Cumhuriyet’in ilk heykeltıraşlarından Müridoğlu’nun yarım kalan eseri 100. yılda tamamlandı

Cumhuriyet'in ilk heykel sanatçılarından Zühtü Müridoğlu Cumhuriyet'in 50’nci yılı için bir heykel tasarladı, ancak bütçe yetmediği için heykeli tamamlayamadı. 50 yıl geçti, heykel Cumhuriyet'in 100'ncü yılına hazır.

Heykel, 6 Mart Çarşamba günü gerçekleşecek bir törenle, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi önünde halka açılacak.

Kültür Sanat 5 Mart 2024
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Zühtü Müridoğlu Cumhuriyet tarihinin heykel eğitimi almış, yurtdışına gönderilen ilk kuşak sanatçılardandı.

1906 doğumlu sanatçının yolu ağabeyinin resim kutusunu bulmasıyla değişti. İçindeki boyaları çok seven Müridoğlu Sanayi Nefise Mektebi Resim Bölümü’nde okuyan Mithat Özer’le tanıştıktan sonra resim yapmaya başladı. 1924’te o da Sanayi-i Nefise Mektebi öğrencisi oldu. Okulun heykel bölümünün ilk öğrencisi hocası İhsan Özsoy’un yönlendirmesiyle kısa süre sonra heykele yoğunlaşmaya karar verdi.

1928 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi’nde eğitimini tamamlayan Müridoğlu Avrupa bursu kazanarak Paris’e gitti. Sadece eğitim almakla yetinmedi, Paris’te sergi de açtı.

Yarım kalan bir çalışma

Türkiye’ye döndükten sonra 1936 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi heykeltıraşlığına getirilen sanatçı pek çok sergi açtı, Türk heykelciliğinde öncü isimlerden oldu. ‘Osman Hamdi Bey Büstü’ başta olmak üzere anıt heykeller de yapan sanatçı Anıtkabir kabartmalarından Dumlupınar’a, Muş Atatürk Anıtı’nı ve Büyükada Atatürk Anıtı’na da imza attı.

Zühtü Müridoğlu kariyerine sayısız başarı ekledi, ancak bir çalışması var ki o tamamlanamadı.

Müridoğlu Cumhuriyetin 50’nci yılı için bir heykel tasarlamıştı ancak bütçe sıkıntısı nedeniyle heykelin bronz dökümünü yaptıramadı. Aradan elli yıl daha geçtikten sonra Cumhuriyetin 100’üncü yılı anısına QNB Finansbank bu anlamlı heykelin yapımını tamamlatacak desteği sağladı ve heykel bronz döküm olarak hazırlandı. 

Dört metre yüksekliğinde, yuvarlak sütun formundaki heykelin çizim, fotoğraf, belgeleme, kalıbının alınması, bronzunun dökülmesi çalışmasının her aşaması Rahmi Aksungur, Aykut Köksal, Ferit Özşen, Fatma Akyürek ve Hasan Karakaya’dan oluşan Bilim Kurulu kararlarıyla yürütüldü. Müridoğlu’nun yıllar sonra tamamlanan çalışması İstanbul Resim ve Heykel Müzesi önünde sergilenecek.

📌Heykel, 6 Mart Çarşamba günü saat 18.30’da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve QNB-Finans Bank işbirliğiyle hazırlanan bir törenle açılacak.

📍Aynı gün Cumhuriyetin yüzüncü kuruluş yıl dönümü kapsamında hazırlanan ‘Sanâyi-i Nefîse-i Mekteb-i Şâhâne’den Güzel Sanatlar Akademisi’ne 1882-1948 Temsil ve Hafıza’ sergisi de saat 21.00’e kadar ücretsiz ziyarete açık olacak.

Alaca Höyük için özel etkinlik: Küratörle özel sergi turuAlaca Höyük için özel etkinlik: Küratörle özel sergi turu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.