Cumhuriyet Yolunda Milli Mücadele sergisi Başkent’te

Ankara özel bir sergiye ev sahipliği yapacak. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı vesilesiyle hazırlanan 'Ya İstiklâl Ya Ölüm! Cumhuriyet Yolunda' başlıklı sergi, 3 Ekim’de Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Merkezi’nin tüm galerilerinde kapılarını açıyor. Sergi 30 Ekim'e kadar ziyarete açık.

Kültür Sanat 28 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Cumhuriyetin 100. yılı Ankara’da özel bir sergiyle kutlanıyor. Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Koleksiyoncular Derneği ve Çankaya Belediyesi iş birliği ile hazırlanan ‘Ya İstiklâl Ya Ölüm! Cumhuriyet Yolunda’ sergisi Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde 3 Ekim’de kapılarını açıyor.

Tarihsel araştırmalar, edebiyat metinleri, hatıratlar, dönemin orijinal belge ve fotoğrafları kaynak alınarak, kronolojik olarak hazırlanan sergi, kapladığı alan ve eser sayısı bakımından VEKAM’ın ve iş birliği yaptığı kurumların bugüne kadarki en büyük sergisi olma özelliğini taşıyor.

Cumhuriyet yolunda Ankara’nın rolü

Sergi, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderlik ettiği, işgale direnen Kuvâ-yı Milliye ve halkın kahramanca mücadelesinin yanı sıra bağımsızlığa giden yolda Ankara’nın rolüne ışık tutuyor. Sergi kapsamında bir kısmı daha önce Türkiye’de hiç gösterilmemiş nadide eserler, 30 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek. Cumhuriyet yolunda döneme ait birçok gündelik eşya, gazete nüshaları, gün yüzüne çıkmamış fotoğraflar, belgeler, orijinal plak ve video-ses kayıtları, sergi kapsamında ilk defa incelenebilecek. Sergiye, araştırmacılar için Ankara ve Millî Mücadele konulu altmışın üzerinde yayın içeren tematik bir kitaplık da eşlik edecek. Ankara’daki sergi kapsamında 30 Ekim’e kadar yan etkinlikler de gerçekleştirilecek.Kkonser, konferans, panel, belgesel gösterimi gibi buluşmalara ziyaretçiler ücretsiz katılabilecek.

Fazıl Say'dan bir 100. yıl bestesi daha: '100 Yaşında Bir Çocuk'Fazıl Say’dan bir 100. yıl bestesi daha: ‘100 Yaşında Bir Çocuk’

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.