Antepli ‘Güccük Pirens’le tanıştınız mı?
23 Nisan tarihi 1995'ten bu yana Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü olarak kutlanıyor. Bu özel gün için derlenen rapor ülkelerin haftalık kitap okuma sürelerini ve ne tür eserleri okuduklarını ortaya koydu. Türkiye en çok kitap okuyan ülkeler listesinde 18. sırada. Birinci ise Hindistan.
İngiltere merkezli Dünya Kültürü Puan Endeksi’nden derlenen verilere göre en çok kitap okuyan ülkeler belli oldu. Hindistan’ın zirvede yer aldığı listede Türkiye de ilk 20’de. İlk 10’da yer alan ülkelerde Asya ön planda. Hindistan’ın yanı sıra Asya’dan Tayland ve Çin en yüksek kitap okuma oranlarına sahip ülkeler. Türkler haftada yaklaşık altı saat kitap okuyor.
23 Nisan’ın, Miguel de Cervantes ve William Shakespeare gibi iki önemli yazarın ölüm tarihi olması nedeniyle UNESCO’nun bugünü Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü olarak ilân etmesi üzerine her yıl kitap okuma raporu da kamuoyu ile paylaşılıyor. Dünya Kitap Günü, 100’den fazla ülkede kitap okuma alışkanlığının kazandırılması ve çocukların kitaplarla tanıştırılması amacıyla 28 senedir kutlanıyor. Ayrıca UNESCO, her yıl yeni bir Dünya Kitap Başkenti belirliyor. 2023’ün şanslısı Gana’nın başkenti Akra.
Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü çerçevesinde hazırlanan rapora göre listenin zirvesinde yer alan Hindistan’da haftalık ortalama 10 saat 42 dakika kitap okunuyor. İkinci sıradaki Tayland’da bu süre 9 saat 24 dakika; üçüncü sıradaki Çin’de ise haftada 8 saat. İnsanların bir hafta boyunca okumaya harcadığı ortalama zamanı esas alınarak hazırlanan listede Türkiye 18. sırada. Haftalık kitap okuma süremiz ise 5 saat 54 dakika. Bu süre Çekya’da 7 saat 24 dakika, İsveç’te 7 saat 6 dakika, Fransa’da 6 saat 54 dakika ve Macaristan’da ise 6 saat 48 dakika.
ABD merkezli editörlük şirketi Global English Editing’in verilerine göre, dünyadaki okuyucuların yüzde 66’sı basılı kitapları tercih ediyor. Dünyada en çok okunan kitapların başında ise Kur’an-ı Kerim ve İncil geliyor. Çin’in lideri Mao Zedong’un beyanlarından derlenen ‘Başkan Mao’dan Seçme Sözler’ de en popüler kitaplar listesinde üçüncü sırada yer alıyor. Miguel de Cervantes’in ‘Don Kişot’ romanı ile J. K. Rowling’in ‘Harry Potter” serisi de dünyada en çok okunan eserler arasında.
Dünyanın en çok okunan diğer kitapları Charles Dickens’ın ‘İki Şehrin Hikayesi’, J.R.R. Tolkien’in ‘Yüzüklerin Efendisi’ üçlemesi, Antoine de Saint-Exupery’nin ‘Küçük Prens’, Lewis Carroll’ın ‘Alice Harikalar Diyarında’ ile Agatha Christie’nin ’10 Küçük Zenci’ eserleri şeklinde sıralanıyor.
İngiliz polisi, ‘Yüzüklerin Efendisi’ ve ‘1984’ okumayı terör tehdidi olarak etiketlemiş