Duman’dan 11 yıl sonra ince siyasi mesaj

Geçen hafta yeni albümleri 'Darmaduman'ın gelişini müjdeleyen Duman iki tekli birden yayınladı. 'Nerde Benim Kafam' ve 'Kufi' adlı şarkılar yayınlanır yayınlanmaz büyük ilgi gördü, sözleriyle de dikkat çekti.

Kültür Sanat 25 Haziran 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Hasret bitiyor. Duman 11 yıllık aranın ardından yeni albümünü yayınlamak üzere. Albümün çıkış tarihi henüz açıklanmasa da iki şarkı yayınlandı. ‘Nerde Benim Kafam’ ve ‘Kufi’ adını taşıyan şarkılar tüm dijital platformlarda yerini aldı. Grubun artık klasikleşen tarzını yansıtan şarkıları dinleyicileri heyecanla karşıladı. Şarkıların melodileri kadar sözleri de dikkat çekti. Gezi Parkı eylemlerinde yayınladıkları ‘Eyvallah’ bestesiyle o dönemin simge şarkısına imza atan Duman ‘Kufi’de de politik gönderme yapıyor.

Duman’dan ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’ sözüne gönderme

‘Darmaduman’ albümünde yer alan ‘Kufi’ şarkısında Cumhurbaşkanlığı Referandumu’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediği ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’ sözünün yanı sıra sosyal medyadaki trollere de göndermeler var. Duman’ın 16 şarkıdan oluşacağı açıklanan yeni albümünde yer alan iki şarkı 24 saat dolmadan on binlerce kez dinlendi, sosyal medya platformlarından paylaşıldı.

“Biz bu kafalara gelemedik abi / Bu gösteri kallavi / Aktörleri daha iyi / Bu aktroller daha iyi” sözleriyle dikkat çeken şarkı kısa sürede sosyal medya kullanıcıları tarafından da paylaşılmaya başlandı. Şarkının çok paylaşılan diğer sözleriyse şöyle: “Ben bu gezegene inemedim abi / Gökyüzü masmavi
Yıldızlar daha iyi / Bu yıldızlar daha iyi / Üsküdar’ı yine geçemedik abi / Bu atlar çok hain”

Duman çeyrek yüzyılı geride bırakıyor

Türkiye’nin en çok dinlenen gruplarından olan ve sahnede 25. yıllarını kutlayan Duman yeni albümünün çıkış tarihini açıklamasa da bekleyişin uzun sürmeyeceği tahmin ediliyor. 11 yıldır bu anı bekleyen grubun dinleyicileri iyimser. Kayıtları tamamlanan albüm için daha fazla beklemeyecekleri görüşündeler. İsmi henüz açıklanmayan albümün yaz aylarında yayınlanması bekleniyor.

1999 yılında yayınladıkları ‘Eski Köprünün Altı’ albümüyle ismini duyuran Duman 2002 çıkışlı ‘Belki Alışmam Lazım’ ile deyim yerindeyse büyük patlama yaptı. Albümde yer alan Sezen Aksu coverı ‘Her Şeyi Yak’ Spotify verilerine göre Türkiye’de tüm zamanların en çok dinlenen şarkıları arasında. Kaan Tangöze, Ari Barokas ve Batuhan Mutlugil’den oluşan grup 90’ların popüler grunge’ından etkilendi.

Coldplay'in en ham, en acemi hali artık 19 yaşındaColdplay’in en ham, en acemi hali artık 19 yaşında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.