Dizicinin Rehberi – Aile: Kim bu tetikçi!

‘Aile’nin  21. bölümde ekran başındakiler de dizidekiler de Kıvanç Tatlıtuğ’un canlandırdığı Aslan Soykan’ı kimin vurdurduğuna odaklandı. Peki kim çıksa beğenirsiniz... Amca İbrahim Soykan!

Kültür Sanat 22 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Geçen hafta Aslan vurulmuşken eşi Devin’i (Serenay Sarıkaya) onun başında perişan halde bırakmıştık. Yeni bölümde Aslan hastaneye götürülürken ailede ve bizlerde bunu kimin yaptırdığına dair beyin fırtınası başladı. Herkesin mimiklerini kontrol edip Aslan’ı vurduranı tahmin etmeye çalışmak sosyal medyada adeta oyun haline geldi.

Ne yalan söyleyelim, Aslan’ı annesi Hülya Soykan’ın (Nur Sürer) vurdurmuş olabileceği de geçti aklımızdan. Sonuçta kendi kızının hapiste kalma süresini uzatmış biri. Devin kontrolü ele alıp emri kimin verdiğini bulmaya soyundu. Olayın gerçekleştiği düğünün kasetinden kimin ne taktığına bakılacağı günde Aslan’ı kim vurmuş ona bakıldı. (Fakir düğün sahiplerinin yüzü güler mi?)

Bana rahatsızlığını söyle, sana katilin kim olduğunu söyleyeyim

İz sürme sonucunda bulunan tetikçinin obsesif kompulsif bozukluk belirtileri gösterdiğinin öğrenilmesi bir ipucu sağladı. Katillerin illa değişik özellikleri, davranış bozukluğu, kendini belli eden tiki olması lazım malum. Bunu normalde klişe diye eleştirebilirdik, ama Devin’in (karakterine boyut kazandıran bir özellik olarak) psikologluğunun devreye girmesini sağladığı için eleştirmeyeceğiz. İşkenceyle ve tehditle adam konuşturma dışında fikir göremediğimiz dizi sektörümüzde psikolojinin kullanılması en azından farklı bir teşebbüs olmuş.

Devin’in psikolog olması kişisel yaşamında etik davranacağı anlamına gelmese de bu kadar fark olması gözümüze çarpıyordu malum. Bu bölümde makas iyice açıldı. Mesleki becerisini katilin psikolojik rahatsızlığından yararlanarak emri vereni öğrenme konusunda kullandı, ardından onu teslim etmek yerine vurdurdu. Psikolog Devin Akın Soykan’ın kaleminden ‘Hanımağalığa Giriş: Bir Yaşam Rehberi’ adlı kişisel gelişim ve kariyer yönetimi kitabı yakında raflarda.

Bölümü Aslan’ı vurduranın amca İbrahim Soykan (Levent Ülgen) olduğunu öğrenerek bitirdik. Zamanında İbrahim’in, yeğeni Aslan’a düğün hediyesi olarak verdiği silahı hatırlayarak da sahneyi kapattık: Çehov’un silahı sonunda patladı.

Dizi yansıması

* Aslan’ı kimin vurdurduğuna dair merak unsuru bu bölümün taşıyıcısı olmuşsa da bölümde yürekleri ısıtan unsur düşmanların birliğiydi. Devin ve kayınvalide Hülya Soykan (Nur Sürer) ilk kez birlik olurken Hülya ve Nedret Soykan (Ayda Aksel) ilk kez dertleşti. Böyle böyle buzlar eriyebilir.

* İbrahim Soykan giderayak dokunaklı sahnelere imza attı. Diyabetik komaya girdikten sonra iyileşse de bacaklarının ve bir kolunun tutmayacağını öğrendiğinde sarf ettiği sözleri anımsayalım: “Bir tek bu elim tutuyor. Niye? Bugüne kadar canına kıydığım ne kadar mazlum varsa hep bu elimle bastım tetiğe. Bir tek bu elimi sağlam bıraktı Yaradan; bu elime baktıkça o kıydığım mazlumların çığlıklarını duyayım diye.” Aslan ona silahı vererek bir nevi bu manevi acısına son vermesini sağladı. (Bunu olumlamak için değil, olay örgüsü incelemesi için yazıyoruz elbette.)

Gözden kaçmayan detaylar:

* Nedret Soykan (Ayda Aksel) gençken onu terk eden İlyas’a hesap sorduğunda İlyas, Nedret’i yine Nedret’in ailesinden korumak için terk ettiğini açıkladı. Bunun üzerine Nedret’in ayrı kalmaktansa öldürülmeyi tercih edeceğini söylemesi çok talihsizdi. Namus derdine onca kadının hâlâ babası, abisi, akrabaları tarafından öldürüldüğü ülkemizde, bir kadın karakterin sevdası için her şeyi göze alması üzerinden duygusallık yaratılması diziye yakışmadı.

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım: Ay Yapım
Yapımcı: Kerem Çatay
Yönetmen: Gökçen Usta
Senaryo: Hakan Bonomo, Ali Kobanbay
Müzik: Toygar Işıklı
Oyuncular: Kıvanç Tatlıtuğ, Serenay Sarıkaya, Nur Sürer, Musa Uzunlar, Levent Ülgen, Emel Göksu, Nejat İşler, Canan Ergüder, Ayda Aksel, Selin Şekerci, Yüsra Geyik, İpek Tenolcay, Umutcan Ütebay, Mine Kılıç, Nurcan Eren, Alper Çankaya

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.