Müzik Radarı’na takılanlar: Pink Floyd’dan Mabel Matiz’e

Menüde Mabel Matiz, Sezen Aksu, Güneş, Roger Waters ya da daha geniş haliyle Pink Floyd ve Richard Wagner'in epik başyapıtını yorumlayan Karajan yönetimindeki Berlin Filarmoni var.

Kültür Sanat 24 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Müzik dünyası yine oldukça hareketli. Hem Türkiye’den hem de yurtdışından peşi sıra dikkat çeken albüm ve tekliler geride bıraktığımız haftada dinleyicilerle buluştu. Radarımıza takılanlar arasında Mabel Matiz, Sezen Aksu, Güneş, Pink Floyd ve sıkı durun; Richard Wagner var. Hazırsanız radarlarımızı açıyoruz.

Yaz ayları müzik açısından oldukça bereketli geçmeye devam ediyor. Yeni albümleri veyahut çalışmaları merakla beklenen insanlar mayıs-haziran döneminden itibaren hayranlarını sevindirmeye başladı. Bu bereketli süreci Metallica ve Ed Sheeran gibi farklı kuşakların süper yıldızlarının albümlerinin çıkışıyla başlatmak çok da yanlış olmaz. Hele ki sekiz yıllık bir aranın ardından yeni albümleri ’72 Seasons’ı hayranlarıyla buluşturan Metallica’yı düşünecek olursak.

Benzeri bir beklenti uzun süredir Türkiye’nin iki büyük ismi için de söz konusu. Biri Minik Serçe Sezen Aksu, diğeri ise Mabel Matiz. Geçen cuma her iki isimden hayranlarını sevinderecek haberler geldi. Sezen Aksu bir yıl aradan sonra ‘Kıra Döke’ adlı teklisini yayınladı. Minik Serçe, klibini de aynı anda hayranlarıyla buluşturduğu şarkısı için kısa bir açıklama da yayınladı. Albüm çalışmasının biraz daha uzadığını söyleyen Aksu, tekliyi yayınlayıp bir nevi hayranlarına aperetif sunmuş oldu.

Cuma gününün heyecan verici haberlerinden biri Mabel Matiz’in üç yıllık çalışmasının meyvesi olan yeni albümü oldu. Mabel Matiz’in “en çıplak halim, en gür kahkaham, en aşık gözyaşım ve en geniş aile fotoğrafım” olarak nitelendirdiği dördüncü stüdyo albümü ‘Fatih’ tam 25 şarkıdan oluşuyor. Uzun süren bekleyişin ardından tam 1 saat 46 dakikalık albümle hayranlarının karşısına çıkan Mabel Matiz, müzik dünyasında büyük ses getirdi. ‘Fatih’in yayınlandığı gün aynı saatlerde albümde yer alan ‘Numaracı’ şarkısının klibi de izleyicilerle buluştu. Galata Köprüsü ve İMÇ gibi yerlerde çekilen klip kısa sürede yüz binlerce kez tıklandı.

Şimdi rotamızı hip hopa çevirelim. Türk rap sahnesinin en güçlü kadın seslerinden Güneş temmuz ayında yeni teklisini yayınladı. ‘Ayna’ adlı şarkısını dinleyiciyle buluşturan Güneş, Equal listesinde yurtdışında da dikkat çekmeyi sürdürüyor. Söz ve müziği kendisine ait ‘Ayna’ ile yaz aylarını boş geçmeyen Güneş, yeni şarkısını 18. yüzyıl esintileri taşıyan gösterişli kostümlerin ön planda olduğu bir klip de çekti. Müzik dünyasının bu genç isminin konserlerde gördüğü ilgi ve çalışmalarındaki istikrar önümüzdeki süreçte de dikkatli takip edilmeye devam edeceğe benziyor.

Müzik Radarı, efsanenin peşinde

Rotamızı yavaş yavaş Edirne’nin ötesine taşıma vakti geldi. İki gün önce 10Haber‘de de okuduğunuz üzere Roger Waters, Pink Floyd’un 1973 çıkışlı efsane albümü ‘Dark Side of the Moon’un yeni bir yorumunu dinleyiciyle buluşturdu. Birkaç ay önce ‘The Wall’a da yeni bir yorum getiren Roger Waters’ın, 50. yılını kutlayan ‘Dark Side of the Moon’a getirdiği yeni soluk dikkat çekti.

Geleneklerine sıkı sıkıya bağlı olan Floydianların çok da sıcak bakmadığı bu yeni yaklaşıma dair niyetini grubun kurucusu Roger Waters, “The Dark Side of the Moon’u, mesajının duyulmaması nedeniyle yeniden yayınlamak istedim. Savaş çığırtkanlarının albümü ilk yayınladığımızda mesajı almadıklarını fark ettim ve belki de yeniden kaydetmeliyim diye düşündüm. Bir nevi 1973’te yapılan o harika kayda da bir saygı duruşu olsun istedim” sözleriyle açıklıyor. Albümün en sevilen şarkılarından olan ‘Money’ yeni yorumu ve klibiyle yayınlandı. Pink Floyd’un alışılmış sesinin dışındaki bu düzenlemeye dair yorumu Floydianlara bırakıyoruz. Müzik biraz da sınırları zorlamak olsa gerek.

En ağırbaşlı tanıtımı en sona sakladık. Alman operasının büyük bestecisi Richard Wagner’in dört epik operasından biri olan ‘Nibelung Yüzüğü’, 20. yüzyılın efsanevi şefi Herbert von Karajan yönetiminde Berlin Filarmoni Orkestrası’nın çok özel bir kaydıyla dijital platformlarda da yerini aldı. Richard Wagner’in 26 yıllık bir çalışmasının ürünü olan ve prömiyerini 1874 yılında yapan epik operası Deutsche Grammophone etiketiyle yayınlandı. Karajan yönetimindeki Berlin Filarmoni Orkestrası’nın 1967-1970 yılları arasındaki kayıtlarından ortaya çıkan albümün uzunluğu tam 11 saat. Fantastik yaratıkların havalarda uçuştuğu opera pek de şaşırtıcı olmayacak biçimde J. R. R. Tolkien’in ‘Yüzüklerin Efendisi’ serisindeki en büyük ilhamlarından biri oluyor. Bu epik eseri bir de bu bilgi ışığında dinlemek LOTR tutkunları için de ayrı bir deneyim olacaktır. Tolkien’in müzik zevkinin en seçkin örneklerinden biriyle sizi baş başa bırakalım.

Wham'ın kabına sığmayan efsanesi: George MichaelWham’ın kabına sığmayan efsanesi: George Michael

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler