Depremi unutmamak için: 6 Şubat travması bugün CRR’de

Yönetmen Cengiz Özkarabekir'in yönettiği '6 Şubat-Travma' belgeseli bugün CRR'de halka açık ve ücretsiz olarak ilk gösterimini yapacak. Gösterimin ve belgeselin amacı unutulan deprem gerçeğini, depremi yaşayanların hislerini tekrar hatırlatmak. Belgesel daha sonra dijital platformlarda gösterilecek.

Kültür Sanat 26 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

6 Şubat depremlerinin izini süren ve 11 ilde açtığı fiziksel ve ağır psikolojik yıkımı anlatan ‘6 Şubat-Travma’ belgeselinin ilk gösterimi, bugün  saat 20.00’de  CRR Konser Salonu’nda yapılacak. Cengiz Özkarabekir yönettiği belgeselin ilk gösterimi halka açık ve ücretsiz olacak.

Yönetmen Özkarabekir’in şubat ve mart aylarında Hatay’da çekimlerini gerçekleştirdiği belgesel, sözü bizzat bu travmayı yaşayan depremzedeler ve gönüllülere bırakıyor. Onlar yaşadıklarını anlatıyor. İBB İstanbul İtfaiyesi ve AKOM ekiplerinin çektiği özel görüntülerin de yer aldığı belgesel film, bu güne kadar ekranlara yansımamış videolarla dikkat çekiyor.

Depremin Türkiye gündeminde yeterince yer almadığı şu günlerde belgesel bir kez daha bize kendi gerçekliğimizi hatırlatıyor. Türkiye’de 40 binden fazla binanın yıkıldığı ve yüz binlerce binanın ağır hasar aldığı bölgede çok büyük bir ekonomik yıkım yaşandı. Fakat pek konuşulmasa da bir başka yıkım insanların acısını katbekat artırdı, yeni bir boyuta taşıdı. Bu, ağır bir psikolojik yıkımdı. Yaşanan depremle insanlar şoka girdi ve ağır bir travmaya maruz kaldılar…

Aradan aylar geçti, üzerine seçimler bile yapıldı. Ve depremde yaşananlar yavaş yavaş unutulmaya başlandı. İşte bu belgesel unutturmamak üzere, ülkeyi aylarca belki de yıllarca etkisi altında tutacak, toplumda derin yaralar açacak bir gerçeği, deprem travmasını anlatıyor. Mazlum Kiper’in seslendirdiği ve 43 dakikadan oluşan belgesel daha sonra da dijital platformlarda gösterilecek.

Depremde 53. saatte kurtarılan genç, kahramanlarıyla buluştu: Enkaz altında söz vermiştiDepremde 53. saatte kurtarılan genç, kahramanlarıyla buluştu: Enkaz altında söz vermişti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.