‘Edirne’deki 1500 yılık şapel korunmalı’

Edirne'deki Sinanköy Antik Yerleşim Alanı'ndaki 1500 yıllık Orta Çağ şapeli tehlike altında. Prof. Dr. Engin Beksaç şapelin antik kentin yakınında yer alan çimento fabrikası nedeniyle zarar gördüğünü, acilen önlem alınması gerektiğini söyledi.

Kültür Sanat 22 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Trakya’nın en eski yerleşim bölgelerinden olan Edirne’nin Lalapaşa ilçesinde 1500 yıllık bir Orta Çağ şapeli bulunuyor. Ancak bu şapel şu an tehlike altında. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç’a göre bir an önce gerekli önlemler alınmalı ve kaya oyma yapılı şapel korunmalı.

Acilen önlem alınmalı

Beksaç Sinanköy Antik Yerleşim Alanı’nda bulunan şapelin antik kentin yakınındaki çimento fabrikasının faaliyetleri nedeniyle zarar gördüğünü söyledi. Halihazırda şapelin tavanında çökmeler olduğunu ve yapının tahribata uğradığına belirten Beksaç tarihi yapının risk altında olduğunu belirterek “Özellikle büyük şapelin bulunduğu kesimde tavanda çökmelerle karşı karşıyayız. Burada acilen tedbirler alınmalı”  dedi.

Antik kentin 1. derece arkeolojik sit alanı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Engin Beksaç şapelin durumu hakkında şunu söyledi:

“Sinanköy’ün büyük mağara oluşumu şapelin bulunduğu kesim. Şapelin yan tarafında definlerin yapıldığı bölümler var. Kuzeye doğru olan bölümlerde ise bir manastırın birimlerini görebiliyoruz. 1970’lere kadar bu yapıların ayakta kaldığını biliyoruz. O dönemde köylülerden birinin dinamit atması sonrası manastırın bulunduğu alanda çökmeler meydana gelmiş.”

Yakında bulunan çimento fabrikasında atılan dinamitlerin de tahribata neden olduğunu söyleyen Beksaç “Özellikle büyük şapelin bulunduğu kesimde tavanda çökmelerle karşı karşıyayız. Burada acilen tedbirler alınmalı” dedi.

Sümela’nın “gizli” şapeli ziyarete açılıyorSümela’nın “gizli” şapeli ziyarete açılıyor

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.