Dizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: Minyatür Türkiye

Uzun bir yılbaşı molası vererek sevenlerini özleten ‘Kızılcık Şerbeti’nin 46. bölümünde Pembe ve gelini Doğa arasında iktidar savaşı başlarken gündemden düşmeyen kara para aklama ve ünlülerin banka fonu meselelerine gönderme yapıldı.

Kültür Sanat 13 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Birkaç bölümdür Ünallar ve Arslanların gündemi alkolsüz kolonya yerine iki ailenin çapraz üyeleri Alev ve Abdullah’ın (Müjde Uzman, Settar Tanrıöğen) ilişkisi malum. Abdullah’ın eşi Pembe (Sibel Taşçıoğlu) intikam namlusunu yanlış yere, Alev’le yakınlıklarından ötürü gelini Doğa’ya ve damadı Umut’a (Sıla Türkoğlu, Serkan Tınmaz) yöneltmişti. Doğa’ysa gördüğü muamelelerden bıkıp Pembe’yle dayanışmayı bırakmış, teyzesi Alev’in yanında yer almaya karar vermişti. Yeni bölümde Ünal evi, başkanlık seçimi kampanyalarını başlatan Doğa ve Pembe’nin gövde gösterileriyle, seçmen toplama taktikleriyle doldu.

Kısa yol zenginleri

Güzellik salonu şubesini sonunda açan Umut ve Nursema (Ceren Yalazoğlu) çiftimiz, Dilan-Engin Polat’la başlayıp başka sosyal medya ünlüleriyle patlama yaşayan meşhur skandal ‘güzellik salonu üzerinden kara para aklama’ ağına artık tamamen düştü. Dizide ayrıca bankalar aracılığıyla çevresi geniş kişilere yapılan ‘gizli fon’ tekliflerine değinilerek medyada ‘Terim fonu’ olarak bilinen ve birçok kişinin adının karıştığı olaya gönderme yapıldı. Zaten bu tür göndermelerle meşhur dizide ev içi entrikaları bile ‘iktidar savaşı, koltuk kavgası’ gibi okumaya başladığımıza göre ya biz gündeme aşırı maruziyet hastalığına yakalandık ya da dizilerimiz ülkemizin simülasyonu.

Bölümü, dizideki tüm Pokemonları ele geçirmeye çalışan Roket Takımı Pembe ve Rüzgar’ın (Yiğit Kirazcı) el artırmasıyla bitirdik. Telefonuna sızdıkları Alev’i, Pembe’yi sürekli arayarak taciz ve tehdit ediyor gibi göstererek şikâyet ettiler; Alev nezarete düştü.

Dizi yansıması:

📌 Kara para, gizli fonlar derken dizinin kulağa küpe olacak mesajı sevimsiz Fatih’ten geldi: “Kısa yoldan, hızlıca para kazanılan hiçbir işin sonu iyi değildir.” Sana katılacağımız hiç aklımıza gelmezdi Fatih. Ünalgil olarak denk geldiğiniz sosyopolitik dönemden ve ne tür ahbap çavuş ilişkileriyle zengin olduğunuzdan da bahsetmek ister misin?

📌 En konuşulan sahnelerden biri tesettür tarzları odaklıydı. Gençlerimizden Mihri (Gizem Yanık), hoşlandığı Metehan (Rahimcan Kapkap) beğensin diye başörtüsünü farklı bağlayıp daha süslü giyindi. Ardından babası Ertuğrul’la (Kayra Şenocak) büyük gerilim yaşadı. Ertuğrul, kızının tercihlerine çok sert bir dille karşı çıkarak genç bir kadın olan Mihri’nin iradesini ezip geçtiği için eleştirildi. Yanı sıra Mihri’nin bu seçimini güzellik sektörünün her kesimden kadını kıstırması olarak da okuyabiliriz. Ertuğrul’un bu tavrını zorbalık olarak değerlendirmek elbette çok yerinde. Öte yandan Ertuğrul’un örtünme şekline dair söyledikleri başka bir bağlamda kullanılsaydı, farklı bağlayış biçimlerinin siyasi sembol haline gelmesine, dolayısıyla dinin sömürüye açık hale gelmesine çok güzel bir eleştiri olarak da okunabilirdi.

📌 Gelelim ev içi cephelere. Sosyal medya denen kocaman jüri bu bölüm Doğa’yı haşladı. Doğa’nın ‘evin hanımı’ statüsü için kavga etmesi, kayınvalidesi Pembe’yi de hassas noktası olan Alev’den vurmaya çalışması onu haklıyken haksız konuma düşürdü.

📌 Fakat Pembe’ye olan kızgınlık da dip dalgadan devam ediyor. Mağdur edilince dayanıştığımız Pembe bu olaylardan duygu sömürüsü dozunu artırarak çıkıp alakasız durumlarda bile o kadar çok mağduriyet devşirmeye başladı ki (gerçek kişi ve kurumlarla ilgisi olmayan, diyelim) bazı kesimleri çok iyi temsil ediyor. Bu sebeple Doğa’yı da tamamen haksız bulamıyoruz.

📌 Alev ve Abdullah dışında kimsenin bu ilişkiyi onaylamaması iki aileyi birbirine yaklaştırabilirdi; Pembe, Alev’in ailesini yanına çekebilirdi. ‘Yalan Rüzgarı’, ‘Dallas’, ‘Rosalinda’, ‘Dedikoducu Kız’ gibi dizilerle büyümüş farklı kuşaklar olduğumuz için bu entrika ittifakı nasıl gözden kaçtı aklımız almıyor.

Gözden kaçmayan detaylar:

📌 Önceki yazımızda dizi yaşam tarzlarına dair çatışmaları, gündemi, toplumsal temayı iyice bırakıp klasik bir pembe diziye dönecek diye endişelenmiştik. Zira Doğa ve Pembe arasındaki gelin-kaynana çatışması klişesi, Pembe’nin Alev’i nezarete attırması derken fragmandan bir ‘Yasak Elma’ havası almıştık. Fakat bu bölümde endişelerimiz Doğa-Pembe cephesinde kaldı. Diğer karakterler üzerinden diziyi farklı kılan ögeleri işlemeye devam ediyorlar. Entrika bir dizinin devam etmesi için en kolay yol; bu yolla ünlenmeyi tercih etmemiş ‘Kızılcık Şerbeti’ni böyle bir vasatlığa çekmedikleri için şimdilik sevindik. Darısı ileriki bölümlerin başına.

Yeni bölüm fragmanı

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım: Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: “Ketche” Hakan Kırvavaç
Senaryo: Melis Civelek, Zeynep Gür
Müzik: Ece Ölçer, Serkan Ölçer
Oyuncular: Evrim Alasya, Barış Kılıç, Settar Tanrıöğen, Aliye Uzunatağan, Sibel Taşçıoğlu, Sıla Türkoğlu, Müjde Uzman, Ceren Yalazoğlu, Doğukan Güngör, Feyza Civelek, Serkan Tınmaz, Emrah Altıntoprak, Kayra Şenocak, Selin Türkmen, Yiğit Kirazcı, Rahimcan Kapkap, Gizem Yanık, Bahtiyar Memili, Özge Özacar

Dizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: Entrika, yılbaşı, Ajda Pekkan ve DubaiDizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: Entrika, yılbaşı, Ajda Pekkan ve Dubai

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.