Dizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: Küçük sürprizler

‘Kızılcık Şerbeti’ dün Show TV’de yayınlanan 41. bölümünde izleyiciye şu kış günlerindeki yoksulluğu iyice hatırlatırken Farah Zeynep Abdullah’ın konuk oyuncu olduğu sahneler bolca konuşuldu.

Kültür Sanat 2 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Geçen hafta Ünal ailesinden Ömer’in (Barış Kılıç) yıllardır ölü bildiği ikizi aniden karşısına çıkmıştı, biz de ekrandan “selamun kavlen” diye nefeslerimizi tutarak hayal olup olmadığı konusunda fikirler yürütmüştük. Yeni bölümde öğrendik ki ikiz Bekir (o da Barış Kılıç) meğer zamanında zorla içine düştüğü evlilikten kurtulmak için kendini ölü göstermiş. Yanlış duymadınız. Bu gerekçeden aldığımız güçle, biz hâlâ Bekir’in gerçek olmadığını, Ömer’in beynindeki baloncuğun birtakım işler çevirdiğini düşünüyoruz.

Bir Kıvılcım yeter

Geçen bölümde zorla evlendirilmek istenen bir genç kız Kıvılcım’a (Evrim Alasya) ulaşmıştı. Kıvılcım bu bölüm genç kızı programında canlı yayına çıkardı. Açıkçası, işler gündüz kuşağındaki reyting amaçlı acı sömürüsü rezilliğine mi dönecek diye düşünürken konu güzel bir mesajla toparlandı. Ekip, aileyi bu evlilikten vazgeçirip kızlarını okutmaya ikna ederken beyefendi mütedeyyinimiz Ertuğrul (Kayra Şenocak) canlı yayında burs vereceğini açıkladı. Önceki bölümde Ertuğrul’un “Sen karışmazsan ben karışmazsam bu insanlara kim yardım edecek?” dediği gibi, değişim için bizler de bir ‘kıvılcım’ olabiliriz. Oyunda Ömer’in canı gittikçe azalırken Ertuğrul, beceri kilitlerinin açılmasıyla her bölüm seviye atlıyor.

Rayına oturmayan ilişkiler

Umut-Nursema çifti (Serkan Tınmaz, Ceren Yalazoğlu) üzerinden ekonomiye çekilen dikkat bu bölüm de devam etti. Nursema’nın geçen haftadan yakalandığı fakirlik hastalığı bronşite dönüştü, fakir ama gururlu Umut hâlâ kaloriferi yakmadı. Başlarda yaşam tarzlarıyla, sonra da aile müdahalesiyle sınanan çiftimizi şimdi de ekonomiyle sınamaları toplumsal mesaj olarak gerekli; ancak dikiş tutturamamalarından ötürü çiftin uyumu gitmek, seyir zevki bitmek üzere.

Dizinin genel olarak seyir zevkini düşüren bir konu da herkesin usandığı, her anlamda birbirinin zıddı olan platonik âşıklar. Bu haftayı Abdullah (Settar Tanrıöğen) ve Alev (Müjde Uzman) arasındaki bu çekimi Ünalların büyük oğlunun anlamasıyla bitirdik. Fragmandan anladığımız kadarıyla bu konu önümüzdeki hafta da tadımızı kaçıracak.

Dizi yansıması:

* Bölümün en çok konuşulanı konuk oyuncu olarak gelen Farah Zeynep Abdullah ve canlandırdığı Dilruba karakterinin kısa sahneleri oldu. Hafız Dilruba hasret giderme buluşmasını sohbet saatine çevirmesiyle, tebliğ yapacağım derken Doğa’yı iyice soğutmasıyla tartışma yaratan ancak renkli kareler kattı bölüme. Sosyal medyada oyuncunun karakteri yansıtışı kimilerince donuk bulundu. Başka bir dünyadanmış hissi veren bir ses tonunu ve mimikleri bilinçli şekilde komedi unsuru olarak kullandığını düşünenlerse oyuncuyu övdü. Hafız Dilruba’nın “Amerika’da kardeşlerimizle sohbetler ediyoruz” demesi malum topluluklara bir gönderme midir, onu da size bırakıyoruz.

* Gönderme olduğu kesin olansa, nişanlısının Alev’e “Türkiye’deki en çok izlenen diziyi bilmiyor musun?” diyerek ‘Kızılcık Şerbeti’ni ima ettiği sahneydi. Gülse Birsel’in kalemiyle ‘Avrupa Yakası’nda sıkça rastladığımız, yabancı yapımları takip edenlerin de pek sevdiği (misal ‘Community’de sıkça rastlanan) bu ‘meta referanslar’ veya dördüncü duvarı yıkmalar izleyiciyi yapımın içine çekmenin güzel bir yolu.

Gözden kaçmayan detaylar:

* Dizide her bölüm farklı toplumsal konulara değinilip mesajlar verilmesi ‘Kızılcık Şerbeti’ni ayıran en önemli ögelerden. Fakat özellikle ekonomik sıkıntılara bu kadar yer verilirken Ünalların sermayesinin kaynağına, sermayenin el değiştirdiği gerçeğine ve bu hayat standardını sağlamak için gereken ilişki ağlarına bir iki replikle de olsa neden değinilmiyor? Asıl gözden kaçan bu bizce.

* Senaryo birkaç bölümdür topa tutuluyor. Pek güzel kazanan Alev’in hem tek çalışanı hem en yakın arkadaşı Umut’a 15 bin lira maaş vermesi, sağlık söz konusu olmasına rağmen Nursema’nın aile hastanesine gitmemesi bir yana, güya tasarruf eden çiftin evdeki tüm lambaları hep yanıyor, elektrikli sobanın faturaya yansımayacağı düşünülüyor, Umut sürekli dışarıdan bir şeyler alıyor. Böyle boşluklardan ötürü senaryo özensizleşmeye başladı. Bu bölüm bir de sevdiği erkek onu terk etmesin diye hamilelik yalanı söyleyen kadın klişesiyle karşılaştık. Üstüne Bekir de hayal değil gerçek çıkarsa düşüş kaçınılmaz. Senaryodaki bu değişim, aynı senaristlerin Show TV’de yayınlanacak yeni diziye yoğunlaşmalarına bağlansa da biz toparlanması için gözden kaçanları göz önüne getirmeye devam edelim.

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım:  Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: “Ketche” Hakan Kırvavaç
Senaryo: Melis Civelek, Zeynep Gür
Müzik: Ece Ölçer, Serkan Ölçer
Oyuncular: Evrim Alasya, Barış Kılıç, Settar Tanrıöğen, Aliye Uzunatağan, Sibel Taşçıoğlu, Sıla Türkoğlu, Müjde Uzman, Ceren Yalazoğlu, Doğukan Güngör, Feyza Civelek, Serkan Tınmaz, Emrah Altıntoprak, Kayra Şenocak, Selin Türkmen, Yiğit Kirazcı, Rahimcan Kapkap, Gizem Yanık, Bahtiyar Memili, Ebru Destan, Farah Zeynep Abdullah

Dizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: Eğitimcinin eliDizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: Eğitimcinin eli

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.