David Gilmour’dan Roger Waters’a: Putin gibi bir diktatörü destekleyenle işim olmaz

Pink Floyd'un gitaristi David Gilmour'un hedefinde zenginler var. Gilmour açıklamasında "Zenginler ve güçlüler müzik endüstrisindeki paranın büyük kısmını hortumladı" dedi. Roger Waters'ı da Putin'e desteğinden ötürü eleştirdi.

Kültür Sanat 5 Ekim 2024

Pink Floyd’un müzik kataloğu önceki gün 400 milyon dolara Sony Music’e satılmıştı. Uzun süren görüşmeler neticesinde David Gilmour ve Roger Waters bu satış konusunda ortak paydada buluşabilmişti. Tarihin en pahalı satışlarından biri olarak kayıtlara geçen bu gelişme konuşulmaya devam ederken David Gilmour’un The Guardian’a verdiği bir röportaj dikkat çekti.

Geçen ay yeni albümü ‘Luck and Strange’i yayınlayan Gilmour The Guardian’a konuştu. İngiltere’nin en çok kazanan müzisyenlerinden Gilmour, müzik endüstrisindeki söz sahibi isimleri ve zenginleri eleştirdi. Yeni albümü için turneye 78 yaşındaki müzisyen çıkan Pink Floyd gitaristi, eski dostu Roger Waters ve Rusya devlet başkanı Vladimir Putin hakkında da konuştu.

Grubun kurucusu Syd Barrett’in kendisine hediye ettiği ceketi kaybettiğini, hayatta geriye getirmeyi en çok istediği şeylerden birinin de bu ceket olduğunu itiraf eden David Gilmour, açık artırmalar hakkında da konuştu. Gruba dair pek çok şeyin açık artırmalarda satılmasına olumsuz yaklaşmadığını belirtti.

‘Müzisyenlerin iyi kazandığı dönemde yaşadığım için şanslıydım’

Röportaj ilerledikçe daha ciddi konular gündeme gelince David Gilmour’un cevapları da aynı derecede politikleşti. Gilmour, bilet fiyatları ve kültür sanat alanında İngiltere’deki vergilendirmeler hakkında sorulan soruya çok daha geniş bir çerçeveden cevap vermeyi tercih etti: “Bence müzik endüstrisi bugünlerde zor bir endüstri ve bu endüstride kayıt yapan insanlar için ödüller yeterli değil. Zenginler ve güçlüler bu paranın büyük bir kısmını hortumladılar. Müzisyenlere çok daha iyi bir payın gittiği altın yılların bir parçası olduğum için şanslıydım. Bu yüzden bunu kolaylaştırmak için yapılabilecek her şeyi destekliyorum.

Bugün çalışan müzisyenler dışarı çıkmak ve canlı çalmak zorunda. Zira başka türlü hayatta kalamazlar. Bunu kayıt süreciyle yapamayacaklar ve bu bir trajedi çünkü bu yeni müzik yaratılmasını teşvik etmiyor. Tüm işlerin yavaş yavaş robotlara ve yapay zekaya geçtiği, paradan nemalanan insan sayısının gittikçe azaldığı ve onların daha da zenginleştiği bu dönem, dünyanın yaşadığı en iyi dönem değil. “Herkesin canı cehenneme” gibi bir tutum var.

David Gilmour’la röportaj yapılınca konu ister istemez başyapıtı ‘Comfortably Numb’ ve şarkıdaki solosuna da geliyor. Pek çok eleştirmen tarafından tarihin en iyi rock sololarından biri olarak kabul edilen bu performansı hakkında da konuşan Gilmour “Bu solonun üzerine yazdığım müzik basit ama etkili, ilham verici bir sekans. Üzerinde çalmak çok güzel ve her çaldığımda farklı bir anlam ifade ediyor” dedi. Günümüzde bu tip soloların azaldığına dikkat çeken Gilmour yine de müzikte bu geçişlerin önemli olduğu görüşünde.

‘Putin gibi bir diktatörü destekleyen birinden uzak duruyorum’

Gelelim röportajın en can alıcı noktalarından birine. Uzun yıllar hiç konuşmadığı sonra bir dönem az da olsa iletişim kurmaya başladığı eski dostu Roger Waters ile ilişkisi ve gelecekte aynı sahneyi paylaşma hakkındaki soruya David Gilmour çok sert ve siyasi bir cevap veriyor:

Kesinlikle hayır. Putin ve Maduro gibi soykırımcı ve otokratik diktatörleri aktif olarak destekleyen insanlardan uzak durma eğilimindeyim. Hiçbir şey beni kadınlara ve LGBT topluluğuna bu şekilde davranmanın normal olduğunu düşünen biriyle aynı sahneyi paylaşmaya itemez. Öte yandan, tanıdığım en nazik ve müzikal açıdan en yetenekli insanlardan biri olan Rick Wright ile tekrar sahneye çıkmayı çok isterdim.

“Müziğin şu anki durumu hakkında ne düşünüyorsunuz” sorusuna ise David Gilmour’un yanıtı yine aynı keskinlikte oldu: Çok fazla modern müzik dinlemiyorum. Ama dinlediğim grup Alt-J ve bu albüm için prodüktör olarak Charlie Andrew’u bulmamı sağlayan da onlar oldu”

Roger Waters ve David Gilmour anlaştı: Pink Floyd kataloğu 400 milyon dolara Sony'ninRoger Waters ve David Gilmour anlaştı: Pink Floyd kataloğu 400 milyon dolara Sony’nin

David Gilmour Türkiye'den aldığı cümbüşle aşka geldiDavid Gilmour Türkiye’den aldığı cümbüşle aşka geldiDavid Gilmour'dan bir aile albümüDavid Gilmour’dan bir aile albümü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.