Antepli ‘Güccük Pirens’le tanıştınız mı?

Dünyanın en çok satan kitaplarından 'Küçük Prens' Antep ağzına uyarlandı, 'Güccük Pirens' oldu. Daha önce Lazca, Hemşince ve Denizli Tavas-Acıpayam ağzına da uyarlanan kitabı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gazikültür A.Ş. yayımlandı.

Kültür Sanat 16 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Kitabı Dr. Filiz Mete ve Muhammed Şerbetçi Antep ağzına uyarladı. 

Antoine de Saint-Exupéry imzalı ‘Küçük Prens’in yayınlanmasının üzerinden geçen 80 yıl geçti. Kitap bugüne kadar 382 farklı dil ve lehçeye çevrildi, 150 milyondan fazla kopya, binlerce baskı ve yüzlerce çeviri satışıyla İncil’den sonra dünyanın en çok satan kitabı oldu.

Ve bu yolculuğunun artık yeni bir durağı var. ‘Küçük Prens’ Antep ağzına uyarlandı, ‘Güccük Pirens’ oldu. Üstelik aşina olunan görünümünden epey farklı. Kitaptaki anlatıcı Küçük Prens de Gaziantep’in yöresel kıyafetleriyle resmedilmiş. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gazikültür A.Ş.’nin yayımladığı kitabı Dr. Filiz Mete ve Muhammed Şerbetçi Antep ağzına uyarladı.

Kaybolan dilleri Küçük Prens kurtarsın

Ne gerek vardı sorusu, sizin de aklınıza geldiyse yanıtı yayıncı versin: “Küçük Prens’i ‘Güccük Pirens’ adıyla Antep ağzına aktarılmış olarak yayımladık .Böylece iki amacımızı da gerçekleştirmiş oluyoruz. Çocuklarımızın hayal gücünü arttırmak ve Antep Ağzı’nı gelecek kuşaklarımıza aktarmak.”

Antep ağzıyla konuşan Küçük Prens sizi şaşırtmasın. Daha önce Denizli Tavas-Acıpayam ağzına, Lazcaya, Kürtçeye, Hemşinceye ve Ladino diline de çevrilmişti. Yayıncıların da ortak bir amacı var. Kaybolan dil, lehçe ve ağızları dünyanın en meşhur kitaplarından biri aracılığıyla gelecek nesillere aktarmak.

112 sayfalık ‘Güccük Prens’ kapağı.

Yürütülen çalışma hakkında açıklamada bulunan Gazikültür Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Tanrıöver kitabın çocukların beğenisini topladığını ama asıl hedef kitlesinin yetişkinler olduğunu söylüyor:

“Kitapta yaratılan hikaye ve karakter tüm dünyanın en çok sevdiği edebiyat yapıtlarından biri olmayı başarmış. Yazarın ortaya koyduğu dünya temelde sevginin etrafında şekillenen pek çok duyguyu beslemekte ve yeniden var etmekte. Gazi şehrimizin temel direklerinden Antep ağzını muhafaza etmek ve gelecek nesillerle buluşturmak zorundayız. Bu düşünce ile Gazikültür olarak Antep ağzı çalışmalarımızı artırdık. Beş ciltlik Gaziantep’te Söylenen Deyimler ve Atasözleri ve Gaziantep kültürünü anlatan hikayelerden oluşan Anteplice Şirin Hanekler kitabını yayımladık. Son olarak dünyaca ünlü bir kitap olan Küçük Prens’i Antep ağzına aktararak Antep ağzını daha geniş kitlelere duyurmaya gayret ettik.”

Antepli Küçük Prens’le tanışmak isteyenler kitaba Panorama 25 Aralık Müzesi, Gaziantep Zeugma Müzesi ve Arkeoloji Müzesi, Gazikültür mağazalarında, Türkiye çapında seçkin kitapçılarda, Gazikültür’ün internet sitesi “magazagaziantep.com” ve kitap satışı yapan internet sitelerinden ulaşabilir.

Dünya en çok 'Küçük Prens'i okuyor: 382 dile çevrildiDünya en çok ‘Küçük Prens’i okuyor: 382 dile çevrildi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.