Çadırda kalan depremzede açıkta bırakılan elektrikten öldü
6 Şubat depremlerinin yıkıcı etkileri tarihi yapı ve eserleri de etkilemişti. Adıyaman'daki Kahta Kalesi de bu zarardan etkilenen yapılardan. Restorasyon çalışmalarında sona gelinen kalenin iki ay içinde ziyarete açılması planlanıyor.
Binlerce kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremlerin yıkıcı etkileri tarihi yapı ve eserleri de etkilemiş, yapılar zarar görmüştü. Zarar gören eserlerden biri de Kahta Kalesi’ydi. Adıyaman’da Nemrut Dağı tur güzergahında olan, üç önemli medeniyetten izler taşıyan kale, büyük bir kısmı tamamlanan restorasyon çalışmalarının bitirilmesinin ardından ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.
Kale 2005’te güvenlik sebebiyle ziyarete kapatıldı. Üç etapta yapılan restorasyonun tamamlanmasıyla Ağustos 2022’de ziyarete açıldı. Kommagene Krallığı’nın yaptırdığı kalenin bazı bölümlerinde 6 Şubat 2023’teki depremler nedeniyle hasar oluşmasının ardından tarihi alan yeniden ziyarete kapatıldı. Kaledeki hasarlı alanların onarılması için alanında uzman ekipler tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi.
Restorasyon çalışmaları kapsamında kalenin çarşı kısmında yıkılan duvarlar onarıldı, bazı alanlarda ise derz sağlamlaştırma çalışmaları yapıldı. Müze Müdür Yardımcısı Mustafa Çelik kalenin geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını anlattı ve restorasyon çalışmalarının son durumu hakkında bilgi verdi:
“Burası Kommagane döneminde temelleri atılmış ve daha sonra Memluklular, Selçuklular, Artuklular olsun birçok medeniyet bu kalede izlerini bırakmış, son halini ise Memluklular vermiş. Nemrut Dağı yolu üzerindeki kale ziyaretçilerin de uğrak noktası.”
Çelik kalenin depremde aldığı hasarın ciddi yıkımlara neden olduğunu da sözlerine ekledi. Çalışmalarda sona gelinen kalenin iki ay içinde yeniden ziyaretçilerini ağırlaması hedefleniyor.