Denizli’deki antik kent kazısında işgalci Yunan konservesi

Denizli'deki Tripolis Antik Kenti'nde devam eden kazılarda Kurtuluş Savaşı dönemine ait izlere rastlandı. Arkeolojik kazılarda Anadolu'yu işgal eden Yunan ordusunun yüzlerce metrelik siperler ve askerlerin kullandığı konserve kutuları ortaya çıkarıldı.

Kültür Sanat 20 Ekim 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Denizli’deki Tripolis Antik Kenti’nde devam eden kazılar bölgenin binlerce yıllık tarihini aydınlatmaya devam ediyor. Antik Çağ’da bölgenin en zengin şehri olan Tripolis en az 2.500 yıl geçmişe sahip. Lidya Krallığı döneminde kurulduğu, Makedonya Krallığı döneminde en parlak dönemini yaşadığı bilenen kentte Milli Mücadele döneminden kalma siper tespit edildi.

Portekiz ve Uruguay’dan getirilen konserve bulundu

Arkeologlar devam eden kazılarda 1-1,5 metre genişliğe ve 200 metrelik uzunluğa sahip, zigzag yapılı olduğu belirlenen siperin 104 metrelik bölümünü ortaya çıkardı. Siperin 5 Temmuz 1920’de Manisa’nın Alaşehir ilçesi üzerinden ilerleyerek Buldan’ın köylerini işgal eden ve Büyük Taarruz ile bölgeden çekilmek zorunda kalan Yunan güçlerince kazılıp kullanıldığı belirlendi. Kazı çalışmalarını 11 yıldır yürüten Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Duman buluntulara dair açıklamalarda bulundu.

Siperler Yunan ordusu tarafından kullanılmış.

Neolitik dönemden itibaren Tripolis Antik Kenti’nde başlayan kültürel katmanlaşmanın 1920’lere kadar sürdüğünü anlatan Bahadır Duman şöyle dedi: “Bu anlamda önemli. Siperlerde günümüze daha yakın olması itibariyle farklı buluntular da ele geçti. Bunlar arasında pirinç mermiler, fişek kovanları, yine çeşitli ebatlarda tüfek parçaları, bu mevzileri kullananların yeme içmede kullandığı çeşitli konserveler bulduk. Çok sayıda Portekiz menşeli ithal sardalye konserve kutusu, Uruguay’dan ithal sığır eti konservesi tespit ettik.”

Kazı başkanı Duman antik kentteki siperin hemen gerisinde yaklaşık 21 metrekarelik dikdörtgen planlı taştan yapılmış koğuş da bulunduğunu belirterek “Bunları siperleri kullananların barınma yeri olarak yorumladık. Merkezinde ocak yer alan bu alanda çok sayıda da gaz lambası parçası bulundu. Yaklaşık 8-10 kişinin barınabileceği bir mekan siperlerin gerisine inşa edilmiş” dedi.

Türkiye'nin dört bir yanından tarih fışkırıyor: İşte yılın keşifleriTürkiye’nin dört bir yanından tarih fışkırıyor: İşte yılın keşifleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.