Cumhuriyetin 100. yılı şerefine Türkan Şoray ve Kadir İnanır’a ödül

30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Cumhuriyetin 100. yılında ‘’Sinemamızın Yüzü’’ ödülünü Türkan Şoray ve Kadir İnanır'a takdim edecek. Efsane oyunculara ödülleri festivalin kapanış gecesi olan 23 Eylül'de gerçekleştirilecek ödül töreninde sunulacak.

Kültür Sanat 12 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Altın Koza’nın büyük ödül gecesinde ‘Sinemanın Yüzü’ Özel Ödülü; 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde, ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi; Türk Sinemasının 60 yılında var olan sinemanın Sultan’ı Türkan Şoray’a ve 55 yıllık sinema kariyeriyle unutulmazlar arasına giren Kadir İnanır’a takdim edilecek.

Adana Altın Koza Film Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar, Festival Yönetim Kurulu üyeleri, Nebil Özgentürk, İsmail Timuçin, Gökhan Mutlay, Hüseyin Orhan ve Mahmut Göğebakan; Türk Sinemasına katkılarından dolayı iki usta oyuncu Türkan Şoray ve Kadir İnanır’a, Cumhuriyet’in 100. Yılına özel ödül verme kararı aldı. Efsane oyunculara ödülleri festivalin kapanış gecesi olan 23 Eylül’deki ödül töreninde sunulacak.

Türkan Şoray ve Kadır İnanır daha önce 11 kez birlikte rol almıştı

220 filmde başrol oynayarak Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdıran Türkan Şoray, 1973 yılında rol aldığı ‘Mahpus’ filmiyle, 5. Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü almıştı. Öte yandan Kadir İnanır ise ilk kez, 1973 yılında ‘Utanç’ filmiyle 5. Adana Altın Koza Film Festivali’nde  En İyi Erkek Oyuncu ödülünü almış, 2011 yılında 18. Uluslararası Adana Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü’nün sahibi olmuştu.

İlk olarak 1971 yılında Atıf Yılmaz’ın yönettiği ‘Kara Gözlüm’ filminde rol alan Türkan Şoray ve Kadır İnanır, sinema kariyerleri boyunca 11 yapımda birlikte rol aldılar. İkili ‘Deprem’, ‘Unutulan Kadın’, ‘Bodrum Hakimi’, ‘Dönüş’, ‘Söyle Sen Benim Neyim Oluyorsun?’, ‘Bu Kafayla Evde Kalırsın’ ve Türk Sinemasının başyapıtlarından ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’da birlikte rol aldılar.

Cannes'dan sonra sıra Oscar'da: Türkiye'nin adayı 'Kuru Otlar Üstüne'Cannes’dan sonra sıra Oscar’da: Türkiye’nin adayı ‘Kuru Otlar Üstüne’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.