Dizicinin Rehberi – Aile: Geçmiş, geleceği çalamaz

‘Aile’nin 28. bölümüne, Serenay Sarıkaya’nın canlandırdığı Devin’in riskli gebeliği ve bu konuda alacağı karar damgasını vurdu. Dünya gözüyle tüm isteklerini yerine getiren babaanne Seher Soykan’ın vefatıyla değerli oyuncu Emel Göksu diziye veda etti

Kültür Sanat 17 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Önceki bölümde Soykanların düşmanı İlyas Koruzade tarafından vurulan Devin’in (Serenay Sarıkaya) ve karnındaki bebeğin iyi olduğunu öğrenmiştik. Bu hamleye karşı Soykanların İlyas’ı öldürmesiyle Musa Uzunlar diziye veda etmişti. Devin ve eşi Aslan’ın (Kıvanç Tatlıtuğ) çocuk ismi konusunda tatlı atışmalarıyla açtığımız bölümde çiftin mutluluğu, Devin’in riskli bir gebelik yaşayacağının öğrenilmesiyle kısa sürdü.

Annenin hayatı pahasına bu risk alınmalı mı sorusuyla sınanan çiftimizle birlikte hem karakterlere hem izleyiciye çaresizlik hissi çöktü. Aslan ve Devin’in annesi elbette Devin’i riske atmak istemediler; ancak şaşırdığımız isim, oğlu Aslan’dan başkasını sevemeyen Hülya Soykan (Nur Sürer) oldu. Kendi Aslan’ından bir aslan parçası olsun da ne olursa olsun diye düşünür sandığımız Hülya gerçekten değişmiş. Devin’e olan sevgisini ifade ettiği sahnede gözümüze bir şey kaçmış olabilir.

Geçmişe perde

Bölüm, geçmiş-gelecek çatışmasından geleceği galip çıkardı. Geçmişin prangasının bir illüzyon olduğunu gösteren bu arınma temalı bölüm, karakterlerimiz kadar izleyicide de terapi etkisi yarattı. En güzeli de Cihan (Nejat işler) ve Hülya Soykan’ın barışmasıydı. Malum, Cihan, aile bildiği üst kuşak Soykanların aslında biyolojik ailesini öldüren kişiler olduğunu öğrenince ipleri koparmıştı. Birkaç bölümdür kardeş Soykanlarla bağını tazeleyen Cihan’a bu bölüm ‘annesi’ Hülya da el uzattı. ‘Biyolojik mi seçilmiş mi’ tartışması da bölümün temasına uygun şekilde artık geçmişte kalabilir.

‘Aile’ fotoğrafı

Babaanne Seher Soykan rolüyle Emel Göksu’yu en sık gördüğümüz bölümlerden olmasıyla bu bölümün tadı başkaydı. Ölmeden önce yapılacaklar listesindeki ‘Adana’da bici bici yemek’ maddesiyle izleyiciyi tatlı krizine sokan Seher nine, tüm maddeleri gerçekleştirdikten sonra ardında mutlu bir aile fotoğrafı bırakarak hayata gözlerini huzurla yumdu.

Dizi yansıması:

📌 Hemen fark ettiğimiz bir çakallıktan bahsedelim. Ey Seher nine; hem Devin’in sağlık riskine rağmen yaptığın “torun sevcem” temalı duygu sömürüsü hem de kızına ve gelinine çektirdiklerinin sorumluluğunu anca Hakk’a kavuşma arifesinde alman hoş mu? Pamuk babaanne dediysek de bir yere kadar.

📌 Yıllarca ona taht olan çiftlik yanınca kahrolan Hülya, küllerinden yeniden doğurmak üzere arazisinin peşinde koşuyordu. Bu bölümde, istismara uğrayan ve şiddet gören kadınlar için o arazide yurt yaptırmaya karar vermesi bizleri de en az Cihan kadar duygulandırdı. Adı batasıca merhum kocasının sebep oldukları yüzünden canına kıyan (aynı zamanda Cihan’ın eşi) Serap Koruzade’nin adını yaşatmak için en güzel yol.

📌 Gelenekselliğe önem veren birinden (hatta önem vermeyenlerden de) beklenmedik düşünce biçimiyle meşhur Nedret hala (Ayda Aksel), geçmişte eskort olduğunu öğrendiği müstakbel gelinine destek olduğu için özel alkışı hak etti. Gelinini annesinden isterken yaptığı konuşmayı ise yoldan çevirdiğimiz herkese broşür olarak dağıtmak isteriz: “Ben buraya gelin almaya gelmedim, ben buraya evlat almaya geldim. Sana, bana kızını verir misin diye sormayacağım. Kızına analık etmeme izin verir misin diye soracağım. (…) Gel senle ikimiz onları gökyüzünden, yeryüzünden koruyalım.”

📌 En dokunaklı sahneyse Devin’in terapide içini döktüğü sahneydi: “Çok sevdiğim bir hocam vardı; kadın bir kere şunu sormuştu bana: Kimi kurtarmak için psikolog olmak istiyorsun? Ailemi, demiştim. Ve ailesinden yaralı olan insanları. Çok daha sonra bir şey keşfettim: Önce kendimi kurtarmam gerekiyordu, önce kendim için yaşamam, kendim için bir şeyler yapmam gerekiyordu. Uçakta bile önce kendi kemerini takacaksın ki çocuğunu koruyabilesin.”

Gözden kaçmayan detaylar:

📌 Kültürümüzün (ve dolayısıyla çoğu dizinin) kaynana-gelin-görümce gerginliği pompalamasının aksine ‘Aile’nin, Seher-Hülya-Nedret-Devin dörtlüsündeki kırgınlıkları ve gerginlikleri temizleyerek başka bir iletişim şeklinin mümkün olduğunu göstermesi önemli bir detay. Pek farkında olan yok, ancak bazı anlayışlar ve tutumlar böyle böyle ya yeniden üretilir ya da olumlu yönde baştan yazılır.

📌 Finale yalnızca iki bölüm kala ‘Aile’, konuları oldukça yerinde bir tempoyla ve mantığın izinde toparlıyor. Gözden kaçabilecek detaylar atlanmıyor. Kavuşması veya barışması apar topar son bölüme sıkıştırılan karakterlerin, çözümü oldubittiye getirilen olayların olduğu dizilere kıyasla (final zamanının belli olmasının da verdiği güçle) ‘Aile’de, olay örgüsünü sindire sindire nihayete erdirecekler belli ki.

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım: Ay Yapım
Yapımcı: Kerem Çatay
Yönetmen: Ahmet Katıksız
Senaryo: Hakan Bonomo, Ali Kobanbay
Müzik: Toygar Işıklı
Oyuncular: Kıvanç Tatlıtuğ, Serenay Sarıkaya, Nur Sürer, Ayda Aksel, Nejat İşler, Canan Ergüder, Yüsra Geyik, Umutcan Ütebay, İpek Çiçek, Alper Çankaya, Ali Savaşçı, Abdurrahman Yunusoğlu, Zeynep Yüce,  Şirin Sultan Saldamlı, İpek Tenolcay, Rüçhan Çalışkur, Musa Uzunlar, Emel Göksu

Dizicinin Rehberi – Aile: İntikam artık yemediğimiz bir yemekDizicinin Rehberi – Aile: İntikam artık yemediğimiz bir yemek

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.