Demirkubuz: Cannes artık beni değil, Nuri Bilge’yi istiyor…

Zeki Demirkubuz ile Nuri Bilge Ceylan arasındaki tartışmanın tonu değişiyor. Gerginlik yerini mizaha bıraktı. Demirkubuz Van'daki söyleşisinde Ceylan'la ilgili tartışmasına ilişkin soruları esprili cevaplar vererek yanıtladı.

Kültür Sanat 24 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Yönetmenler Zeki Demirkubuz ve Nuri Bilge Ceylan’ın yıllar sonra alevlenen kavgası 2023’ün son aylarına deyim yerindeyse bomba gibi düşmüştü. Sosyal medya hesaplarından tweetleşen yönetmenler bir süredir sessizdi. Görünen o ki Zeki Demirkubuz cephesinde gerginlik ve öfke yerini mizaha bırakmış. Zira yönetmen Kıraathane-Van Edebiyat Evi’nde Dilan Engin’in moderatörlüğünü üstlendiği etkinlikte Ceylan ile aralarındaki polemiğe dair konuştu.

Demirkubuz’un hedefinde bu kez doğrudan Ceylan yoktu, ancak seyircilerin soruları elbette o tartışma hakkındaydı. Artı Gerçek’ten Şenol Balı’nın haberine göre Demirkubuz söyleşide Nuri Bilge Ceylan’la yaşadığı polemikle ilgili soruları da yanıtladı.

Önce ‘Masumiyet’ filminin yurt dışında da büyük bir ilgi gördüğünü anlattı, sonra Nuri Bilge Ceylan’a da Cannes Film Festivali üzerinden gönderme yaptı:

“Salaklığım yüzünden fazla değerlendiremedim ama ‘Masumiyet’e yurt dışında da ilgi yüksek oldu. İlk isteyen Venedik Film Festivali’ne verdim, mesela Cannes istiyormuş. Gerçi istemiyor artık, Nuri Bilge’yi istiyor… Bana acayip bir fırsat açıldı. Fransa’ya gidiyorum, oraya gidiyorum. Acayip teklifler geliyor. Kafam da karıştı. Öyle zamanlarda kaçarım. Çok ilgi gördüğüm zaman kaçarım. Ona teslim olmamak için biraz kaçar muhasebesini yapar, eğer ahlaki olarak bozacak gibiyse tamamen kaçarım. Değilse daha doğru bir ilişki kurmaya çalışırım.”

‘Biz aslında Nuri Bilge Ceylan ile kumpasız’

Ceylan ile yaşadıkları tartışmayı anlatırken kendi üslubuyla dalga geçti Demirkubuz.

“Daha önce hiçbir yerde açıklamadığım bir şeyi söylüyorum. Biz aslında Nuri Bilge ile kumpasız. Düşünsenize film vizyona çıkacak ve böyle bir şey attı ortaya. Faydalı da oldu. Sadece Nuri Bilge değil, bir de İsmail (Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan) var. Üçümüz de kumpasız. Benim bu filmi normalde 10 bin kişi izler, ama bu sayede 65 bin kişi izledi. Bu sayede onlara yüzde vereceğim.”

Nuri Bilge Ceylan ‘Kış Uykusu’ kitabında Zeki Demirkubuz ile küs olmalarına dair 17 yıllık sessizliğini ilk defa bozmuş ve kitabın Yapım Güncesi bölümünde iddialara açıklık getirmiş, böyle bir intihal olmadığını yazmıştı. 10Haber olarak bunu haberleştirmiştik.

Zeki Demirkubuz da bu küslük ve iddialarla ilgili yıllarca sessiz kaldı. Sadece bir söyleşisinde 2006’dan beri küs olduklarını anlattı. Fakat Nuri Bilge Ceylan’ın kitabıyla bu konuyu tekrar gündeme getirmesi üzerine o da katıldığı bir televizyon programında sessizliğini bozmuştu. İki yönetmen daha sonra sosyal medya hesaplarından da tartışmaya devam etmişti.

'Hayat' Zeki Demirkubuz'un en çok izlenen filmi oldu‘Hayat’ Zeki Demirkubuz’un en çok izlenen filmi oldu

Demirkubuz Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan’ın ‘Gazze konusunda sessiz kaldığını’ söyleyerek yeni filmi ‘Hayat’ için boykot çağrısı yapmasına ve insanları korsan film izlemeye çağırmasına sosyal medya hesabından küfürlü tepki göstermişti.

Yönetmenler kavgasında son durum: Twitter atışması!Yönetmenler kavgasında son durum: Twitter atışması!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.