Eurovision’da zafer yine Loreen’in

2012'den bu yana yer almadığımız Eurovision Şarkı Yarışması'na bu yıl Liverpool ev sahipliği yaptı. Geçen yılın kazananı Ukrayna, ülkede devam eden savaş nedeniyle yarışmaya ev sahipliği yapamazken bu yılın birincisi İsveç oldu. Üstelik birinci olan Loreen bunu ikinci kez başardı.

Kültür Sanat 14 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
İsveç adına yarışmaya katılan Loreen, birincilik sevincini ikinci kez yaşıyor.

Bir dönem Türkiye için adeta bir milli davaya dönüşen Eurovision’ın 67.si Liverpool’da gerçekleşti. 26 ülkenin finalde yarıştığı Eurovision’da birincilik sevincini İsveç yaşadı. ‘Tatoo’ şarkısıyla yarışmaya katılan Loreen, yarışmada ikinci kez birincilik kazandı.1983 doğumlu olan tam adıyla Lorine Zineb Nora Talhaoui, Fas kökenli bir aileden geliyor. Loreen daha önce de ‘Euphoria’ şarkısyla 2011’de birincilik elde etmişti. Loreen aynı zamanda Johhny Logan’dan sonra Eurovision tarihinde iki kez birincilik kazanan ikinci isim oldu.

İngiltere’nin Liverpool kentinde düzenlenen yarışmanın finalinin sunuculuğunu Alesha Dixon, Hannah Waddingham, Julia Sanina ve Graham Norton yaptı. Tarihi St. George’s Hall’da gerçekleşen fnal, görkemli gösterilere de ev sahipliği yaptı. Geçen yılın birincisi Ukrayna’da yaşanan savaş nedeniyle İngiltere’ye taşınan finalde Ukrayna’ya verilen destek sık sık vurgulandı. Geçen yılın birincisi Ukraynalı topluluk Kaluş Orkestra, kendileirni zafere ulaştıran şarkıları ‘Stefania’yı seslendirerek geceyi başlattı. Dans ve görse şovlarla devam eden gecede İngilizler tüm iddialarını yansıttı. BBC’nin ekrana getirdiği yarışma adeta 2012 Londra Olimpiyatları’ndaki gibi bir gösteriye dönüştü.

13 ülke kendi dilinde şarkıyla katıldı

Finale kalan tüm ülkelerin arz-ı endam eyleydiği başlangıç bölümünün ardından ülkeler daha önce belirlenen sıralama doğrultusunda sahneye çıktı. Avusturya adına yarışmaya katılan Teya & Salena ikilisiyle başlayan final, İngiltere’yi temsilen sahneye çıkan Mae Muller ile sona erdi. Yarışmada pek çok ülkenin kendi dilinde şarkılarla katılmayı tercih ettiği dikkatlerden kaçmadı. 26 ülkenin yer aldığı finalde 13 ülke kendi dilinde şarkılar seslendirdi.  Portekiz, Fransa,  İsrail, Finlandiya, Sırbistan, Arnavutluk, İtalya, Hırvatistan, Slovenya, Çekya ve Romanya, şarkılarını kendi dilinde seslendiren ülkeler arasında yer aldı. Finlandiya’nın ikinci, İsrail’in ise üçüncü olduğu yarışmadan Almanya sonunculukla ayrıldı.

https://youtube.com/watch?v=k2IEcpmvG3g

İsveç yolcusu kalmasın

İlk yarı finali aşıp finale kalan Loreen ile birinciliği kazanan İsveç, önümüzdeki yıl yarışmaya ev sahipliği yapacak. 2024 yılı, ABBA’nın Eurovision’da ‘Waterloo’ şarkısı ile birincilik kazanmasının 50. yıldönümü. İsveç bu özel tarihi, ABBA konseptli bir yarışmayla kutlamaya hazırlanıyor.

La Diva Turca: Türkiye’nin dünya çapında yıldızı Leyla Gencer

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.