74 gün boyunca kapalı kalan Zeugma Müzesi yaralarını sarıyor
6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören Gaziantep Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore ediliyor. Temelleri Hititler döneminde atılan kale, Kurtuluş Savaşı'nda da milli mücadelenin sembollerinden biri haline gelmişti.
Dünyada sürekli yerleşimin bulunduğu en eski kentler arasında yer alan Gaziantep’in sembollerinden kalesi restore ediliyor. 6 Şubat’ta gerçekleşen depremde hasar alan tarihi yapı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onarılıyor. Temelleri Anadolu’nun eski uygarlıklarından Hititler’e uzanan kale, tarih boyunca kentin savunmasında çok önemli bir rol oynamıştı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Rölöve ve Anıtlar İl Müdürlüğü tarafından restorasyon ihalesi sonrası Gaziantep Kalesi’nde çalışmalar başladı. Kalenin konuşlandığı tepenin eteklerine dağılan taşlar toplanıp kaydediliyor. Aralarında yazıt ve kitabelerin bulunduğu taşlar, ekipler tarafından tasnif edilerek tekrar kullanılmak üzere Zeugma Mozaik Müzesi deposunda koruma altına alınıyor.
Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak yaptığı açıklamada, depremlerden sonra kentte ilk incelenen yapının kentteki tarihi kale olduğunu söyleyerek şu açıklamalarda bulundu: “Kaledeki burçlar ve diğer yapılarda depremden zarar gören taşınmaz kültür varlığı niteliğindeki özellikle yazıtların ve kitabelerin bulunduğu alanda kültür varlıklarımızın tasnifini yaptık” dedi.
Bakanlık tarafından bir bilim kurulunun oluşturduğunu hatırlatan müze müdürü Özgür Çomak “Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin ve ekibiyle beraber burada belgeleme çalışmaları yaptık. Bunları da Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki depolara tedbirleri alarak koyduk. Hepsini raporladık ve Bakanlığımıza bildirdik. Rölöve ve Anıtlar İl Müdürlüğü ihale süreci yaptı ve restorasyon süreci devam ediyor” dedi. Özgür Çomak, restorasyon sonrası kaleyi eski haline döndürmeyi amaçladıklarını da sözlerine ekledi.
Öte yandan çalışmalar hakkında bilgi veren Rölöve ve Anıtlar İl Müdürü Kemal Yenmez de “”Etekteki sur taşlarının hepsini toplamaya başladık. Süreci yaparken de kurula güçlendirme projeleri sunulacak. Kaleyi eski haline getirmek için hızla çalışacağız. Süreç olarak 2024 kasım ayının ilk haftasına kadar süre verdik. Kalenin üst kısmındaki sur kısımlarını elden geçirerek inşallah kaleyi eski haline dönüştüreceğiz. Bu harabe görüntüyü Gaziantep’ten kaldıracağız” dedi.