Dizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: Dayanışma yaşatır

Show TV’de dün akşam 35. bölümü yayınlanan ‘Kızılcık Şerbeti’nde Nursema üzerinden kadın dayanışmasına vurgu yapılırken Kıvılcım bir eğitimci olarak okullardaki akran zorbalığını anlattı.

Kültür Sanat 21 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Geçen hafta Ünallar, sanatsever Ertuğrul’un (Kayra Şenocak) evinde, kızları Nursema’yı (Ceren Yalazoğlu) camdan iten eski kocasının ailesiyle karşılaşmıştı. Yeni bölümü bu kritik sahnenin devamından, baba Abdullah Ünal’ın (Settar Tanrıöğen) kızına yapılanları Ertuğrul’a anlatmasıyla açıyoruz.

Sahnenin gerilimi, Nursema’nın tetiklenmesiyle ilerleyen dakikalarda zirve yapar. Neticede ona hayatının en korkunç olayını yaşatan, zorla evlendirildiği eski kocası İbrahim’le (Berkay Akdemir) karşılaşmıştır. Üstüne Nursema’nın geçirdiği krizle birlikte (eski) favori çiftimiz birbirine kenetlenecek diye ufaktan umutlanırız. Ancak ilerleyen sahnelerde Umut (Serkan Tınmaz), sinirleri bozulduğu için İbrahim konusunun bir daha açılmamasını ister. Sinir bozukluğundan fazlasını yaşayan Nursema, içini hayat arkadaşına dökemeyecektir yani. Nursema camdan itilirken senin gelecekteki psikolojini düşünemediği için kusura bakma Umut.

Kadın kadının yurdudur

Ertuğrul, İbrahim’le evlenmek üzere olan kızının geleceğinden kaygılanıp olayı birinci ağızdan dinlemek ister. Nursema bu travmatik olayı kafasında tekrar yaşamak istemese de söz konusu bir başka kadın olunca olan biteni bir de Ertuğrul’a anlatır. Nursema’yla birlikte bizim de boğazımız düğümlenir, Ertuğrul’la birlikte öfkemiz depreşir. Sahne en çok da benzer olaylar yaşamış insanlara yalnız olmadıklarını hissettirir, cesaret verir.

Mihri’nin, Nursema’nın hırsa kapılıp yalan söylediğini düşünmesi ‘kadın kadının kurdudur’ refleksini hatırlatsa da Nursema’nın dayanışmacı ruhu sayesinde tek bir harf değişimiyle başka bir düşünce biçiminin ve dünyanın mümkün olduğunu hatırlarız.

Akran zorbalığı

Geçen bölüm, müdiresi olduğu okul el değiştirince istifa eden Kıvılcım bu bölüm televizyonda eğitim programına başlar. Deneme çekiminde okullardaki en büyük sorunlardan biri olan akran zorbalığına değinir. Zorbalığın temel sebeplerinden birinin kıskançlık olduğunu, ayrıca çocukların ebeveynlerinden gördüklerini taklit ettiğini söyler. (Bu vesileyle ödül-cezadan ziyade sorunu tespit edip ona yönelik çalışmanın önemini vurgulayan ekolleri hatırlayalım bizler de.)

Gelişme kısmı nispeten sakin geçen bölümün sonunda Nursema, genç kadını korumak için İbrahim’in Mihri’yi götürdüğü yere gider. Böylelikle bölümü yine gerilimle ve İbrahim’in yapabileceklerinden korkar halde bitiririz.

Dizi yansıması:

* Kıvılcım’ın kendisinden özür dileyen Fatih’i affettiğini söylemesi izleyiciyi epey kızdırdı. Kimisi de Kıvılcım’la Doğa’nın başka bir planı olduğunu düşünüp umutlandı.

* Ünallara, İbrahim’in yaptıklarından sonra onu neden dava etmediklerini soran Ertuğrul, sonrasında Ömer’in ceza olarak İbrahim’i inşaattan atmasına şaşırır. Ceza kesmesi gerekenlerin biz değil de hukuk olduğunu hatırlatmaya gerek görmesi bile içler acısıdır. Zira dava açılıp olay hukuka taşınsaydı bile hak mı yerini bulurdu nüfuz mu diye düşünürüz.

* Zorbalık dendiğinde fiziksel şiddet veya derin yaralar açan psikolojik şiddet geliyor akıllara. Oysa, Kıvılcım’ın küçükken arkadaşları tarafından dışlandığını anlatmasından da görebildiğimiz gibi zorbalığın da farklı türleri ve seviyeleri var.

* Umut’un, eşi Nursema’nın planlarına ve görüştüğü kişilere karışmaması Ünalları rahatsız ettiği gibi, Nursema’dan hoşlanan Ertuğrul’u da rahatsız eder. Aile içi şiddet gibi konularda “çiftlerin arasına girilmez” diyerek üç maymunu oynayan toplumumuzun, konu iki tarafın da medenice geçinmesi olduğunda korkunç bir şey yaşanmış gibi davranmasına bir örnek gördük.

Gözden kaçmayan detaylar:

* Pembe’ye ekseriyetle sinir olsak da bu bölüm türbeye gidip çaresizce dua etmesi, onun da kırılgan bir yanı olduğunu hatırlattı. Bu yanını daha çok gördüğümüz sahneler yazılırsa Pembe tek boyutlu bir karakter olmaktan çıkar, dizinin de seyir keyfi artar.

* Dizi seküler ve mütedeyyin mahalleler ayrımından beslenen temasını yavan bırakmayıp başka toplumsal olaylara da parmak basıyor. Geçen bölümde voleybol takımımıza yapılan göndermeden sonra bu bölüm akran zorbalığına değinildi. Bu sahneler birkaç dakikalığına, detayda kalan olaylarmış gibi verildiğinden hem anlatının tadı kaçmıyor hem mesaj yerine ulaşıyor. Konuların birbirini tekrar ettiği bir dönemde ilaç gibi gelen bu sahneler umuyoruz ki devam eder.

36. bölüm fragmanı

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım:  Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: “Ketche” Hakan Kırvavaç
Senaryo: Melis Civelek, Zeynep Gür
Oyuncular: Evrim Alasya, Barış Kılıç, Settar Tanrıöğen, Sıla Türkoğlu, Sibel Taşçıoğlu, Doğukan Güngör, Müjde Uzman, Aliye Uzunatağan, Feyza Civelek, Ceren Yalazoğlu, Serkan Tınmaz, Emrah Altıntoprak, Kayra Şenocak, Selin Türkmen, Yiğit Kirazcı, Rahimcan Kapkap, Gizem Yanık, Bahtiyar Memili, Ebru Destan

Dizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: ‘Şerbo’nun SultanlarıDizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: ‘Şerbo’nun Sultanları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.