Gaziantep’e ‘afet uzmanı’ vali: Tezini yazdı, TBMM’de görev yaptı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerden olan Hatay, Gaziantep ve Adıyaman'a yeni vali atamalarını içeren kararnameyi imzaladı. Atamalarda, dikkat çeken detay ise Gaziantep'e atanan Kemal Çeber'in kariyeri. Çeber, afet yönetimi konusunda zengin bir özgeçmişe sahip.

Gündem 27 Haziran 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerden olan Hatay, Gaziantep ve Adıyaman’a yeni vali atamalarını içeren kararnameyi imzaladı. Hatay Valiliği’ne Mustafa Masatlı, Gaziantep Valiliği’ne Kemal Çeber, Adıyaman Valiliği’ne Osman Varol getirildi.

Geçtiğimiz dönem Amasya Valiliği görevinde bulunan Mustafa Masatlı, Mülki İdare Mesleğine 1994 yılında başladı. İlk görev yeri Tokat’tı. Ardından 8 ay İngiltere’de bulundu. Türkiye’ye döndükten sonra Kastamonu-Küre, Çankırı-Yapraklı’da Kaymakam Vekili olarak çalıştı.

Masatlı ardından Sivas-Ulaş, Van-Bahçesaray, Antalya-Demre, Samsun-Alaçam ve Bolu-Gerede’de kaymakamlık görevini üstlenen Masatlı, Tekirdağ Vali Yardımcılığı ve Tekirdağ İl Özel İdare Genel Sekreterliği, Kayseri Vali Yardımcılığı, Mustafakemalpaşa Kaymakamlığı görevlerinde bulundu. 2018-2020 yıllarında Ardahan Valisi olarak görev yapmıştı.

Ağrı Valisi’nin yeni görev yeri Adıyaman

2020’de Ağrı’ya atanan Osman Varol, 1999 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İşletmecilik programına katılan Varol, 2000 yılında Kaymakam Adaylığı sınavını kazandı.

Yüksek lisansını Nottingham Üniversitesi’nde ‘Sosyal Politika ve Kamu Yönetimi’ üzerine yapan Varol, 2004’te Derepazarı, 2005 – 2008 yılları arasında Hasankeyf Kaymakamlığı, 2008 – 2010 yılları arasında Batman Vali Yardımcılığı, 2010 – 2011 yılları arasında ise Yomra Kaymakamlığı görevlerini yürüttü.

Ardından yine İngiltere’de bulunan Southampton Üniversitesi’nde ‘Politika ve Uluslararası’ programında doktorasını tamamladı. Yurda döndüğünde Amasya Valiliği’ne atandı. Amasya’daki görevini 2020’de, aynı anda deprem bölgesine atanan meslektaşı Mustafa Masatlı’ya devrettiği yıl, Ağrı’ya vali olarak atandı.

Gaziantep’e atanan Kemal Çeber, ‘Afet yönetiminde’ oldukça kıdemli

Son olarak Rize Valisi olarak görev yapan Kemal Çeber, 1972’de doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. 1994 yılında kaymakam adayı olarak başladığı mülki idare amirliğinde; sırasıyla Burdur-Karamanlı, Tunceli-Hozat, Burdur-Gölhisar Kaymakamlığı, Karabük Valiliği görevlerinde bulundu.
1996 yılında dokuz ay süreyle İngiltere’de,2013 yılında da bir yıl süreyle Amerika Birleşik Devletleri’nde başta Kamu Yönetimi olmak üzere farklı alanlarda çalışmalar yaptı. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunduğu sürede Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA) hakkında incelemeler yaptı ve araştırma raporları hazırladı.
Ankara’da bir yıl süreyle Hukuk Müşaviri olarak çalıştı, 2007 yılında Mülkiye Başmüfettişliğine atandı. Yedi yıl süren Başmüfettişlik görevinin ardından 2014 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü emrine görevlendirildi ve Vali olarak atandığı 21 Haziran 2017 tarihine kadar bizzat Emniyet Genel Müdürü ile birlikte çalıştı.
Çeber’i diğer iki atamadan farklı kılan ise afet yönetimi hakkındaki akademik çalışmaları. Çeber, Süleyman Demirel Üniversitesi’nde hazırladığı ‘Mali Yönüyle Afet Yönetimi’ konulu yüksek lisans tezinde, gelişmiş ülkelerde uygulanan afet yönetim sistemleriyle, ülkemizde uygulanan afet yönetim sistemini karşılaştırdı.
Tezinde, kentleşme sorunlarına ve afetlerin mali açıdan yönetimi konularındaki çözüm önerilerini sıraladı. Bu konudaki uzmanlığıyla TBMM’de hazırlanan Afet ve Acil Durum Yasası komisyon çalışmalarına katılarak yasa taslağının hazırlık süreçlerinde görev aldı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.