Cumhuriyet coşkusu ‘Bu Memleket Bizim’le sahneye taşındı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları'nın Cumhuriyet'in 100. yılı için hazırladığı 'Bu Memleket Bizim' dün ve önceki gün Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'nda sahnelendi. Uzun uzun alkış alan oyunla ilgili ilk izlenimler unutulmaz bir eser olduğu yönünde.

Kültür Sanat 18 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, yeni sezonu Cumhuriyetin 100. yılını kutladığı ‘Bu Memleket Bizim’ oyunuyla açtı. Önceki gün ve dün Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda sahnelenen oyunda Şehir Tiyatroları oyuncularının bütün mevcuduyla sahnedeydi.

Cumhuriyetin 100. yılına saygı göstergesi olarak hazırlanan ‘Bu Memleket Bizim’, kostümlerinden dekoruna, ışığından metnine, koreografisinden müziklerine, yıllarca hafızalardan silinmeyecek bir görsel şölen olarak kaldı izleyenlerin aklında. İki temsil de uzun süre ayakta alkışlandı.

Oyunun gösterimine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Kültür Dairesi Başkanı Tolga Volkan Aslan, Şehir Tiyatroları Müdürü İlyas Ceran, Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, Müdür Yardımcısı Oytun Askeroğlu, Genel Sanat Yönetmeni Yardımcıları Can Başak, Emrah Özertem, Tankut Yıldız’ın yanı sıra Ali Poyrazoğlu, Suna Keskin, Özen Yula, Ayşegül Yalçıner, Haldun Dormen, Hakan Altıner, Hakan Bilgin, Tamer Levent’in de aralarında olduğu birçok sanatçı ve gazeteci katıldı.

‘Emeği geçen herkese teşekkür ederim’

Oyunun sonunda söz alan Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever: “Oyuncuların ve teknik ekibin hepsine teşekkür ediyorum çünkü onlar bütün bir yaz boyunca çalıştılar. Çok meşakkatli bir dönemdi bizim için ama bize de çok iyi geldi. Hepimizin bir arada olmaya çok ihtiyacı varmış, bütün ekibin bir arada aynı sahnede olması ayrıca başka bir güzellik oldu bizim için. Bu vesileyle bütün arkadaşlarımı can-ı yürekten kutluyorum” dedi.

Oyunu izleyen Haldun Dormen “Çok heyecanlandım ve bu heyecanı bize yaşatanlara ne kadar teşekkür etsem azdır” derken deneyimli tiyatrocu Hakan Altıner ise “Şehir Tiyatrosu’nda çok uzun, güzel yıllarım geçti. Emekli olduktan sonra böyle bir gösteride tiyatromu karşımda görmek beni son derece umutlandırdı. Emeklerine sağlık” dedi.

Tamer Levent ‘Nice yüzyıllara’

Oyunu seyreden bir başka tiyatrocu Tamer Levent’in ise yorumu şöyleydi: “Şehir Tiyatrosu’nun 100. yıl dolayısıyla hazırladığı olağanüstü çalışmayı kutluyorum. Başta Ayşegül olmak üzere tüm oyuncuları, teknik ekibi, orkestrayı kutluyorum. Çünkü yaz boyunca çalışıldığını ve bütün Şehir Tiyatrosu ailesinin bu prodüksiyona emek verdiğini duymak çok önemli bir şey. Tiyatro kültürü için de çok önemli bir şey. Bu tabi kaynaşmayı da sağladı. Cumhuriyetin 100. yılında böyle bir sürü kaliteli, coşkulu, büyük emek verilmiş işlerin yapılması gerekiyor. Bu anlamda ‘Bu Memleket Bizim’ oyununun da çok önemli bir örnek olduğunu düşünüyorum ve kutluyorum. Nice yüzyıllara.”

300’ü aşkın oyuncu, ayrıca 20 kişilik dans ekibi ve genişletilmiş Şehir Tiyatrosu Orkestrası’yla Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde sahnelenen oyun için Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Nutuk’u başta olmak üzere, Nazım Hikmet, Erol Toy, İsmet Küntay, Samim Kocagöz, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun da aralarında bulunduğu birçok yazarın metninden yararlanıldı.

‘Bu Memleket Bizim’,  Ali Gökmen Altuğ, Aslı Öngören, Yıldırım Fikret Urağ ve Yiğit Sertdemir tarafından kurgulanarak sahneye taşındı.Çiğdem Erken ‘Bu Memleket Bizim’ projesinin müzik direktörlüğünü yaptı, Deniz Noyan orkestrasyonu üstlendi ve özel müzikler besteledi. Burçak Çöllü koro düzenlemesini üstlendi.

Tiyatro sezonu başlıyor, yeni dönemin en kapsamlı oyun rehberine buyurunTiyatro sezonu başlıyor, yeni dönemin en kapsamlı oyun rehberine buyurun

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.