Eurovision’un Filistin sınavı: İsrail yarışmaya katılıyor

Eurovision Şarkı Yarışması İsrail'in yarışmadan çıkarılmasını isteyen çağrıları duymazdan geliyor. Çağrıların yarışmayı siyasi bir araca dönüştürdüğünü söyleyen yetkililer 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra Rusya'yı yarışmadan men etmişti.

Kültür Sanat 16 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Ülkeyi bu sene 20 yaşındaki Eden Golan, Aerosmith'in 'I Don't Want to Miss a Thing' şarkısıyla temsil edecek.  

Eurovision Şarkı Yarışması’nın bu sene gündeminde şarkılardan çok boykot çağrıları var. İsrail’in yarışmadan çıkarılmasını isteyen çağrılar yarışmada İsrail’i temsil edecek ismi duyurmasının ardından daha da yükseldi.

İzlanda Besteciler ve Şarkı Sözü Yazarları Derneği İsrail’in “neşe ve iyimserlikle karakterize edilen” bir etkinlikte yer almasının askeri eylemleriyle bağdaşmadığını söyleyerek İsrail’in yarışmadan çıkarılması çağrısı yapmıştı. Dernek imza kampanyası başlatarak İsrail’in yarışmadan men edilmesi için 10 binin üzerinde imza toplamıştı.

Boykot çağrılarıyla karşı karşıya kalan İsrail’in temsilcisi 20 yaşındaki Eden Golan.

20 yaşındaki Eden Golan ülkesini bu sene Aerosmith’in ‘I Don’t Want to Miss a Thing’ şarkısıyla temsil edecek. Golan ülkesindeki performansı sergiledikten sonra performansını 7 Ekim’deki saldırıların ardından Hamas tarafından esir tutulan İsrailli rehinelere ithaf ederek “Herkes evine dönene kadar gerçekten iyi olmayacağız” dedi.

Oyuncu Helen Mirren da İsrail’in yarışmaya katılmasını destekleyenlerden.

Çağrılar yarışmayı siyasi bir araca dönüştürüyor

İsrail’in kültürel boykotlarına karşı kampanyalar yürüten kar amacı gütmeyen kuruluş Creative Community For Peace bir mektup yayınlayarak “Şarkı yarışmaları gibi birleştirici etkinliklerin kültürel bölünmelerimizi aşmaya ve ortak müzik sevgileriyle her kökenden insanı birleştirmeye yardımcı olmak için çok önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.

Açıklamada ayrıca İsrail’i yarışmadan çıkarmanın “yarışmanın ruhunu altüst etmek ve onu siyasetin bir aracına dönüştürmek’ olduğu cümlesi de yer alıyor. Mektubu imzalayanlar arasında Oscar, BAFTA, Emmy, Altın Küre ve SAG ödüllü oyuncu Helen Mirren, oyuncu Selma Blair, ABD’li müzisyen Gene Simmons, pop müzik sanatçısı Boy George da var.

Eurovision için İsrail karşıtı kampanya

İsrail’in İsveç büyükelçisi: Boykot çağrıları Hamas’ı desteklemektir

Çağrılara bir yanıt da İsrail’in İsveç büyükelçisi Ziv Nevo Kulman’dan geldi. Kulman “İsrail’in boykotunu teşvik etmek Hamas’ın eylemlerini desteklemektir, terörizme ödül vermektir ve yarışmanın değerleriyle bağdaşmaz” dedi.

Ancak yarışma tarihi yakın bir zamanda bir ülkeyi yarışmadan çıkarmıştı. 2022’de organizatörler Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra “rekabeti itibarsızlaştıracağını” söyleyerek Rusya’yı etkinlikten men etmişti.

Ukrayna ve Gazze’deki durum farklıymış

Yarışmayı yürüten Avrupa Yayın Birliği (EBU) de boykot çağrılarına yanıt verdi. Eurovision Şarkı Yarışması’nın dünya çapındaki izleyicileri müzik aracılığıyla birleştiren, politik olmayan bir etkinlik olduğunu vurgulayan açıklamada “Bu hükümetlerin değil yayıncıların katıldığı bir yarışmadır ve İsrail kamu yayıncısı yarışmaya 50 yıldır katılıyor” dedi. Avrupa Yayın Birliği genel müdürü Noel Curran ise The New York Times’a  Ukrayna ve Gazze’deki durumların “farklı” olduğunu söyledi.

Eurovision Şarkı Yarışması bu yıl Mayıs’ta İsveç’in Malmö kentinde gerçekleşecek.

İspanya'da Eurovision şarkısı kriz çıkardı: Feministler kızgınİspanya’da Eurovision şarkısı kriz çıkardı: Feministler kızgın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.