ise ilk haftasında ‘Barbie’yi 701 bin, ‘Oppenheimer’ı 651 bin kişi izledi. Bunun da ötesinde iki yapımın da pandemiden sonra geleceği muallakta olan sinemayı kurtaran kahramanlar gözüyle bakılıyor. Bu yorumlar haksız da sayılmaz, çünkü gişe başarıları ortada.

‘İnsanlar özgün yapımlar için sinemaya gidiyor, bu bir zaferdir’

Ve bir zamanlar sinemaya zafer kazandırmış Coppola, şimdi büyük bir açık yüreklilikle yeni kahramanları kutluyor. Yönetmen iki filmin rekor kıran açılış hafta sonunun ardından ‘Barbenheimer’i övüyor. Hatta onları sinemanın yeni zaferi olarak görüyor.

Yönetmen geçen hafta Instagram hikayelerinde takipçilerinden gelen soruları yanıtlıyordu. Bir takipçisi ‘Barbie’ ve ‘Oppenheimer’ı izleyip izlemediğini sordu. Coppola hiki filmi de henüz izlememişti ancak belli ki yakın zamanda izlemeyi planlıyor: “Henüz izlemedim, ancak insanların herhangi bir seri filmi olmayan bu özgün yapımları izlemek için büyük salonları doldurması sinema için bir zaferdir.”

Sindy'nin adı yok: Başka bir evrende her şey daha farklı olabilirdiSindy’nin adı yok: Başka bir evrende her şey daha farklı olabilirdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.