Dini yurtlardan üç silahşörlerle…

Sinemalarda bu hafta 11 film vizyona giriyor. Festivallerin gözdesi 'Yurt', 'Üç Silahşörler: D'Artagnan', kalabalık kadrosuyla dikkat çeken 'Dünya Malı - Eksi Bir', 'Becky'nin Gazabı' ve spor belgeseli 'Eclipse' öne çıkan yapımlar.

17 Mayıs 2024

YURTSAL SORUNLAR!

YURT

Geçen yıldan beri Nehir Tuna’nın ilk filmi diye başlayan ‘Yurt’la ilgili pek çok festival haberi yaptık. Eee ne de olsa ilk filminin dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapmak kolay iş değil. Sonra katıldığı birçok festivalden ödülle döndü. Son ödülünü İstanbul Film Festivali’nden aldı. Ulusal Yarışma’da En İyi Film seçilip Altın Lale ile ödüllendirdi jüri. İşte o ‘Yurt’ artık vizyonda.

Nehir Tuna biraz da kendi yaşadıklarından yola çıkarak dini bir yurtta kalan ama özel bir okulda okuyan bir gencin yaşadıklarını anlatıyor filmde. Yani yurt ve okul düşünüldüğündü mahalleler arasında kalan ve kendine bir çıkış yolu arayan Ahmet’in büyüme hikayesi var karşımızda. Film 90’larda geçse de aslında anlatılan günümüz gençlerinin hatta günümüz Türkiyesi’nin sıkıntısı. Haftanın öne çıkan yerli yapımlarından. Kumaşı olan bir yönetmenle tanışmak için iyi bir fırsat…


ALEXANDRE DUMAS’YA SEVGİLERLE

ÜÇ SİLAHŞÖRLER: D’ARTAGNAN / The Three Musketeers: D’Artagnan

Nedense bize geç gelen bir film! Geçen yıl Avrupa’da gösterime girdiği zaman beğenilmişti. Hatta The Guardian’ın film eleştirmeni Peter Bradshaw‘dan dört yıldız almayı bile başarmıştı. Ama buna rağmen bizde sıcağı sıcağına gösterime girme şansı bulamadı. Kısmet bu haftayaymış!

Efendim malum Alexandre Dumas’nın klasiğine birçoğumuz kitaplardan aşinayız. Ki daha önce sinemaya uyarlandı bu hikaye. Bu sefer iki filmlik bir uyarlama var karşımızda. Bu ilk film. Cesur bir genç olan D’Artagnan’ın kralın üç silahşörü olan Athos, Porthos ve Aramis ile yollarının kesişmesi anlatılıyor. Kadrosu da gayet iddialı. Eva Green, François Civil, Vincent Cassel, Romain Duris, Louis Garrel… Yönetmen Martin Bourboulon klasik bir anlatım tercih ettiğinden olsa gerek izleyene artık beyazperdede karşımıza pek çıkmayan bir sinema filmi tadı veriyor yapım.


USTAM İÇİN İNTİKAM SAATİ

DÜNYA MALI – EKSİ BİR

Yönetmen Uygur Akkaya’nın bir hayali vardı, Dünya Malı üçlemesini yapmak. Üçlemenin ilk filmini çekti: ‘Dünya Malı – Eksi Bir’. Film bu hafta vizyonda. İddialı bir oyuncu kadrosu da var filmin: Berk Hakman, Asena Tuğal, Erkan Köse, Serhat Özcan, Altan Erkekli, Turgay Tanülkü ve Uğur Yücel.

İlk film bir intikam öyküsü. Aksiyon macera türündeki filmde ustasının intikamını almaya çalışan Vural’ın macerasını izliyoruz. Vural ustasını hapse attıran Küt Haluk’un yayında çalışmaya başlayarak intikam serüvenine başlar. Fırsat kollar. O fırsatı bulduğu an da planlarını hayata geçirir. Ama istediklerini gerçekleştirmek mafya dünyası içerisinde o kadar da kolay olmayacaktır. Fragmanını buraya bırakıyorum. Türk işi aksiyon filmlerinden. Berk Hakman, Uğur Yücel, Altan Erkekli farklı bir rolle karşımıza çıkıyor. Karar sizin.


KİMSE BÖYLE BİR OLİMPİYAT HAYAL ETMEDİ

ECLIPSE

Ferhat Arıcan, İbrahim Çolak, Nazlı Savranbaşı, Ahmet Önder, Göksu Üçtaş Şanlı, Adem Asil… Onlar İzmir’den 2020 Tokyo Olimpiyatları’na katılmaya hak kazanan beş jimnastikçi. Lakin hayat olağan akmayınca hayallerindeki gibi bir olimpiyat yaşayamıyorlar. Çünkü pandemi her şeyi altüst ediyor.

İki belgeselci İpek Kent, Efe Öztezdoğan işte onların hikayesini anlatıyor ‘Eclipse’ belgeselinde. 43. İstanbul Film Festivali’nde gösterilen film bugün itibariyle vizyonda. Bizde spor belgeselleri çalışırsan, kararlı olursan başarılı olursun düşüncesini aktarır. Lakin ‘Eclipse’ sporcular dahil hepimizin bir toplum içinde yaşadığımızı hatırlatıyor ve bu toplumun şartlarının aslında geleceğimizi nasıl belirlediğini gösteriyor. Görsel olarak gayet özgün olan belgeseli meraklılarına tavsiye ederim.


KEŞKE JOHN WICK’İ İZLESELERDİ

BECKY’NİN GAZABI / The Wrath of Becky

Kötü adamların John Wick’ten öğrenecekleri bir şey var o da hiçbir zaman insanların köpekleriyle uğraşmayın. ‘Becky’nin Gazabı’nda bir kez daha izliyoruz bunu. Bir grup kötü adam onun köpeği Diago’yu kaçırıyor. Sonrası kan gövdeyi götüren bir intikam hikayesi.

Becky zaten yaralı bir ruh ya da kurt demeli. Babası neo Naziler tarafından iki yıl önce öldürülmüş. O da kendini korumanın yollarını öğrenmiş daha doğrusu kendini eğitmiş her türlü saldırıya karşı. Kötü adamlar da onun bamteline basınca film kopuyor!

Matt Angel, Suzanne Coote ikilisinin yönettiği filmin kahramanı Becky oynayan Lulu Wilson. İyi bir intikam öyküsü izlemek isterim diyenlerin aklında olsun.


HAYALDİLER AMA GERÇEK OLDULAR

HAYALİ ARKADAŞLAR /If

Yönetmen John Krasinski’nin yazıp yönettiği hatta görüntü yönetmenliği üstlendiği ve rol aldığı ‘Hayali Arkadaşlar’ çocuklar ve yetişkinlerin bir arada izleyeceği filmlerden. Kadro da sağlam (bu hafta her nasılsa vizyon filmlerinde iyi oyuncu kadrolu filmler var karşımızda): Ryan Reynolds, Cailey Fleming, Phoebe Waller-Bridge, Steve Carell…

Hikayemiz küçük kız çocuğu Bea’nin bir gün insanların hayali arkadaşlarının hayali olmadığını keşfetmesiyle başlıyor. Hepsini görebiliyor. Aslında bu onun özel yeteneği. Lakin insanların büyürken yarattıkları bu hayali arkadaşlar grubunun yardıma ihtiyacı var. Çünkü onların büyütmek için yeni insanlara ihtiyaçları var ve bu yeni insanları bulmak için de Bea’nin yeteneklerini konuşturması gerekiyor. Hollywood standartları içinde, uzaktan ‘Oyuncak Hikayesi’ni hatırlatan hikayesiyle, eğlenceli bir yapım ‘Hayali Arkadaşlar’.


Bİ HUZUR VERMEDİNİZ

ZİYARETÇİLER: BÖLÜM 1 / The Strangers: Chapter 1

Huzuru sevmeyen korku ve gerilim filmleri vardır ya ‘Ziyaretçiler: Bölüm 1’ işte o filmlerden biri. Yönetmen Renny Harlin’in korku üçlemesinin ilk filminde tatile çıkan genç bir çiftin huzurlarının nasıl kaçırıldığını izliyoruz. Çiftimizin yolda arabaları bozuluyor. Onlar da çareyi geceyi şehirden uzakta bir Airbnb evinde geçirmekte buluyorlar. Lakin bu eve ziyarete gelen üç maskeli katil huzurlu bir tatili kabusa çeviriyor.

Madelaine Petsch, Gabriel Basso, Richard Brake’nin rol aldığı film yönetmenin sinemasal yetenekleriyle vasat üstü olmayı başaran bir yapım. Geriyor mu evet! Türü sevenlerin takdirine bırakıyorum filmi.


ALEM-İ CİN 4: AZAP

Alem-i Cin serisi 2018’de başladı, altı yılda da beş film çekildi. Türk işi korku gerilim filmlerinden seriye dönüşme başarısı gösterenlerden. Box Office Türkiye’den baktım, bugüne kadar dört filmi yaklaşık 220 bin kişi izlemiş. Farklı yönetmenler tarafından çekilen serinin son halkasının kamera arkasında Ahmet Arslan var.

Bu sefer hikayemiz kahramanı Aslı. İstanbul’da yaşarken babasının ölüm haberini almasıyla 20 yıldır hiç gitmediği köyüne döner. Çünkü köyde engelli bir kardeşi vardır ve onunla ilgilenmesi gerekmektedir. Ama tabii ki köyün sakladığı bir sır vardır ve bu sır Aslı’ya kabusu yaşatır.


BUNLAR DA VAR

BİRADER /  Shaqow


YETER ARTIK


TOMBUL MOMBUL TAKIMI: SIRT SIRTA / Combat Wombat: Back 2 Back

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.