Bilet saklamak bir gelenekmiş: Düzce’deki antik kentte iki bin yıllık tiyatro bileti bulundu

Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde süren kazılarda iki bin yıllık tiyatro bileti bulundu. 2.3 cm çapındaki tiyatro biletinde, bilet sahibinin antik tiyatroda hangi koltuğa oturacağına dair işaret de var.

Arkeoloji 2 Aralık 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Düzce’deki Prusias Ad Hypium Antik Kenti’nde yapılan kazılarda daha önce Medusa heykel başı, Büyük İskender’e ait heykel başı, Apollon heykeli, aslanlı mozaik, antik tiyatronun sahne binasını yaptıran M. Iulius Proklos’a ait olduğu düşünülen portre büst bulunmuştu.

Tarihi MÖ 3. yüzyıla uzanan antik kentteki kazı çalışmaları, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle Düzce Belediyesi’nin katkılarıyla Konuralp Müze Müdürlüğü başkanlığınca sürdürülüyor. Kazı çalışmalarda son olarak Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen pişmiş topraktan yapılmış tiyatro bileti, Afrodit betimlemeli heykelcik ve Thyrsus figürü bulundu.

İki bin yıllık biletin üstünde gül motifi bulunuyor.

Roma’da da tiyatroya bilet kesilirdi

Konuralp Müze Müdürü İhsan Aslan eserlerin iki gün önce bulunduğunu anlatıp bu tarihi tiyatro biletiyle ilgili bilgi verdi: “İlk eserimiz tiyatro bileti, çapı 2,3 cm kalınlığı 0,3 cm olan bu tiyatro biletinin ön yüzünde siyah firniş üstünde kazıma tekniğinde bitkisel (gül) motif işlendiği, arka yüzeyinde oturma sıra alanı işareti görülüyor.

Pişmiş topraktan yapılmış yuvarlak para formundaki tiyatro bileti Erken Roma döneminde burada oyunların oynandığını ve oyunlarda bilet kesildiğini gösteriyor.”

Diğer buluntularla ilgili olarak da Aslan “Yine bir Afrodit heykelciği ile karşılaştık. Arles tipindeki gibi vücut alt bölümünün bir himationla sarılı, himationun göbek bölgesinde tomarlanarak sol eli ile giysisini tuttuğu görülmektedir. En büyük buluntumuz ise Thyrsus; antik Yunan ve Roma mitolojisinde özellikle şarap ve eğlence tanrısı Dionysos ile ilişkilendirilen sembolik bir rezene dalından asanın baş kısmı” dedi.

Eserler bozulmamış halde bulundu

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, antik kentte yaptığı açıklamada kentin 2 bin 300 yıllık geçmişini kalıcı olarak geleceğe aktarmada büyük adımı attıklarını söyledi.  Özlü, çalışmalarla tiyatro alanının yaklaşık yüzde 80’inin gün ışığına kavuştuğunu aktararak “Hem bulunduğumuz coğrafya çevresinde hem de ülkemiz genelinde büyük önem arz eden tarihi eserleri hiç bozulmamış halde bulduk” dedi.

Bölgenin tamamının ören yeri olmaya aday olduğunu dile getiren Özlü “Bu yerleşim alanının altında bir Roma kenti var. Bunun tespitini konunun uzmanı arkadaşlar yaptı. Tarihin akışını dahi değiştirecek buluntuların olduğunu, kazılarda karşılaştığımız eserlerden anlıyoruz” diye konuştu.

Antik tiyatronun restore edilmesiyle 10 bin kapasiteli kültür sanat merkezine kavuşacaklarını kaydeden Özlü antik kentteki kazı çalışmalarında bugüne kadar çok sayıda kültür varlığını ortaya çıkardıklarını sözlerine ekledi.

Geçmiş dönemlerdeki depremler ve restorasyonlarla yıkıma ve değişime uğradığı tespit edilen antik kentteki kazı çalışmalarında bugüne kadar Medusa heykel başı, Büyük İskender’e ait heykel başı, Apollon heykeli, aslanlı mozaik, antik tiyatronun sahne binasını yaptıran M. Iulius Proklos’a ait olduğu değerlendirilen büst ve Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen su depolama havuzu kültür varlıkları envantere kazandırıldı.

Metroyla gidilebilen antik kent: PergeMetroyla gidilebilen antik kent: Perge

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.